Çin’de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey

Çin’de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey
Biliyoruz ki; Çin’de hemen her şeyin sahtesi üretilmekte: sahta çantalar, ayakkabılar, saatler, DVDler vs. Bunlar sıradan ama görünen o ki bu ülke ‘daha nelerin sahtesi yapılabilir’in sınırlarını zorluyor. Çin’de şimdiye kadar sahtesi yapılan en tuhaf 7 şeye hep birlikte göz atalım.

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey Sahte Faturalar

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey

Ne? Birisi neden sahte faturalara ihtiyaç duyar ki? Tabii ki sahte vergi iskontosu sağlamak ve geri ödeme için patronları dolandırmak için. Aslında, sahte faturalar ya da “fapiao” Çin’de büyük bir sektör. Mesela ilaç devi GSK’ın çalışanları 6 milyon dolar değerinde sahte fatura girişi yapmayı başarmış.

İstediğiniz tür faturaya ulaşabiliyorsunuz. Seyahat faturasına mı ihtiyacınız var? Ya da daha özel olarak atık materyal faturalarına ne dersiniz? Hiç problem değil. Üstelik özel indirimler ve aynı gün teslimat gibi cazip tarafları da var.

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey Sahte İş Adamı ya da “Kravatlı Beyaz Adam”

Yazar Mitch Moxley’e arkadaşının Pekin’deki arkadaşı bir teklifte bulunmuş: “Basitçe, bir takım elbise giyiyorsun, birkaç el sıkıyorsun ve biraz para kazanıyorsun. ‘Kalite kontrol’ işine gireceğiz ama kimse kalite kontrolü yapmayacak. Var mısın?”

Teklif şahaneydi. Moxley haftalık 1000 dolar aldı, lüks bir otelde yedi içti. Bütün yaptığı kendi olmasıydı, kravatlı beyaz adam:

… bu şekilde Çin’de sahte bir iş adamı oldum. Bir arkadaşım, Kanadalı bir şirketi temsil etmesi ve düşük-karbon politikalarını sunması için para aldı. Bir diğeri Shangai’a hediyelik eşya alıcısı gibi gitti. Sahte iş adamı tutmak özellikle Çinli şirketlerin bayıldığı imajı sağlamada bir yöntem. Çince eğitmenim bize ödenen ücrete çok şaşırmış ve şöyle demişti: “Hoş takım elbiseli yabancıları bulundurmak şirkete bir şekil katıyor.”

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey Sahte Apple Mağazası

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey

Kunming’teki Apple Mağazasında her şey olması gerektiği gibi: Minimalist kayın ağacı masalarda ışıldayan iPad’ler, canlı grafikler ve yeni çıkan ürünlerle ilgili bilgi vermeye hazır dolaşan mavi T-shirtlü hevesli çalışanlar. Ama bir şeyler yanlış…

Mağazadaki Apple ürünleri gerçek olsa da mağazanın kendisi tamamen sahte. Ama sahtekarlığın boyutu nerede belli oluyor biliyor musunuz? Çalışanlar bile kendilerinin gerçekten de Apple için çalıştıklarını sanıyor.

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey Sahte IKEA Mağazası

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey

Aslına bakarsak, Apple mağazaları küçüktür ve bu yüzden de kopyalanmaları oldukça kolaydır. Peki ama İsveçli mobilya devi IKEA’ya ne demeli? Şimdi onların depovari mağazaları o kadar büyük ki çalmak imkansız, değil mi? Çin’de değil!

11Furniture isimli şirket sadece IKEA’nın ürünlerini kopyalamamış, aynı zamanda onun imzası olan mavi ve sarı rengini, 30.000 metrekarelik deponun tamamını showroom ve lokantasıyla birlikte kopyalamış. En azından ürünlerin telaffuz edilemez İsveççe isimleri yok.

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey Sahte Banka

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şeySahte mağaza mı? Ne şirin, dedi pirinç tüccarı Lin Chunping. Bankaya ne dersiniz? Az bilinen bu iş adamının profili, Delaware merkezli Atlantic Bank’ı 60 milyon dolara aldığı haberi eyalet medyasında yer aldıktan sonra fişek gibi fırladı.

Lin bankayı ticaret kabilyetleri ile meşhur olan Yahudilerden 2 yıl süren görüşmeler sonucu aldığını ifade etti. Memleketine politik açıdan prestijli yerlere tayin edildi ve insanlar ona “efsanevi” iş adamı demeye başladı.

Problem sadece Lin’in Atlantic Bank’ı almaması değildi, öyle bir banka yoktu. Çinli muhabirler ABD’nin herhangi bir yerinde bu bankayı bulamayınca Lin alakasız bir sahtekarlıktan tutuklandı ve politik hayatına da son vermeye zorlandı.

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey Sahte Üniversite

Gerçek bir üniversite gibi görünüyor, gerçek gibi geliyor, aslında gerçek; peki bu nasıl olabiliyor? Sahte üniversiteyi gerçeğinin içinde saklayarak elbette.

Bazı “üniversite öğrencileri” mezuniyetlerinin hemen öncesinde tam 4 yıldır sahte bir eğitim aldıktalarını farketti.

Zhao Lianshan isimli bir çinli Shandong Işık Sanayii Enstitüsü’ne lise mezuniyeti kabul mektupları yolladı. Okul gerçekti ancak mektuplar değil. Zhao üniversiteden sınıflar kiraladı ve dersler için de hocalar tuttu.

Bu maskaralık 4 yıl devam etti. Ta ki öğrenciler, aslında hiç dahil olmadıkları Shandong Enstitüsü’nden diploma alamayacaklarını anlayana kadar. Bunun üzerine Zhao aydınlanmaya ve kasabadan kaçmaya karar verdi.

Çin'de sahtesi yapılan en tuhaf 7 şey Sahte Polis Akademisi

Wei Zhenhai sahte üniversite fikrinin altında kalmıyor ve ortaya sahte polis akademisini atıyor. Dahası bu sahte polis akademisi, çaylak memurları sahtecilik yapanları yakalamak üzerine eğitiyor! Haha! Bu adamın tarzı var.

… ama o kadar zeki değilmiş. Wei, gizli polislere dalavereleriyle ilgili övününce yakalanmış.

Bu yazı Neatorama’daki 9 Most Outrageous Things Ever Faked in China’dan tercüme edilmiştir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...