Salyangoz Kabuklu mu Doğar?

Salyangoz Kabuklu mu Doğar?
Yardımcı Yazar: Göktekin Durusoy

Salyangozlar, ağır hareketleri ve enteresan kabuklarıyla dikkat çeken canlılardır. Bu canlıları incelerken, bazılarımızın aklına şu soru gelmiştir: Salyangozlar, sırtlarındaki bu doğal zırh ile mi doğarlar, yoksa bu zırhı daha sonra mı geliştirirler?

Aslında evet, salyangozlar bu kabuklarla doğarlar, fakat başlangıçta bu kabuklar sizin hayal ettiğiniz gibi gözükmezler.

Salyangozlar, toprağın yüzey tabakası altına gömülmüş yumurtalardan, veya deniz salyangozu cinsinde kayaların yanları gibi korunmuş bir bölgeye yerleştirilmiş olan yumurtalardan, çıkarak dünyaya “Merhaba” derler. Yumurtaların çatlaması, yavru salyangozun ortaya çıkması genellikle 2 ila 4 haftada tamamlanır.

Sıklıkla “protokonka” veyahut “ilk kabuk” olarak anılan yavru salyangozun kabuğu, renksiz ve çok yumuşaktır. Kabuğun bu kırılgan yapısı sebebiyle, yumurtadan yeni çıkmış salyangozun kabuğunun sertleşmesine yardımcı olacak kalsiyumu çok tüketmesi gerekir. Bu besin kaynağını da uzaklarda araması gerekmez: Çıktığı yumurtanın kabuğu aradığı şeydir. Yumurta kabuğunun sahip olduğu zengin kalsiyum içeriği, diyetine uygun bir besin kaynağıdır.

Salyangoz büyüdükçe kabuğu da onunla beraber büyür. Salyangoz yeni bir kabuk malzemesi üretir, bu malzeme de ilki gibi yumuşaktır, ancak üste çıkan tabakalar serleşmeye başlar. Yavaş yavaş kabuk genişler ve güçlenir.

Salyangoz ve kabuğu tamamen büyüdüğünde, salyangozun ilk doğduğunda sahip olduğu kabuk spiralin merkezinde kalır. Salyangoz olgunlaştıkça, kabuğun içindeki halkaların artmasıyla birlikte, dışarıdan görünen halkaların (spirallerin) sayısı da artar.

Ağaçların yaşlarını belirlemekte halkaları kullanıldığı gibi, bu kabuk içindeki halkalar da salyangozun yaşını yaklaşık olarak bulmada kullanılabilir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...