3 Soruda Migren Teşhisi

3 Soruda Migren Teşhisi

Migren, şiddetli baş ağrısı ve bulantı gibi bir çok çeşitli belirtilerin bir arada görüldüğü bir nörolojik sendrom. Avrupa’da insanların %12 -28 arasındaki bir bölümünü, hayatlarının bir bölümünde etkilediği biliniyor. Sebebi, teşhisi ve tedavisi ile ilgili yapılmış ve şu sıralar devam eden bir çok çalışma var.

Bu yazımızda, çok basit 3 soruya vereceğiniz cevaplara göre, migren şüphesiyle bir doktora görünmeniz gerekip gerekmediğini anlamaya çalışacağız. Yazımızda yer alan sorular, yapılmış bilimsel çalışmalarla geçerliliği ispatlanmış olan 12  ID Migraine™ formundan alındı.

Baş ağrılarınız çalışabilmenizi engelliyor mu? Hayattan almanızı kısıtlıyor mu? Bu konuda yardım almayı düşünüyor musunuz?

Yukarıdakilere benzer sorulara cevabınız “EVET”se, şu soruları cevaplandırmanızı tavsiye ederiz:

Son 3 ay içerisinde, baş ağrınız sırasında aşağıdakileri yaşadınız mı?

1) Baş ağrılarınız, çalışabilmenizi ya da ihtiyaç duyduklarınızı yapabilmenizi en az 1 gün kısıtladı mı?

2) Baş ağrınız sırasında, midenizde bulantı veya rahatsızlık hissettiniz mi?

3) Baş ağrınız sırasında, (diğer zamanlardan farklı olarak) ışıktan rahatsızlık duydunuz mu?

Bu sorulardan en az 2’sine verdiğiniz cevap “Evet” ise, migren olma ihtimaliniz yüksektir. Bir hekime görünmenizi tavsiye ederiz.

HATIRLATMA: Bu kadar basit bir testle neredeyse hiç bir hastalığın kesin olarak belirlenemeyeceğini kolaylıkla tahmin edebilirsiniz. Bu yazıdaki soruların cevaplandırılması, migrene tıbbi teşhis koymak amacı taşımamaktadır. Amacımız, bu rahatsızlıkları olanları hekime yönlendirmektir. Kesin migren teşhisi, bir hekim tarafından standart teşhis kriterlerine ve klinik esaslara göre konur.

1: ID_Migraine, Rapoport AM, Bigal ME. Neurol Sci. 2004 Oct;25 Suppl 3:S258-60.
2: Validity of the ID-Migraine screener in the workplace, Siva A, Zarifoglu M, Ertas M, Saip S, Karli HN, Baykan B, Keskinaslan A, Senocak M. Neurology. 2008 Apr 15;70(16):1337-45.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...