Mezuniyet âdetleri nereden geliyor?

Mezuniyet âdetleri nereden geliyor?
Mezuniyetlerin kendilerine has garip âdetleri vardır. İngiltere’de olduğu gibi mezuniyette Latince konuşmalar yapılması gerekmese de, dünyanın bir yerlerinden kopup gelen âdetler, bizim mezuniyetlerimizi de etkilemiştir. Mezuniyete katılan öğrenciler kep takarlar, kep atarlar mesela. Bu âdet nereden çıkmış, biliyor musunuz?

“Kep fırlatma” mevzusu kimin aklına geldi?

Amerikan Deniz Harp Akademisi’nin. Amerikan Deniz Harp Akademisi’nin mezuniyetinde, 1912 yılından itibaren, seromoninin sonunda kep fırlatma merasimi yapılmaya başlandı. Yeni göreve başlayacak olan mezunlara memur şapkaları verildiğinden, mezunların önceki 4 yıl boyunca taktıkları Deniz Harp Okulu öğrencisi keplerine ihtiyaçları kalmadığını simgeleyen bir merasimdi bu.

Mezun olacak diğer öğrenciler bu âdeti duyduklarında hemen aşırma ihtiyacı hissettiler ve saçma bir gelenek ortaya çıkmış oldu:

“Kiralık kepleri önce havaya atıp, sonra bulmaya çalışma merasimi.”

Kepi havaya fırlatmak tehlikeli midir?

Evet. “Aman çocuğum, gözüne gelmesin!” uyarılarının, annenizin evhamından kaynaklandığını düşünüyorsanız, tekrar düşünmenizi tavsiye ederiz. İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nde kep fırlatmak yasaktır. Sebebini merak ettiniz değil mi? Bu yasağın sebebi, bir keresinde havaya atılan bir kepin, öğrencilerden birinin kafasına düşmesi ve öğrencinin delinen kafasına bir kaç dikiş atılmasının gerekmesiydi.

Meşhur tıbbi yayın deposu PubMed’deki yayınlardan birine göre, gözünün kenarına kep düştüğü için retinası hasar gören 17 yaşında bir kız olmuş.

Bu gibi durumlar çok sık görülmüyor olsa da, mezuniyet gününde arkadaşınızın gözünü çıkarttıktan sonra “Çok afedersin ya!” demek istemeyebileceğinizi zannediyoruz.

İlk Fahri doktora kime verildi?

Diplomanızı kazanmak için yıllarca uğraştıktan, onlarca imtihanı geçtikten sonra, mezuniyetinizde bir gün bile okulunuza gelmemiş kişilere diplomalar verilmesi canınızı sıkabilir. Verilen bu diplomalara “Fahri diploma” denmekte. Peki Fahri Doktoralar vermek, yeni bir âdet mi?

Pek sayılmaz. Çünkü fahri doktora fikri, yaklaşık 500 yıl öncesine dayanıyor.

İlk Fahri Diploma’nın 1478 yılında Oxford tarafından Lionel Woodville’e verildiği tahmin ediliyor. Lionel o dönemde Exeter Başpapazı ve İngiltere Kralı 4. Edward’ın eniştesi oluyor. Tarihçiler, olayı edepsiz bir dalavere olarak nitelendiriyorlar. Ancak Oxford’un, fahri doktora vermek için seçtiği tarih enteresan bulunuyor: Woodville 4 yıl sonra Salisbury piskoposu oluyor.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...