Jake’in Hikayesi -1

Jake’in Hikayesi -1

Jake’in hastalığı, henüz 7 aylıkken ortaya çıktı. Yerel hastanemize solunum problemleriyle sevkedildi. Sonraki birkaç günde, Jake’in durumu kötüleşti ve sonunda ambulansla Londra’daki Büyük Ormond Street Hastanesi yoğun bakım ünitesine kaldırıldı.

Buradaki doktorlar, bize Jake’in Pneumocystic carinii hastalığına sahip olduğunu söylediler. Konsültasyon doktorlarından biri, hastalığı açıklamak için bizi özel bir odaya götürdü. Bize Jake’in sahip olduğu hastalığın; genellikle küçük yaş çocuklarında, immün sistem(bağışıklık sistemi) zayıflığı veya veya HIV-1 ile görüldüğünü ve iki hastalığın içinde gerekli testlerin yapılması gerektiğini anlattı. Şoka uğradığımızı söylemeye bile gerek yok. Ne Jake’in babasının ne de benim hayatımız boyunca uyuşturucu kullanmadığımızı, HIV’e sebep olabilecek bir şey yapmadığımızı bilmemize rağmen, ailesi olarak sorumluluk bize aitti.

Sinir bozucu 10 günlük beklemenin ardından sonuçlar geldi: HIV negatif çıkmıştı! Uzman immünoloji doktorlarından biriyle tanıştırıldık ve kendisi bize ailemizle ve yaşantımızla ilgili sorular sordu. Bu noktada alakayı kuramadık, tek düşünebildeğimiz bir sürü tüpe bağlanmış, oracıkta yatan minik bebeğimizdi. Fakat, doktorlardan biri konuşmaya gelip, Jake’in Wiskott-Aldrich sendromu isimli immün sistem zayıflığına sahip olduğunu söylediğinde aniden işe yarayabilecek bir ayrıntıyı hatırladım. Yaklaşık 15 yıl önce, kız kardeşimin erkek çocuğu olmuştu, fakat kardeşim 14-15 yaşlarında olduğu için çocuğunu evlatlık vermişti. Bir kaç yıl sonra kardeşimin doktoru, küçük çocuğun doktorundan bir mektup aldı. Mektupta çocuğun öldüğü ve sebebinin immün sistemi ve kanıyla ilgili olduğu yazılıydı. Kız kardeşim bana bu olayı anlattığında, çocuk sahibi olmak istiyordum. Kardeşimin doktoru, hastalığın ailesel olabileceğini söyleyince, aile doktoruma gittim ve durumu anlattım. Doktorum, bana endişelenecek bir şey olmadığını söyledi. Bunu o kadar rahat söyledi ki hastalık şüphesi bir daha aklıma bile gelmedi. O zaman doktorların her söylediklerini doğru sanıyordum.

Devam edecek…

Jake’in Hikayesi -2

Melanie Pearson‘ın The Lancet Supplement‘da Aralık 2001‘de yayınlanan gerçek hikayesi esas alınmıştır.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. 23 Nisan 2006

    […] lement‘da Aralık 2001‘de yayınlanan gerçek hikayesi esas alınmıştır. Jake’in Hikayesi -1 Jake’in hikayesi -2 Gariban işçi Türklerin Güldüren Meslek Yorumlar […]