Araba Eriten Gökdelen

Araba Eriten Gökdelen
Londra’da yeni inşa edilen bir gökdelen, park halindeki bir arabanın bazı kısımlarını eritmekle suçlanıyor.

Martin Lindsay isimli bir vatandaş Jaguar marka aracını park ettikten yaklaşık iki saat sonra, arabasının başına geldiğinde garip bir şeyle karşılaşır:

Bir adam, arabasının fotografını çekmektedir. Lindsay ne olduğunu sorar. Fotoğrafçı da arması ve panelleri eriyip yamulan Jaguar’ı gösterir ve “Arabanın sahibi hiç de mutlu olmayacak” der.

Araba Lindsay’indir. Gözlerine inanamaz. Normal güneş ışığından etkilenmeyen arabasının bu halde olmasının sebebini az çok tahmin eder.

Bu durumun suçlusunun yeni yapılan 37 katlı Walkie Talkie lakaplı bu gökdelenin, camlardan oluşan dev cephesinden yansıyan ışık huzmeleri olduğu anlaşılmış.

Zaten bu bina etrafdan geçenleri kavurduğu için “fryscraper” olarak da nam salmış.

Arabanın parçalarını eriten ışınların insan bedenine neler yapabileceği düşünülüp bu konuda bir şeyler yapılması istenmiş.

Soruşturma tamamlanana kadar, bina çevresindeki 3 park alanının tedbir amaçlı geçici olarak boşaltılmasına karar verilmiş.

Gökdelenin sebep olduğu bu tesirden sonra yetkililer, aracın masrafları için 946 avro ödemeyi kabul etmişler.

Aşağıdaki fotoğrafta Jaguar’ın arka camının eriyip kıvrımlı bir şekil alan kenarları görülüyor.

Daha önceden kuşların göç yollarını bozduğunu, rüzgarların gidişini etkilediğini duymuştuk ama bilinçsizce binaları kaplayan dev camların sebep olabileceği böylesi bir tehlikeye hem inşaat hem denetim şirketlerinin hem de vatandaşların duyarlı olmasının önemini bir kez daha anlamış olduk.

Teknoloji ve inşaa teknikleri ne kadar gelişirse gelişsin insanlık, insanların yararını düşünmeden yapılanlar ile geri kalmaya mahkum.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...