Feynman Tekniği ile Kolay Öğrenme
Feynman Tekniği ile, başkasına bir konuyu basit terimlerle öğreterek öğrenirsiniz. Böylece bilgilerinizdeki boşlukları hızlıca tespit edebilirsiniz. Dört adım sonra, kavramları daha bütüncül bir şekilde anlar ve bilgiyi daha iyi tutabilirsiniz.
Feynman Tekniği neden önemli?
Feynman Tekniği nobel ödüllü fizikçi Richard Feynman tarafından oluşturulan zihinsel bir modeldir. “Büyük Açıklayıcı” olarak bilinen Feynman, kuantum fiziği gibi ağır konuları neredeyse herkes için açık bir şekilde anlatabilme yeteneği ile takdir toplamıştır. David Goodstein, Feynman’ın Kayıp Dersi: Gezegenlerin Güneş Çevresindeki Hareketi kitabında Feynman’ın çok karışık fikirleri basit terimlerle açıklayabildiği için kendisiyle övündüğünü yazar.
Bir keresinde Goodstein, Feynman’a “yarı-tamsayı spin parçacıklarının Fermi-Dirac istatistiklerine neden uyduklarını” sormuştur. Feynman bu konuyla ilgili birinci sınıflara ders hazırlayacağını söylemiş, fakat birkaç gün sonra elleri boş olarak geri dönmüştür. Goodstein’e bunu birinci sınıf seviyesine indirgeyemediğini itiraf etti. “Bu da demek oluyor ki, bu konuyu biz de gerçekten anlamıyoruz.” Yani eğer Feynman bir konuyu basit terimlerle açıklayamıyorsa, bunun öğretme yeteneğiyle ilgili bir problem olmadığını, konuyla ilgili bilgisindeki eksiklikle ilgili olduğunu düşnüyordu.
Neden Feynman Tekniği hakkında konuşuluyor?
Feynman tekniği, James Gleick’in 1993’te yayınlanan biyografisi “Dahi: Richard Feynman’ın Yaşamı ve Bilimi”nde açıkça ortaya konmuştur. Kitapta Gleick, Feynman’ın Princeton Üniversitesi’ndeki sınavlarında nasıl başarıya ulaştığını şöyle açıklıyor: “Yeni bir defter açtı. Başlığa ‘Bilmediğim şeylerin defteri’ yazdı. Bilgisini ilk ama son kez olmayarak yeniden düzenledi. Fizikteki her dalı ayırmak, parçaları yağlamak için haftalarca çalıştı ve sonra onları tekrar bir araya getirdi. Bu arada eksik taraflara ve tutarsızlıklara da dikkat etti. Her konunun ana çekirdeklerini bulmaya çalıştı.” Bu çalışma tekniğinin ilk basamağını oluşturuyordu. Fakat biz tüm 4 adıma bir göz atalım:
1. Anlamak istediğiniz bir konu seçin ve çalışmaya başlayın. Konuyla ilgili bildiğiniz her şeyi bir deftere yazın ve bu sayfaya konuyla ilgili öğrendiğiniz yeni şeyleri her seferinde ekleyin.
2. Kendinizi seçtiğiniz konuyu bir sınıfa öğretiyormuş gibi düşünün. Konuyu basit terimlerle açıklayabildiğinizden emin olun.
3. Takıldığınız yerde kitaplara geri dönün. Bildiklerinizdeki eksik noktalar belirmiş olmalı. Konuyu tamamen açıklayabildiğiniz zamana kadar problemli yerlere geri dönüş yapın.
4. Benzerlikleri kullanın ve sadeleştirin. Anlatımınızı basitleştirirken ve gerçekleri birbirine bağlarken işlemi tekrarlayın, benzetmelerle anlatımınızı güçlendirin.
Feynman Tekniği yeni bir fikir öğrenmek, olan bir fikri daha iyi anlamak, fikirleri hatırlamak ya da bir sınava çalışmak için harika. Bunun hemen her öğrenme konusu için harika olduğunu söylerken şaka yapmıyorduk. Siz bu tekniği nasıl kullanırdınız?