Yavaş okuyanlar için hızlı okumanın 7 kolay yolu
Yavaş okumak çoğu insanın problemi. Özellikle de bizim gibi kitap okuma alışkanlığı az olan ülkelerde. Hâl böyle olunca bu problemi yaşayan insan sayısı fazla oluyor. Bu yazımızda yavaş okuyanlar için basit 7 yol ile nasıl daha hızlı okunabileceğini anlatıyoruz. (Yalnız bu yöntemlerden bazıları gerçekten hızlı okumaya başladığınızda bırakmanız gereken uygulamalar. Bunları yeri geldikçe belirteceğiz.)
Tekrar etmeyin.
Bu okumayı gerçekten yavaşlatan bir davranış. Kendinizi kelimeleri içinizden ya da sesli bir şekilde tekrar eder buluyorsanız, okuma hızınızı düşürüyorsunuz demektir. Amaç gözle okumaktır, ağızla değil. Bundan kurtulmanın en basit yolu başka bir şey tekrarlamak: ”1 2 3 4 5” veya “a e ı i o” gibi… Bu şekilde zihninizi oyalayıp, gözünüz dışında okumak için bir yol kullanmamış olursunuz ki; bu gerçek bir hızlı okuma sırrıdır.
Parmağınızı kullanın
Okumaya ilk başladığımızda satır kaçmasın diye yaptığımız bir uygulamadır. Hızlı okumadaki mantığı da basittir. Parmağınızla okuma hızını ayarlayabilirsiniz. O hızlı hareket ederken hızlı, yavaş hareket ederken yavaş okursunuz. Kendinizi belli bir hıza ayarladığınızda ona sadık kalın.
Ancak ilk başta belirttiğimiz gibi bu yöntem hızlı okuma alışkanlığı kazanana kadar uygulanıp daha sonra bırakılması gereken bir yöntemdir.
Odaklanın
Bu çok klişe bir tavsiye olabilir ama yine de bahsetmekte yarar var. Bazen ilgi çekici bulduğunuz bir yazıyı okurken bile kendinizi başka şeyler düşünürken bulabiliyorsunuz. Bunun sonucunda da ‘kaçırdığınız’ kısmı yeniden okuma ihtiyacı hissediyorsunuz. Eğer odaklanırsanız hızlı okuma fırsatınız olur ve böyle bir durumda kalmazsınız. Yani odaklanın.
Üçüncü kelime kuralı
Bu yöntem şöyle işliyor: Her satırı okumaya, o satırın üçüncü kelimesinden başlayıp, sondan üçüncü kelimede bitirin. Sonra bir alt satıra inin. Yine aynı şekilde devam edin. Endişelenmeyin, herhangi bir bilgi kaçırmazsınız. Gözleriniz ‘periferik görme’ sayesinde baştaki ve sondaki kelimeleri de yakalayacaktır.
Şu satırı misal olarak verebiliriz:
“Üç kişilik arkadaş grubumda bile ikinci bir ismim olduğunu bilen yoktu.”
Kalın yazılmış kelimeler sınırları ifade ediyor.
Her kelimeyi ayrı ayrı okumayın
Bunu yapmanın en kolay yolu daha uzak bir mesafeden okumaktır. Burada hedef her kelimeye tek tek odaklanmak yerine bir seferde iki ya da üç kelimeyi birlikte okumaya çalışmak. Bu şekilde her seferinde ikişer üçer kelimeler şeklinde okumayı sürdürün.
Geriye dönmeyin
Bu çok yaygın bir mesele. Farkında bile olmadan yapabiliyoruz. Bir kelimeyi ya da koca bir cümleyi tekrar okumak için geri dönmenin okumayı yavaşlattığı bariz bir gerçek. Eğer okuma hızınızı artırmak istiyorsanız, bu alışkanlıktan vazgeçmelisiniz. Tabiî öncelikle bunu kabullenmeli ve sizde olduğunu idrak etmelisiniz. Sonra bunu düzeltmeye çabalayın. Parmağınızı kullanarak okumanız bu problemden kurtulmanızda yardımcı olabilir.
Çok hızlı başlayın
Okumaya çok hızlı başlayın. Bir ya da iki sayfa sonra okuduklarınızı rahatça kavrayabileceğiniz hıza inin. Buradaki espri şu: Otobanda 90’la giderken hızınızı 70 düşürdüğünüzde yavaş gittiğinizi ama 50’yle giderken hızı 70’e çıkardığınızda çok hızlanmış hissedersiniz. Halbuki iki hız da eşittir.
insanlar keşke okusa da yavaş okusa. dert ettiğiniz şeye bak!
devran bey ben yavaş okuduğum için okumadan çok sıkılıyorum bazen kendime moral şöyle moral veriyorum :ben zaten yavaş okumayı seviyorum kendimi hikayenin içinde gibi hissediyorum .
kitap okumak çok güzel ama yarışm aolduğu için çok kitap okuyorum biraz zor geliyor
ben 1 günde 5-6 kitap bitiriyorum
okuduğunuz kitaplar 100 sayfalık falansa normaldir zaten
Ne kadar şanslısınız. Keşke bende sizin gibi olsam da hergun ayırdığım 1 ve bazen 2 saati verimli geçirebilseydim şimdi çok başka yerlerde olurdum. Siz insanca adım atarken ben karınca gibi yol alıyorum. Cok mutsuzum çok.
Ben 1 saatte 10 ile 19 sayfa arası okuyabiliyorum. Aşırı mutsuzum. İnsanlar 1 ayda okudukları kitabı ben 1 yılda dahi zor okuyorum. Aşırı dalgın ve düşüncelilik hali var. Sürekli dalıp dalıp gidiyorum. 27 yaşındayım. Hızlı okuma egzersizleri de yaptım ama sayıyı çıkartamadım her gün bu durumuma çok üzülüyorum. Çünkü her gün 1 saatimi ayırıyorum okuma için ve hiç düzelmiyor. Ne yapabilirim ki