Doktorla görüşmede not defteri etkisi

Doktorla görüşmede not defteri etkisi

Bazı durumlarda, ne kadar çok bilgi edinebilirsek, o kadar mutlu oluruz. Mesela, bir doktorla, hastanızın durumu hakkında konuşmanız gerektiğini varsayalım. Doktorun ağzından çıkacak her kelime, sizin için önemli olacaktır ve muhtemelen doktorunuz sizi tatmin edecek kadar bilgi vermeden bir başka yere gidecektir.

Peki, konuşma sırasında daha fazla bilgi edinmek, karşınızdaki kişiyi daha uzun bir süre konuşturmak için ne yapılabilir?

Lifehacker okuyucusu citizenkahn‘ın bu konuda enteresan bir fikri var: “Not defterinizi açın!”

Fikir basit. Yukarıdaki örneğimizi ele alalım: Doktorla karşılaştığınızda, not defterinizi çıkarın ve söylediklerini not almaya başlayın. Size daha fazla zaman ayırdıklarını ve daha net konuşmaya çalıştıklarını göreceksiniz.

citizenkahn bu şekilde bir kaç doktorla konuşmayı denemiş. Her seferinde, doktordan daha fazla bilgi edinme imkanı bulmuş ve işine yarayabilecek tavsiyeler ve web sitesi adreslerini elde etmeyi başarmış.

Peki “Not defteri etkisi”nin sebebi ne?

En temelde, not defteri kullanmak karşıdaki kişinin kayıt altında olduğunu fark etmesini sağlıyor. Siz onun söylediği her kelimeyi zaten aklınızda tutuyorsunuz; ancak konuşulan sözler, asla kağıda dökülenler kadar “resmî” olmuyor.

Üstelik, not defteri kullanmak, bir yerde “ilgiyle dinlemek” anlamına geliyor. Bu da, doktorun biraz daha zihnini kurcalamasına ve yeni tavsiyeler verebilmesine imkan tanıyor.

Basit, ancak denemeye değer.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

6 Yanıt

  1. Seyyah-ı Fakir dedi ki:

    İşe yarayabileceğini düşünüyorum gerçekten.

  2. Chief dedi ki:

    İstenilen bir görüşmeyi uzatmanın aksine, istenmeyen bir toplantıyı da hızlı neticelendirmeye yarar mı acaba? Ciddi ve sıkıcı bir toplantıda, çalışanların ilgisiz davrandığı, masalardaki kağıt ve kalemlere dokunmadan dinler göründükleri bir ortam olsa, ahkam kesmeye niyetli bir patron, sözlerini daha çabuk mu bitirir ki?

  3. elam dedi ki:

    merhabalar sızden cok acıl bna yardmcı olmanızı ıstyrm ben 24 yasndym.uzun zmandr yuzmde hc sıvılce yoktu.sadece bı ergenlık donemnde gecırmstım okdar ondan snra yuzumde hıc sıvılce yoktu enson 5 ay once doktora gttm saclarım ıcın kan tahlılı yaptrdm tahlıllerımde hormon bozuklugu cıktı ve ılac kulnndm 3ay boyunca ve yuzumun kenarları hep sıvılce oldu gıttıkce cogaldı gecer dıye dusundukce dhaa kotu oldu ve bu benım morelımı cok bozuyo sınırlerım cok kotu. cıldıyeye gttm bana teramısını verdı ve hc bı faydasnı gormedm neden bole oldu anlamıyorum lutfen bana gercekten bu konuda yardımcı olursanz cok mutlu olurumm..

    • victory dedi ki:

      Hormon bozuklukları bu tip problemlere sebep olabilirler. Tedavi için öncelikle hormon bozukluğunun kontrol altına alınabilmesi gerekir. Tahlil sonuçlarınızı ve kullandığınız ilaçları yanınıza alarak Cildiye’ye gider ve hormon bozukluğu ile ilgili konan teşhisi de belirtirseniz, buna uygun bir tedavi yapılabilir.

      Geçmiş olsun.

  4. Ayhan Mehmet dedi ki:

    doktorlar niye sspe hastalığına bi tedavi bulmuyoda gece gündüz boş şeyler üzerinde çalışıyor türkiye de değil de sadece güneydoğuda yaklaşık 3000 ila 400o arasında hasta var doktor boş şeytlerle uğraşacağına sspe hastalığıyla uraşşsın

  5. aydın dedi ki:

    HORMON free t3 3.2
    free t4 0.91
    TSH a 11.0187
    guatr amelyatına gerek varmı ?
    GÖZÜM İLE ALAKALI BİŞEY VARMI BAZEN GÖZÜM ÖNE KAYIYOR