Hollywood Levhası’nın Hikayesi

Hollywood Levhası’nın Hikayesi

1923 yılında, Hollywood‘da kayda değer bir reklam konuşuluyordu: Hollywood tepelerine yerleştirilen 50’şer metre uzunluğunda 13 harften oluşan bir kelime… Hollywoodland!

Reklamı yayınlayan gayrimenkul uzmanları, kelimenin kendileri için ne anlama geldiğini şöyle açıklıyorlardı: Tepelerin Hollywood’a bakan tarafında, yüksek paralar harcamadan elde edilebilecek süper bir ortam…

Hollywood Levhası, Los Angeles’ın Hollywood bölgesinde varoşların iskanı için yürütülen bir projenin açık alan reklamı olarak hazırlanmıştı. Dünya çapında sinema sektörünün işareti gibi kabul edilen Hollywood Levhası’nın böyle bir amaçla hazırlanmış olması çok da garip değil. Çünkü Hollywood’un ekonomik açıdan lokomotifi olan sektör, sanıldığının aksine, sinema sektörü değil, gayrimenkul sektörüdür.

Hollywood Levhası’nın görünümü ve görevi yıllar boyunca değişikliklere uğrasa da, anlamı genel olarak aynı kaldı: Hayallerin gerçeğe dönüşebileceği bir mekan! Bir zamanlar “hayaller”, güzel bir ev ve yaşam tarzıydı. Şimdilerde ise tam olarak ne olduğunu söylemek kolay değil. Hollywood kelimesinin akla getirdiği her şeyi simgelemeye yarıyor demek, yeterli olur herhalde.

Gayrimenkul uzmanları, Crescent Sign Company ile 13 harfin güneye bakacak şekilde tepelere yerleştirilmesi konusunda kontrat imzalarlar. Şirketin sahibi olan Thomas Fisk Goff (1890–1984) levhayı tasarlar. Levhanın her harfi 9 metre (30 feet) genişlikte ve 15 metre (50 feet) uzunluğundadır ve 4000 kadar ampülle dekore edilmiştir. Levha yerine yerleştirildiğinde takvimler 13 haziran 1923’ü gösterir. Projenin maliyeti 21000 $’dır.

Bazı kaynaklara göre, levhanın kalıcı olması planlanmamıştır. Levhanın 1-1,5 yıl kadar durmasının planlandığı, fakat aynı dönemde Los Angeles’ta Amerikan sinemasının popülerlik kazanmasıyla birlikte uluslararası tanınan bir sembol haline geldiği için korunduğu söylenir.

Levhanın resmi bakım ve onarımı 1939 yılında sona erer. Levha bu tarihten sonra hızla bozulmaya başlar.

1940lı yılların başında, levhanın resmi bakımcısı Albert Kothe, H harfinin yıkılmasına sebep olan bir kaza yapar. Pek çok tarihi resimde yer alan problem bu yüzdendir. Kothe’nin dağa sarhoş olarak tırmandığı ve kontrolünü kaybederek harfe arkadan çarptığı kayıtlarda geçmektedir. Kothe’ye bir şey olmaz, ancak arabası ve harf zarar görür.

1949 yılında, Hollywood Ticaret Odası, Los Angeles Şehir Parkları Departmanı ile, levhanın yeniden yapılması ve bakımı konusunda anlaşır. Anlaşma, Hollywoodland ifadesindeki land kelimesinin kaldırılmasını, böylece levhanın şehri temsil eder hale gelmesini şart koşar. Şehir Parkları Departmanı sonraki aydınlatma masraflarını Ticaret Odası’nın ödemesi gerektiğini söyleyince, Ticaret Odası ampüllerin yenilenmesi fikrinden cayar. 1949’daki çalışmalar Hollywood Levhası’na çok şey katsalar da, tahta ve metal kaplamadan üretilen levha, Hollywood Tepeleri’nin açık havasında kısa sürede tekrar bozulmaya başlar. İlk olarak O parçalanıp kırılarak u harfi gibi görünmeye başlar. Daha sonra 3. O harfi tamamen düşer ve ortada harap olmuş bir levha kalır. Levhada “HuLLYWO D” yazmaktadır artık.

Hollywood Levhası 31978’de halkın da desteğiyle Ticaret odası bozulmuş levhayı, daha kalıcı bir yapıyla değiştirir. 9 bağışçı, her biri $27,777’er dolar vererek (toplam $250,000 $) yeni harflerin, uzun yıllar dayanabileceği tahmin edilen Avustralya çeliğinden imal edilmesini sağlarlar.

Yeni harfler 13.7 m (45 feet) yüksekliğinde ve 9.3 ila 11.8 m (31 ila 39 feet) genişliğindedirler. Levhanın yeni şekli, Hollywood’un 75. yıldönümünde, 14 Kasım 1978’de, 60 milyon kişinin seyrettiği bir canlı yayınla açılır.

Kasım 2005’te, Bay Cal isimli reklam boyama şirketinin sponsorluğunda harfler yeniden beyaza boyanır. Yine 2005 yılı içinde 1923 yılında hazırlanan orijinal levha bir alışveriş sitesinde satışa çıkarılır.

Hollywood Levhası zaman zaman tatsız olaylara da sahne olur. Eylül 1932’de kadın oyuncu Peg Entwistle, levhanın H harfinden atlayarak intihar eder. İntiharını, Hollywood’da tutunamamasına bağlayanlar olur. Cesedi ancak 2 günlük aramanın sonunda bulunabilir.

Olaydan 2 gün sonra, oyuncunun amcası, oyuncuya gelen bir mektubu açar: Entwistle’ın ölümünden bir gün önce postaya verilen mektup bir yapım şirketinden gelmekte ve bir sahne yapımında baş rol teklif etmektedir. Tesadüfe bakın ki, Entwistle’ın canlandırması teklif edilen rolün kahramanı da final sahnesinde intihar edecektir.

Tatsızlıklar bununla da kalmaz, levha uzun yıllar serserilerin saldırılarına maruz kalır. Neden sonra, 2000 yılında, Los Angeles Polis Departmanı hareket tespit edebilen aletler ve kapalı devre kameralardan oluşan bir güvenlik sistemiyle Hollywood Levhası’nı korumaya alır. Levhaya 50 metreden fazla yaklaşılması, bu alarmı tetikler ve polis çağırılır.

Hollywood Levhası’nın hikayesi işte böyle. “Hayaller şehri” Hollywood‘un hikayesini ise bir başka yazıda ele almayı planlıyoruz.

Meraklısına not: Hollywood Levhası’nın koordinatları 34°08′02.56″N, 118°19′18.00″W‘dir. Bu koordinatları Google Earth’e yazarak levhanın uydudan görünümüne ulaşabilirsiniz. Ancak levha beyaz renkte olduğu ve fotoğraf çekilirken güneş parladığı için çok net bir görüntü elde edilemiyor.

Aşağıda Hollywood Levhası’nın NASA tarafından çekilmiş bir uydu fotoğrafı yer alıyor. Bu fotoğrafta levha, Google Earth’ün sunduğu fotoğraftaki görünümünden daha net görünüyor.

Hollywood Levhası 4

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...