Google Trends ne söylüyor?
Nedendir bilmem, uzun zamandır hangi ülke insanlarının internette web ile ilgili konuları daha çok aradığını merak ediyordum. Sonunda bununla ilgili bir araştırma yapmaya karar verdim. Benim gibi siz de; Webmaster’dan, programmer’dan geçilmeyen ülkemizin web ile ilgili aramalarda üst sıralarda yer alabileceğini sananlardansanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Bildiğiniz gibi Google Trends, istediğiniz ifadelerin zaman içinde Google’da ne kadar arandığını görebileceğiniz, istediğiniz ifadeleri birbirleri ile kıyaslayabileceğiniz bir servis. Hangi ülke insanının interneti ne için kullandığını anlamanın en kolay yolu, arama motorlarında yaptıkları aramalardan geçtiği için, çalışmamızda Google Trends’ten yararlandık. MSN kelimesinin, Eğitim kelimesinden yaklaşık 3 kat fazla arandığı bir ülkede yaşayan bizler, interneti eğitim amaçlı kullanma idealinin herhalde fazlaca gerisindeyiz. 1
Peki diğer ülkelerde durum nasıl? Diğer ülkeler interneti ne için kullanıyorlar? Eğlenmek için mi, bilgi edinmek için mi, ticaret için mi?..
Bu soruların cevabını belirlemek, sanıldığından çok daha uzun bir çalışma gerektiriyor. Biz bu yazımızda konuyu biraz daha daraltacak ve -Genel ilgi alanımız olması sebebiyle- “web ile ilgili aramalarda hangi ülkelerin önde olduğunu” sorgulayacağız.
Aramalarımızda, mümkün olduğu kadar İngilizce ifadeleri kullanmamaya çalıştık. Çünkü İngilizce ifadelerle yapılan aramalar, İngilizce’nin nispeten daha az kullanıldığı ülkeler için yanlış sonuçlar ortaya çıkmasına sebep olabilirler.
Web ile ilgili olduğunu düşündüğümüz şu ifadeleri karşılaştırma için seçtik:
web 2.0, CSS, XML, Technology, PHP, Microsoft, Linux, Firefox, HTML, RSS, website, coding.
Seçtiğimiz bu ifadelerin her birinin anlamlarını ve Google Trends’e göre en çok hangi ülkelerde arandıklarını sıralayacağız. Yukarıdaki listeden istediğiniz ifadeye tıklayarak ifadeye inebilirsiniz. Direkt sonuç bölümüne inmek için buraya tıklayabilirsiniz.
web 2.0
Bilgi paylaşımı ve kullanıcılarla işbirliği temellerine dayanan yeni web akımı. 2004 yılında gerçekleştirilen O’Reilly Web 2.0 Konferansı’ndan sonra yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
İfadenin aranma sıklığında, 2005 yılından sonra yaklaşık 10 katlık bir artış gözleniyor.
Ülkelere göre:
1. Hindistan: Hindistan’ın 3 şehri, en çok arama yapan şehirlerin ilk üçünü oluşturuyor.
2. Singapur
3. Hong Kong
4. Tayvan
5. Güney Kore
6. Rusya
7. ABD
8. Avusturya
9. Almanya
10. Avustralya
CSS
CSS olarak kısaltılan birden çok ifade olsa da, bu kısaltmayla yapılan aramaların çok büyük bir kısmının Cascading Style Sheet ifadesinin kısaltması olarak yapıldığını biliyoruz. CSS, bir işaretleme diliyle hazırlanan dökümanın stil şablonunu oluşturmaya yarıyor.
CSS kullanımı, genellikle doğru websitesi tasarımının önemli ölçülerinden biri olarak görülür.
CSS ifadesiyle yapılan aramaların sıklığı, yıllar içerisinde ciddi bir oynama göstermemiş.
Ülkelere göre:
1. Filipinler
2. Çek Cumhuriyeti
3. Norveç
4. İsviçre
5. Almanya
6. Hindistan
7. İsveç
8. Hollanda
9. Finlandiya
10. Avustralya
XML
Extensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili) ifadesinin baş harflerinden oluşan XML, hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmaya yarayan, W3Ctarafından tanımlanmış bir standarttır. 2
XML ifadesini arayanların sayısı, son 4 yılda yarıya inmiş.
Ülkelere göre:
1. Hindistan: En çok arama yapan ilk 4 şehir de Hindistan’dan.
2. Singapur
3. Rusya
4. Çek Cumhuriyeti
5. Norveç
6. Çin
7. Tayvan
8. Japonya
9. İsrail
10. İsveç
Technology (Teknoloji)
Teknoloji kelimesinin anlamını açıklamamıza gerek yoktur sanırım. Kelimenin İngilizcesi ile arama yapan ülkelerin başında ABD’nin veya İngiltere’nin geldiğini sanıyorsanız yanıldınız.
Technology kelimesini arayanların sayısı son 4 yılda yarıya düşmüş. Anlaşılan herkes öğrenmiş teknolojinin anlamını!
Ülkelere göre:
1. Hindistan: En çok arama yapan ilk 4 şehir de Hindistan’dan.
2. Pakistan
3. Filipinler
4. Malezya
5. Singapur
6. Güney Afrika
7. Hong Kong
8. Avustralya
9. Yeni Zelanda
10. İrlanda
PHP
Web programlamasında kullanılan güçlü bir programlama dili.
PHP ifadesiyle yapılan aramalarda da zaman içinde gözle görülür bir düşüş var.
Ülkelere göre:
1. Endonezya
2. Çek Cumhuriyeti
3. Hindistan
4. Rusya
5. Filipinler
6. Malezya
7. Romanya
8. Hollanda
9. Tayvan
10. Fransa
Microsoft
1975 yılında kurulan, Windows ve X-BOX gibi ürünleriyle tanınan büyük yazılım ve bilişim firması.
Microsoft aramaları zaman içinde hafif bir düşüş gösterse de, ciddi bir değişikliğe uğramamış.
Ülkelere göre:
1. Hindistan: Şehirlere göre sıralamada birinci ABD’den Seatle.
2. Singapur
3. Yeni Zelanda
4. Avustralya
5. ABD
6. Kanada
7. Birleşik Krallık
8. Portekiz
9. Romanya
10. Hollanda
Linux
Linux ya da tam adıyla GNU/Linux, Unix tabanlı, açık kaynak kodlu, özgür bir işletim sistemi yazılımıdır.3 Microsoft ismini hemen her alandan insanın araması normal karşılanabilir. Ancak Linux ile ilgili araştırma yapmak, çoğu zaman bilgisayar teknolojilerinde ortalamanın üzerinde bilgi sahibi olunduğunu gösterir.
Linux kelimesinin aranma sıklığı 4 yıl içinde 3′te 1′e düşmüş.
Ülkelere göre:
1. Rusya: Şehirlere göre aramada birinci sırada Çin’den Beijing var.
2. Hindistan
3. Çek Cumhuriyeti
4. Endonezya
5. Tayvan
6. Norveç
7. Almanya
8. İtalya
9. Macaristan
10. Japonya
Firefox
Mozilla tarafından geliştirilen bir web tarayıcısı. En çok kullanılan web tarayıcısı olmamasına rağmen, arkasına aldığı topluluk desteği sayesinde “en çok konuşulan web tarayıcısı” olmayı başarıyor.
Firefox kelimesiyle yapılan aramalar zaman içerisinde artmış ve zaman zaman tepe noktalar oluşturmuşlar. En büyük tepe noktası, Firefox 3′ün çıktığı yakın tarihler olarak görünüyor.
Ülkelere göre:
1. Almanya: Firefox 3′ün en çok indirildiği 2. ülke olmuştu (2,307,000 kişiyle).
2. Macaristan
3. Tayvan
4. Avusturya
5. Hindistan
6. Portekiz
7. Finlandiya
8. İtalya
9. Polonya
10. Romanya
HTML
“HTML nedir?” sorusuna cevap arayan birisinin, internetle ilgili temel bilgileri öğrenmek istediğini tahmin etmek zor değil.
HTML kelimesiyle yapılan aramalar son 4 yıl içinde yarıya düşmüş.
Ülkelere göre:
1. Hindistan: Şehirler listesinde de Delhi 1. sırada yer alıyor.
2. Filipinler
3. Japonya
4. Polonya
5. ABD
6. Hollanda
7. Avustralya
8. Kanada
9. Almanya
10. Romanya
RSS
RSS, genellikle haber sağlayıcıları, bloglar ve podcastler tarafından kullanılan, yeni eklenen içeriğin kolaylıkla takip edilmesini sağlayan özel bir XML dosya formatıdır. 4
2005 yılı ortalarında tepe yapan RSS aramaları, sonraki yıllarda popülaritesini kaybetmeye başlamış.
Ülkelere göre:
1. Japonya: Şehirler listesinde de ilk 3′te Japon şehirleri yer alıyor.
2. Singapur
3. Rusya
4. Çek Cumhuriyeti
5. Hindistan
6. Tayvan
7. Hollanda
8. ABD
9. İsveç
10. İsrail
Website
Ne olduğunu açıklamaya gerek var mı? İnterneti yeni yeni tanımaya başlamış birisinin yapacağı temel aramalardan biri bu olsa gerek.
Kelimenin aranma sıklığı 4 yıl içerisinde yarıya inmiş.
Ülkelere göre:
1. Pakistan
2. Filipinler: Filipinler’in Makati şehri 1. sırada yer alıyor.
3. Hindistan
4. Endonezya
5. Malezya
6. Singapur
7. Güney Afrika
8. Viet Nam
9. Birleşik Krallık
10. Yeni Zelanda
Coding (Kodlamak)
Yine İngilizce bir kelime. Web ile biraz daha profesyonel olarak ilgilenmeye başlayanların yapabilecekleri bir arama. Yine ana dili İngilizce olan ülkeler çok gerilerdeler.
Kelimenin aranma sıklığı 4 yıl içerisinde yarıya inmiş.
Ülkelere göre:
1. Hindistan
2. Pakistan
3. Malezya
4. Filipinler
5. Güney Kore
6. Singapur
7. Hong Kong
8. Tayvan
9. ABD
10. Avustralya
Sonuç
Arama sonuçlarına baktığımız 12 kelimenin 6’sında Hindistan 1. sırada yer aldı. Hindistan, aradığımız bütün ifadelerde ilk 10 ülke arasında yer alıyordu.
Pakistan (3), Japonya (4), Almanya (5), Rusya (5), Filipinler (6), Endonezya (3) birer kere 1. sırada yer aldılar. Parantez içinde yazan rakamlar, bu ülkelerin ilk 10′da bulundukları kelimeleri gösteriyorlar.
Aşağıdaki dünya resminde arama yaptığımız kelimelerde ilk 10′da yer alan ülkeleri gösteriliyor. Daire büyüklüğü, ilk 10′da yer alma sayısına göre değişirken; kırmızı, en az 1 kelimede ilk sırada yer alanları gösteriyor. Yeşil renkle gösterilen noktalar ise arama kelimelerin hiçbirinde ilk sırada yer almayan, fakat en az 1 kere ilk 10′a giren ülkeleri gösteriyorlar. Firefox 3′ün daha çok indirildiği ülkeler daha karanlık görünüyorlar.
Resmin büyük halini görüntülemek için üzerine tıklayabilirsiniz. Zemindeki dünya resmi Spread Firefox‘dan alındı.
Aramalarda ilk 10′a giren ülkeler, iki bölgede yoğunlaşıyorlar. Aramaların yoğunlaştığı bu bölgeleri turuncu dikdörtgenlerle işaretledik. 2. turuncu dikdörtgenin içinde bulunan ülkeler Avrupa kıtasında yer alıyorlar. Bu, aslında beklediğimiz bir sonuç. İnterneti uzun zamandır kullanan, internet bilincinin oturduğu ve yasal yaptırımların yerleştiği Avrupa ülkelerinde internette web ile ilgili kelimelerin sık aranıyor olması da gayet normal görünüyor. Üstelik yanlızca Almanya, o da Firefox aramasında, 1. sırada yer alabildi.
Bizim dikkatimizi çeken asıl nokta; 7 yeşil ve 3 kırmızı nokta içeren 1. dikdörtgen. Bu dikdörtgenin içinde yer alan Japonya, Filipinler ve Endonezya, arama sonuçlarında birer kere başı çeken ülkelerdi. Tayvan, Singapur, Malezya gibi ülkeler de 1. dikdörtgenin içinde yer alıyorlar.
Toplam sıralamada 1. dikdörtgenin kapsadığı Uzak Doğu, 2. dikdörtgenin kapsadığı Avrupa’dan daha üstte yer alıyor.
Hindistan, bütün dünyaya dağıttığı teknoloji iş gücüne uygun bir biçimde, web ile ilgili aramaların zirvesinde yer aldı. ABD ise, ikisi kendi dilinde ve çoğunluğu kendi üretimi olan bu arama ifadelerinin ancak 5 tanesinde ilk 10′a girebildi, hiç ilk sıraya yerleşemedi.
Avrupa, bekleneni “neredeyse” yansıtıyor. Kuzey Amerika beklenenin altında. Afrika ve Güney Amerika ise beklendiği gibi listede yer alamıyor. Yanlız Güney Afrika, bir kere ilk 10′a girebilmesiyle dikkat çekiyor.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliyoruz: Uzak Doğu, interneti “internet için” kullanmaya azmetmiş gibi görünüyor.
Darısı, 12 kelimenin hiçbirinde ilk 10′a giremeyen ülkemizin başına…
Çalışmaya eklemek istedikleriniz olursa, yorum bölümünden iletebilirsiniz.
Notlar:
1: Google Trends verilerine göre Türkiye‘de MSN kelimesi, eğitim kelimesinden 3 kat fazla aranıyor.
2: Kelime anlamı Vikipedia’nın XML maddesinden alınmıştır.
3: Kelime anlamı Vikipedia’nın Linux maddesinden alınmıştır.
4: Kelime anlamı Vikipedia’nın RSS maddesinden alınmıştır.