Çıkar çatışması kızışıyor!

Microsoft’un Yahoo!’yu satın almak için verdiği teklif, tahminlerin ötesindeydi. Google bu teklife çok içerledi. Yahoo! uzun bir düşünme sürecine girdi. Peki bu kargaşada neler oldu ve neler olması bekleniyor? Sahi Microsoft neden böyle bir teklifte bulundu?

Bildiğiniz gibi Microsoft, 1 Şubat’ta Yahoo!’yu satın almak için çok büyük bir teklifte bulundu. Hisse başına 31 $’a denk düşen 44.6 milyar $’lık bu teklif, elbette son bir kaç günün en popüler haberi oldu.

Yahoo!’nun kurucusu Jerry Yang, teklifin üzerinden 24 saat geçmeden, çalışanlarına konuyla ilgili bir mail yolladı. Mailde, konuyla ilgili medyada spekülasyonlar dolaştığı, fakat henüz sonucun kesinleşmediği, Yahoo!’nun pay sahiplerini ve çalışanlarını uzun vadede karlı çıkarmayı hedeflediği vurgulandı. Sonucun, yönetim kurulunun alacağı karara göre belirleneceğinin altı çizildi. Yahoo! çalışanlarının gün içinde soru yağmuruna tutulduklarının farkında olduklarını söyleyen Yang, çalışanların anlık olarak gelişmelerden haberdar edileceğini ekledi.

Kısa bir süre sonra Google, resmi blogunda konuyla ilgili oldukça sert bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Microsoft’un PC’de gerçekleştirdiği illegal yöntemleri, internette de kullanmasından korkulduğu ve böyle bir satın alma teşebbüsünün hukuka aykırı olduğu savunuldu. Google’ın böyle büyük bir alım teklifine karşı olması bekleniyordu, ancak bu kadar agresif bir tutum göstereceği düşünülmüyordu.

Bu açıklamanın ardından 3 Şubat’ta Microsoft’tan Brad Smith, Google’ın açıklamalarına cevap mahiyetinde bir açıklama yayınladı. Smith, açıklamasında, Google’ın konuya ilişkin düşüncelerinin yanlış olduğunu ve Microsoft’un açıklık, yeniklikçilik ve gizliliğe önem verdiğini vurguladı.

Buraya kadar, muhtemelen internet medyasında okuduğunuz bilgileri özetledik. Konudan bahsetmek için biraz beklememizin sebebi, ilk günlerde pek çok şeyin belirsiz olmasıydı. Şu anda, hiç değilse Google’ın konuyla ilgili fikirlerini biliyoruz.

İsterseniz satınalımın neleri etkileyebileceğini hatırlayalım:

Görünen o ki, Microsoft, internet pastasında geride kalmaktan rahatsız ve gelecekte çok daha önemli bir yer tutacağı düşünülen bu sektörde esas oyuncu olabilmek için çok geç olmadan elinden geleni yapmaya çalışıyor. Yahoo!’nun, Google’ınkine benzer bir reklam servisi olduğunu biliyoruz. Bu servis, İngilizce sitelerin kullanımına açık olduğu için Türkiye’de pek bilinmiyor, ancak ABD’de pek çok kullanıcısı var. Microsoft’tan gelen açıklamada, Google’ın internet reklamcılığında %75’lik bir hakimiyetinin olduğu vurgulanmıştı hatırlarsanız. Microsoft’un Yahoo!’yu satın alma girişimi başarıya ulaşırsa, Google bu alanda, belki de ilk defa olarak, zorlanabilir.

Yahoo! arama motoru, İngilizce aramalarda, Google’dan daha başarılı sonuçlar döndürebiliyor. Yahoo!’nun belki de en büyük eksikliği, ABD’ye yoğunlaşmış olması. Bu sebeple ABD’de aramaların %65’inde Google kullanılırken, Avrupa’da bu oran %85’e çıkıyor. Microsoft bu arama motorunun yerelleştirilmesini sağlayabilirse, Google arama alanında da rakibini ensesinde hissedebilir.

Google, bu teklife verdiği büyük tepkiyle, aslında bu alanda bir rakiple karşılaşmaktan ne kadar kaçındığını da ortaya koymuş oldu. Çoğu insan Google’ı açık kaynağı desteklemesi sebebiyle “Dostluk olsun, para bulunur” stratejisiyle hareket edeceğini zannediyordu. Beklentiler boşa çıktı, Google teklifi ağır bir dille eleştirdi. Unutulmaması gereken bir nokta var: Google, her ne kadar böyle bir hava vermeyi sevmiyor olsa da, çok uzun zaman önce büyük şirketler sınıfına girdi. Büyük şirketler ise böyle çıkışlara, zaman zaman başvuruyorlar.

Microsoft’un rakiplerine verdiği bu büyük gözdağı, sonuç ne olursa olsun, adının bu alanda daha sık anılmasına yol açabilir.

Microsoft da bu oyunun bir parçası ve Google oyuncaklarını kaybetmekten sanıldığından daha çok korkuyor.

Son birkaç gün, herhalde böyle özetlenebilir.

Güncelleme: Yahoo!, Microsoft’un bu teklifini, hisse başı 40 $’ın altındaki teklifleri değerlendirmeyeceklerini söyleyerek reddetti. (11 Şubat)

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

1 Yanıt

  1. 5 Şubat 2008

    […] http://www.opereysin.com yazmış tıklayınız […]