Solaklar Gizlice Dünyayı Ele mi Geçiriyor?

Bilim adamlarının tahminlerine göre insanların yaklaşık yüzde 10’u ila 13,5’i sağ ellerini baskın olarak kullanmıyorlar. Bu insanların bazıları her iki elini de kullanabilirken, çoğunluğu öncelikle sol elini kullanıyor. Tamam, solakların sağ elini kullananlardan daha az olduğunu hepimiz zaten biliyoruz. Peki şaşırtıcı olan ne: Şöyle bir durum var, son 8 ABD başkanından 5’i solaktı! Ki bu yüzde 62,5’e denk gelmektedir. Bu işte bir bit yeniği var gibi, değil mi? Bizim bilmediğimiz neyi biliyorlar acaba? Solaklar dünyayı ele mi geçiriyor?

Gizli Solaklar Topluluğu

Solakların baskınlığı sadece ABD başkanlarında mevcut değil. Müzisyenler, sanatçılar, mimarlar, satranç oyuncuları ve belirli sporlardaki sporcuların hepsi olması gerekenden daha yüksek solak olma yüzdesine sahip. Frontiers in Psychology‘de yayınlanan bir çalışma, konu matematik olduğunda, bazı durumlarda, solakların bazı üstünlüklerinin olduğunu belirtiyor. Yüksek dereceli matematik işlemleri içeren zor problemlerde solakların (özellikle solak erkekler) açık bir avantajı vardı. Fakat basit hesaplamalarda, belli başlı bir farklılık yoktu. İlginç bir şekilde,  sağ elini yeri gelince kullanan (sağ elini tercih eden ama her yerde kullanmayan) insanlar, sadece sağ elini kullananlardan üstün gelmekteydi.

Peki solakları böyle bir başarıya sürükleyen şey ne ? Gerçekten de gözlerimizin önünde bir küresel komplo mu dönüyor? Tabi ki değil. Bu konuda aslı astarı olan bir kaç teori olduğu görülüyor.  Solaklar daha gelişmiş sağ beyin yarısına sahiptir ve çoğu insan sağ beyin-sol beyin ayrımının bir efsane oldğunu düşünmesine rağmen, beynin her iki tarafına özel olarak bulunan bazı fonksiyonlardan bahsediliyor. Beynin sağ tarafındaki fazla gelişme sebebiyle de daha iyi uzamsal akıl yürütme becerisine sahip olunabileceği belirtiliyor. Ki bu da gelişmiş matematiksel yeteneklerinin ve müzik ve mimariye yatkınlıklarının açıklaması olabilir.

Fakat ya liderlik hakkında? Bazıları sağ ellerini kullananların dünyasında solak olmanın kişiye sorunların üstesinden gelme konusunda özel bir yetenek sağladığını düşünüyor. Kim bilir? Belki de makaslarımızı ters tutarak beyinlerimizi geliştirebiliriz.

Bir Elin Arkadan Bağlanması

Son 8 ABD başkanından 5 i solaktı: Obama, Clinton, baba Bush, Reagan ve Ford. Peki bu yeni bir moda mı? Aslında, söylemesi zor. Yıllarca solakların cesareti oldukça kırıldı ve solak olan çocuklar sol ellerini kullanmasınlar diye erken yaştan beri eğitildiler. Ve ceza olarak sol elleri sırtlarına bağlanmış bile olabilir. Kısacası, ta ilk ABD Başkanından beri çok fazla sayıda solak başkan gelmiş olabilir, ama sağ ellerine adapte olmak zorunda kaldıkları için solak olduklarını bilemiyor olabiliriz.

Kaynak: Curiosity

Resul Çevik

Malıçlı bir mühendis. Okur, yazmaya çalışır.

Sevebilirsin...