Dahiler “Tweet” Atmaz

22 yaşına gelip de Sosyal Medya hesabı olmayan kimse kaldı mı? Peki akıllı telefonu olmayan birisini en son ne zaman gördünüz? Fazla uzağa gitmeyin, işte karşınızda…

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of Technology) veya kısaca MIT’nin üstün zekalı öğrencileri, evrenin yapısı üzerinde çalışmalar yapmanın yanı sıra ABD hükümetine tescilli uzay araçları da tasarlıyorlar. Bir sabah bu enstitüye kendi tasarladığı uçağa onay alabilmek ve hayallerini gerçekleştirmek için gelen Sabrina’nın bu yaptığı, her zaman karşılaşılan bir şey gibi görülebilir. Ama projesiyle kampüse gelen akıllı uçak tasarımcısı henüz 14 yaşında tasarımını yaptığı uçağıyla tek başına uçabilmişti. MIT’nin yönetici sekreteri Peggy Udden’ın izlediği videoyu “Gözlerime inanamıyorum.” şeklinde yorumladığı bu muhteşem olay için Y kuşağında yeni bir Einstein yetişiyor demeniz kesinlikle yanlış olmayacaktır.

Peggy Udden yalnızca uçağının geliştirilmesine değil aynı zamanda Sabrina’nın yıldızının parlamasına ve üniversitenin en iyi profesörleriyle tanışmasına yardımcı oldu. 8 yıl sonra bugün Sabrina 22 yaşında ve MIT mezunu ayrıca o Dünyanın en çok bilim insanı mezunu veren Harvard’da doktora adayı olan başarılı bir genç kadın oldu. Fizik dalında Albert Einstein’ın 100 yıllık görecelik kuramı ve Stephen Hawking’in kariyerleri boyunca yapmış oldukları en zorlu ve karmaşık konularla ilgili yeni keşiflerde bulunuyor. Kara delikleri, kütleçekimi ve uzay-zamanı ile ilgili konuları araştırıyor. Kütleçekimi olgusunu daha iyi anlamak ve buluşlarını kuantum mekaniği ile açıklamaya çalışıyor. Onun bu konu hakkındaki keşifleri evrenin işleyişi hakkında daha çok bilgi sahibi olmamızı sağlayacak gibi görünüyor.

Sabrina buluşlarıyla aynı zamanda Amerika’nın önde gelen NASA çalışanlarının da dikkatini çekiyor. Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos ve hava araçları üreticisi olan Blue Origin firması da Sabrina hazır olduğunda onunla çalışmak konusunda ısrarcı olduklarına dair şimdiden söz verenler arasında.

Koyu bir fizik-bilim fan’ı veya takipçisi değilseniz şayet Sabrina’nın adını duymamış olabilirsiniz. Chicago eyaletinin varoş bir eyaletinde doğup büyüyen Sabrina’nın akıllı telefonu yok hatta o ne Linkedin ne Facebook ne de Instagram gibi bir sosyal medya ağına kayıtlı değil. Onun internetle olan tek bağı kazanımlarını ve çalışmalarını yayınladığı bir yer olan PhysicsGirl adındaki web sitesi. Bu sitede bulunan başlıklardan biri: “kaosun içerisinde zarafeti fark etmek”.

Sabrina Pasterski aşırı uç noktalardaki konularda bile daima her şeyin mümkün olduğuna inanıyor. Pasterski, Harvard’da kaldığı öğrenci yurdunda bu konu hakkında “Elde edebileceğim herşeyin sınırlarını zorluyor olmam, bilime ışık tutabilmeme yol açacak gibi görünüyor” açıklamalarını yaptı. Ancak ona göre bu bir iş olmaktan çok daha fazlası, Fizik-bilimi “zarif” ve “oldukça faydalı” şeklinde yorumluyor.

Etkileyici özgeçmişine rağmen MIT’ye yaptığı ilk başvuruda Sabrina’yı bekleme listesine almışlar. Fakat genel sekreter Peggy Udden’ın sayesinde Profesörlerden Allen Haggerty ve Earll Murman Sabrina’nın uçak yapımı sırasında kaydedilmiş olan videosunu izlemiş ve ona adeta hayran kalmışlar. Allen Haggerty o anı şu şekilde açıklamış; “Onun çalışmasını izlediğimizde bir süre ağzımız açık kalmıştı, Sabrina’nın potansiyeli kesinlikle alışılagelmişin üzerinde…” Profesörlerin Sabrina için verdikleri sonsuz destek ile okulundan en yüksek ortalama olan 5.00 ile mezun oldu. Buna rağmen tek çocuk olan Pasterski, iletişim konusunda zorluklar yaşıyor hatta e-postalarını komik gülen suratlar ve ünlem işaretleri ile noktalıyor. Özel hayatında çok yakın dostları olmasına rağmen asla bir sevgilisi olmamış, sigara ve alkol gibi zararlı şeyleri asla kullanmamış. Bu konu hakkında görüşlerini ise şu şekilde açıklıyor: “Dikkatli ve daima kontollü olmaya çalışırım ve umarım hayatım boyunca yapmadığım şeylerle değil, yapabildiğim şeylerle tanınırım.”

Akıl hocaları fizik dalında bir üne ulaşmasına dair tahminlerde bulunurken bile Pasterski bu konularda temkinli davranıyor ve; ” Uzun zaman içerisinde bir şeyi keşfedeceğini söyleyen bir teorisyen, bir keşif yapmayacağını garanti eder” diyor.

ABD’de bilim mezunları için büyük resimde ki sonuç ise şu şekilde; Amerikan nüfus sayımı idaresinden açıklanmış olan son Topluluk Araştırmasına göre, ABD’deki fen mezunlarının sadece yüzde 26’sının seçtikleri alanlarda iş bulabildiklerini, bunun yanı sıra fizik ve kimya bölümlerinde yapılan doktora sonrası işsiz olanların oranı ise %30 civarında olduğu sonucuna ulaşılmış.

Sabrina Pasterski bu konuda oldukça soğukkanlı bir tavır sergiliyor. Ona göre; “Fizik zaten tek başına heyecan verici bir kavram, 9-5 arası çalışılacak düzenli bir iş değil. Yorulduğumuz an uyuruz, uyumadığımız anlarda fizikle uğraşırız.”

 

Kaynak: OZY

Sevebilirsin...