Aşı Karşıtlığı
AŞI KARŞITLIĞI 💉 tüm dünyada artan bir problem ne yazık ki. Sağlık hizmetleri yaygınlaştıkça yeni yeni anormalliklerle de karşılaşıyoruz. Toplumsal politikalarda, temel eğitimlerde, bilinçlendirme seminerlerinde tekrar tekrar anlatılığı gibi sağlığı korumanın en temel yolu sağlığı kaybetmeden ve hastalık gelişmeden önce alınabilecek tedbirlerdir. Sağlıklı beslenme, temizliğe dikkat etme, muhtemel etkenlerden uzak durma ve hemen herkesin iç güdüsel olarak yaptığı hasta olanla mesafeli olma en bilinenlerindendir. Bir diğeri de aşılanmadır. Bulaşıcı ve içinde bulunduğumuz yüzyılda bile ölümlere yol açabilen bazı hastalıkların -virüs ya da bakteri- olan etkenleri izole edilerek etkisizleştirilmesi ve adete vücüda istihbarat sağlaması için savunma hücrelerinin önüne atılmak üzere canlılara uygulanmasıdır.
Böyle hastalıklara karşı bağışıklık şansını yükselten bir aşısının bulunmuş olması büyük bir gelişme ve insanlık için fırsat iken belli hastalıklardan korunmayı / çocuğunun korunmasını reddeden insanlar var. Bir hastalığın eradike edilebilmesi için toplumun çok büyük oranda aşılanması gerekmekte. Aşısız her birey önce kendisini ve sonra da toplumu riske atıyor. Bu yönden aşılanma kararı bireysel olamayacak ve mahkemelerle bozulmayacak kadar ciddidir.
Konu ciddi, tartışma oldukça ciddiyetsiz. Artık bu absürt münakaşalara karikatürle tepki vermek lazım belki de. Yabancı basında çıkan bazı karikatürler. Açıklamaları pek sevmez karikatüristler ama ben önemine binaen birkaç cümle ile açıklayacağım:
1) İlk karede anne aşıran çocuğunu kaçırmaya çalışıyor. Aşıdan damlayan siyahlık çocuğun yüzleştiği karanlığın (hastalıkların) etkisizleştirilmiş formunu temsil ediyor. .
2) İkinci karedeki anne(!) hastalıktan kırılan çocuklarını “bu sizin iyiliğiniz için” diyerek teselli etmeye çalışıyor. Annenin bilincini ‘gerçekler’ ile aşılamaya çalışan doktorlar ise bu zihniyetin ‘dirençli ve salgın’ şeklinde olduğuna dikkat çekiyor.
3) Diğer bir karikatürde aşı karşıtı birisinin “önlenebilir hastalıklar” canavarını etrafını çevreleyen aşıları sökerek serbest bırakmak üzere olduğunu görüyoruz.
4) Bu karikatürde ise kendi çocuğunun alerjik durumundan dolayı söz konusu gıda maddesinin okullara sokulmasına karşı çıkarken “başkasının çocuğunun sağlığını” hiçe sayarak çocuğunu aşılatmamakta ısrarcı oluşu işlenmiş.
5) Bu çizimde hastalık etkenleri aşı karşıtı bir bireyi destekliyor olarak gösterilmiş.
6) Son karikatürde ise anne ve babası çocuklarına “ebeveynlik haklarını kullanmalarından dolayı nasıl hissetiğini” soruyorlar. Çocuğun cevabı net: “Hasta!”
(Karikatürlerin çoğunda anne figürü kullanılmış olması dünyanın her yerinde daha sık annelerin çocukların sağlığıyla ilgilendiğinden olsa gerek.)
Ülkemizde de benzer örneklerini gördüğümüz bu durum gerçekten de ayrı ve dirençli bir salgın olarak yayılıyor. Bununla ilgili yetkililerin gerekli düzenlemeleri yapmasından ve herkesin “doğru şekilde” eğitilmesinden başka çözüm yolu görünmüyor.