6 Çita Yavrusu

6 Çita Yavrusu

Hızlı koşmasıyla meşhur Çita hayvanını bilmeyenimiz var mı? Sanskritçede “Benekli” anlamına gelen Çitraka sözcüğünden adını alan bu güzel canlıya, ne yazık ki 19. yüzyıldan beri ülkemizde rastlanmıyor.

Tabiatta bir batında altıya kadar yavrulayabildiği bilinen çitalar, esarette bundan çok daha az yavruluyorlar. Öyle ki, hayvanat bahçelerinde bir batında ikiden çok yavrulayan çitaya nadiren rastlanıyor.

Ama San Diego Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan Addison bir istisna. Çünkü geçtiğimiz kasım ayında tam 6 yavru doğurdu! Çoğul gebelik genetik derler. Gerçekten de Addison bir önceki gebeliğinde de dördüz doğurmuştu (Aferin kızıma).

“Çekilen filmde üç veya dört yavrusu olduğunu görmüştük.” diyor, Çita Üretim Merkezi’nden Jillan King. 21 Kasım sabahı ise, öyle olmadığını görmüşler. Annenin yuvasındaki kameralara baktıklarında, altı tane minik mahzun tüy yumağıyla karşılaşmışlar.

Yavrular 12 haftalık oldular bile. Şimdiden gelişmeye başladıkları göze çarpıyor. 17 ay civarında özgürlüklerini kazanacaklar ve dişiler ortalama 2,5 yaşında ilk gebeliklerini yaşayacaklar. Göz açıp kapayıncaya kadar, 0’dan 100 km hıza 3 saniyede ulaşabilen birer jete dönüşecekler.

Tabi koşabilecekleri bir dünyaları olursa…

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...