Astronotlar Nasıl Kaşınır?
Astronotlar, kaşındıkları zaman, ellerini kullanamadıklarından dolayı başka yöntemlerle kaşınmaları gerekiyor. Emekli astronot Clayton Anderson, yüz dışındaki bölgelerin kaşıntıları için yapılması gerekeni şöyle açıklıyor: “Kaşındığınızda sallanıp, titriyor ve yuvarlanıyorsunuz! Bu gerçekten de kaşıntıyı durdurmak için yapabileceğiniz tek şey. Neyse ki, inanılmaz büyük ve kocaman astronot elbisesi ile altındaki soğutucu giysi sayesinde kaşıntıyı gidermek için vücudunuzu yeteri kadar hareket ettirebiliyorsunuz.”
Yüzdeki kaşınmalar zorlayıcı olabiliyor. Ancak kaşıntı, kaskın içindeki bazı parçalara yakın mesafedeyse giderebilmek mümkün. Örneğin, astronotların başlığının altında, Snoopy Cap olarak adlandırılan, mikrofon ve kulaklıktan oluşan bir donanım mevcut. Eğer kaşıntı yüzün aşağı kısmındaysa, kaşıntıyı gidermek için genellikle mikrofon kullanılıyor. Ancak bu yöntem bazen mikrofonun yerinden oynamasına ve iletişim esnasında ses kalitesinde düşüşe sebep olabiliyor.
Astronotların diğer bir seçeneği de valsalva parçasını kullanmak. Köpükten yapılmış olan bu parça, başlığın içerisinde, alt kısımda bulunuyor. Valsalva parçasının amacı, gerektiğinde astronotların bunu kullanarak burun deliklerini kapatabilmelerine ve ıkınıp soluk vermeye çalışarak iç kulak basınçlarını dengelemelerine yardımcı olmak. Ancak astronotlar bu parçayı, kaşıntılarını gidermek için de kullanıyorlar.
Eğer önceden burnunuzu kapatmak için valsalva aleti üzerindeki tümsek kısmı kullandıysanız, bu aleti kaşınmak için kullanırken yüzünüze sümük bulaşması da muhtemel. Ancak çare yok, ne yaparsınız!..
Yüzdeki kaşıntıyı gidermek için astronotların üçüncü seçeneği ise Velcro, yani cırt cırt parçası. Stratejik şekilde yerleştirilmiş bu parça, özellikle Apollo görevlerinde kullanılmıştı (Bilinenin aksine, cırt cırt ne NASA tarafından, ne de özel olarak bir uzay programı için üretilmiştir). Astronotlar genellikle bu cırt cırt parçasını, uzayda iken elbise içindeki basınç ile kapalı halde duran besleme girişi kapağına yerleştiriyorlardı. Apollo 17 astronotu Harrison Schmitt: “Hepimiz, o Velcro parçasına ihtiyacımız olduğu konusunda hemfikir görünüyorduk.”
Eğer kaşıntı, giderilemeyecek bir yerde olursa, astronotların dayanması gerekiyor. Genelde, kaşıntı geçene kadar dikkatlerini başka bir şeye veriyorlar. Bu yöntem aslında diğerlerinden daha basit. Normal bir uzay yürüyüşü 5 ila 8 saat arası sürüyor ve uzay boşluğuna yaklaştıkça sertleşen astronot elbisesi yüzünden dışarıda olmak ve çalışmak oldukça yorucu hale geliyor (Parmaklarınızı büküp bir şeye tutunmak bile gayet zor). Yoğun bir çaba ile iyi bir odaklanma gerektiren görevleriniz ve güzel bir manzaranız var iken ve uzay boşluğuna çok yakın olduğunuz gerçeği aklınızdayken, kaşıntıyı unutmanız pek de zor olmuyor.