Saatiniz Kaç Para Ediyor? (1. Bölüm)

Saatiniz Kaç Para Ediyor? (1. Bölüm)

Harcadığınız zamanların hepsi eşit değerlere sahip değil ve bu basit gerçeğin farkına varmanız, hayatınıza çok şey katabilir. Zamanınızı en iyi şekilde değerlendirebilmek için, önce zamanınızın değerini bilmeniz gerekiyor. İki bölümden oluşacak bu yazımızda, zamanınızın değerini ölçmek için neler yapabileceğinizi göreceksiniz.

Uç konularda, bir işin harcadığınız zamana değip değmeyeceğini anlamak çok zor olmuyor. Ama, günlük hayatımızda verdiğimiz kararların çoğu, ne yazık ki değeri veya kar – zarar dengesi daha belirsiz kararlar… Örneğin:

  1. Ara vermeden yola devam edip 2 saatinizi kurtaracak bir uçak bileti mi satın alırdınız yoksa 90 dolarınızın cebinizde kaldığı molalı bir uçuşu mu tercih ederdiniz?
  2. Bir hafta boyunca çalışarak 2,000 lira kazanacağınız bir iş üzerinde mi, yoksa koca bir sene size 20,000 lira kazandıracak bir iş üzerinde mi çalışmak isterdiniz?

Her gün bu şekilde kararlar vermek zorunda kalıyoruz. Fakat çoğu insan içgüdüsel davranışlar ya da varsayımlarla kararlarını veriyor ve zamanlarının gerçekteki ederini hesaplamıyorlar. Herkesin saat başına aldığı bir parasal değer var. Fakat çoğu insana bunu sorduğunuzda muhtemelen ne kadar olduğunu bilmiyordur. Yakın zamana kadar, ben de böyleydim.

Saatiniz Geçekte Kaç Para Ediyor?

Konunun bundan sonraki kısmı iki bölüme ayrılıyor:

  1. 1. Bölüm herkesin ihtiyacı olan bilgileri kapsar ve kısa sürede anlaşılır. Bu bölüm, 15 dakika içerisinde mantığa uygun şekilde zamanının değerini hesaplamanda yardımcı olacak ve bu bölümü okuduktan sonar, kararlarını daha doğru vermen mümkün olacak.
  2. 2. Bölüm biraz daha zaman alıcıdır, fakat oldukça değerli bilgiler içerir. Bu bölüm daha çok girişimciler ve üst düzey yöneticiler için kullanışlı olacaktır. Bu bölüm, 1.Bölüme dayalı olarak farklı zaman harcama şekillerinin beklenen değerini hesaplamak için yardımcı olacaktır. Bu sayede uzun dönemde daha iyi getirilere yol açacak stratejik kararlar alman mümkün olacak.

Bölüm 1 : Fark Edilen Gelir Yöntemi

Fark Edilen Gelir Yöntemi sayesinde saatinizin kaç para edeceğini hesaplayabiliriz. Bu hesaplamalar yalnızca geçerli bütçenizi, bir başka deyişle kazandığınız parayı baz alır. Bu hesaplamalar günlük olarak ne kadar para harcamanız gerektiği konusunda en doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır. (Mesela; Bir ürünü satın alırken, kargo için 45 TL ödemeli miyim? Yoksa dükkana arabayla mı gitmeliyim?)

Başlamak için 2 farklı rakama ihtiyacınız olacak:

  1. Para kazanmak için harcadığınız zaman.
  2. Harcadığınız bu zamanda kazandığınız paranın miktarı

Bu iki faktörü nasıl hesaplayacağınızı ve hızlı bir şekilde saatinizin kaç para ettiği sonucuna ulaşacağımızı konuşalım.

Adım 1 : Zamanınızın Kaydını Tutmak

İlk adım olarak, para kazanmak için harcadığınız toplam zamanı hesaplayın, Bu toplam değer, yalnızca fiziksel olarak işte olduğunuz zamanlardan oluşmaz. Örneğin, her gün 1 saatinizi işe-gidiş geliş için ve 8 saatinizi de çalışmak için harcıyorsanız, bir günde para kazanmak için tam 9 saat harcıyorsunuz demektir. Basit şekilde bu zaman dilimine çalışırken koşuşturduğunuz zamanları veya aceleyle çocuklarınızı okullarına bırakırken harcadığınız zamanı da eklemelisiniz.

Bu rakamları kullanarak her yıl para kazanmak için harcadığınız toplam zamanı bulmaya çalışacağız.

İşiniz için ne kadar zaman harcadığınızdan emin değilseniz size yıllık 2500 saat üzerinden hesaplamanızı öneririm. (Günlük 10 saat)

Adım 2: Ne kadar para kazandığınızı, nasıl takip etmelisiniz

İkinci adımda, çalışırken harcadığınız zaman diliminde ne kadar para kazandığınızı bilmeniz gerekir. Bu çoğu insan için, maaş bordrosuna bakmak kadar kolaydır.

Adım 3: Zamanınızın değerini hesaplamak

Son olarak, kazandığınız paranın tamamını (Adım 2), harcadığınız toplam zamana (Adım 1) bölün.

Bu bilgileri nasıl kullanabiliriz?

An itibariyle 1. Bölüm‘ü tamamlamış olduk. Yukarıdaki hesaplamalarla birlikte, pratik bir şekilde saatimizin kaç para ettiği sonucunu bulabiliriz. Artık kendimiz ve çevremiz için en uygun kararları verirken işimiz daha kolay.

Örneğin:

  1. Saat başına aldığınız paranın 25 TL olduğunu biliyorsanız, o halde fiyatı 10 TL olan hediye kartlarından almak için yarım saat sırada beklemeyin..
  2. Saat başına aldığınız paranın 60 TL olduğunu biliyorsanız, 1 saat dükkanda vakit kaybetmek yerine 49 TL’nizi kargoya verebilirsiniz.
  3. Saatinizin 80 TL ettiğini biliyorsanız, fiyat farkı 150 TL olsa bile, direkt uçuşları tercih ederek 2 saatinizi kurtarabilirsiniz.

Bir saatlik bir zaman diliminizin lira ve kuruş olarak ne kadar ettiğini bilirseniz, rutin olarak vermeniz gereken kararlarda daha iyi sonuçlar elde edersiniz.

Bütçe yöntemlerinin farkındalığını öğrendiğimiz Bölüm 1’de saatinizin aşağı yukarı ne kadar ettiğini bulmuş olduk. Saatinizin aslında ne kadar ettiği ile ilgili daha fazla şey bilmek istiyorsanız, 2. Bölüm’ü okumak için, buraya tıklayın.

Bu yazı, Lifehacker’da yayınlanan Calculating the Value of Time: How Much is Your Time Really Worth? yazısından özetlenmiştir.

Sevebilirsin...