Casus İllüzyonist Harry Houdini

Casus İllüzyonist Harry Houdini

Alanında ciddi bir üne sahip olan Harry Houdini, 18741926 yılları arasında yaşamış ABD’li bir illüzyonisttir. Asıl adı Erik Weisz‘tir. Macar asıllıdır. Bugün bile pek çok kişi, metrelerce yükseklikte baş aşağı sallanırken zincirlerinden kurtulma ve halatlarla bağlanarak suya batırılmış bir sandıktan çıkma numaralarını bilir.

Peki Houdini, casustu desek?

Casus olmak isteyen birisinin CV’sinde “mükemmel bir kaçış sanatçısı” yazıyor olmasının ne kadar değerli olacağını anlamak güç değil. Bu yüzden, bir su tankında zincirlerle sarılmış halde baş aşağı durduğu zamanlar haricinde, Houdini’nin casusluk yapmış olması fikri çok da garip görünmüyor.

19. yüzyılın sonlarında, henüz kariyerinin başlarındayken, Harry Houdini polis karakollarına sızarak ve polislere kendisini tutuklattıktan sonra ellerinden kurtularak nam yapmaya başlamıştı. Kelepçelerden her kurtuluşunda, ünü biraz daha yayılıyordu.

Gösterileri gazetelerin manşetlerinde yer almakla kalmamış, Amerikan ve İngiliz gizli servis yetkililerinin de dikkatini çekmeyi başarmıştı. 2006 yılında yayınlana bir biyografiye göre, hem ABD Gizli Servisi, hem de Scotland Yard, Avrupa ve Rusya’daki bazı polis istasyonlarına sızması ve gizli bilgiler edinmesi için Houdini’yi kiralamışlardı.

Houdini, hizmetinin karşılığında ne alması gerektiğini doğru belirlemişti: Kariyer. Kendisine yaklaşan istihbarat yetkililerinden, her seferinde bir tek şey istiyordu: Tanınırlığının artması.

Mesela o dönemde Scotland Yard’ın başında olan William Melville, Houdini’nin ufak bir casusluk işi yapmasını istemiş, karşılık olarak Londra Tiyatrosu yöneticilerini Houdini’nin tiyatrolarında gösteri yapması için ikna etmek durumunda kalmıştı.

Neticede Houdini’nin yöntemi işe yaradı ve tarihe adını yazdırmayı başardı.

Sanat, bazen ne sanat için, ne de toplum içindi.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

4 Yanıt

  1. oktay dedi ki:

    merhaba
    çok başarılı bir sayfa yıllardan beri hayal ettiğim siteyi siz yapmışsınız tebrikler.
    yoğun çalışmamı gerektiren bir mesleğim olduğu için istedim siteyi yapamadım ama bunu görünce çok hoşuma gitti.
    ziyaretçi saynınız merak ettim.
    başarılar.
    dr. oktay

    • victory dedi ki:

      Merhaba Oktay Bey,

      Güzel iltifatlarınıza teşekkür ederiz. Opereyşın 8 yıldır yayında. Günde yaklaşık 1000 civarında tekil ziyaretçi ağırlıyoruz. Aramıza hoş geldiniz. Sizi ve değerli yorumlarınızı sürekli bekliyor olacağız.

      Selamlar

  2. inan dedi ki:

    Houdini ismini görünce aklıma en güçlü satranç motoru “houdini” geldi. Bi ilgisi var mı , pek emin değilim.

    • victory dedi ki:

      Sanırım var:

      “The name Houdini was chosen because of the engine’s positional style, its tenacity in difficult positions and its ability to defend stubbornly and escape with a draw – sometimes by the narrowest of margins.”