Paramızı Nelere Harcıyoruz?
Kuru istatistiki bilgiler can sıkıcı oluyor. “Bilmemne %10, diğeri %5” tarzı yazıları okumak, insanın hiç mi hiç hoşuna gitmiyor.
Tablolar, bu problemi ortadan kaldırmak için kullanılsalar da, çoğunlukla yeterli olamıyorlar. Pasta dilimleri mi? Onlar biraz geride kaldılar.
Web 2.0’ı dilimizden düşüremiyoruz ya; şimdilerde, simgelerle bezenmiş, canlı renklerle süslenmiş istatistik “tabloları” moda. Ah bir de Türkçe olsa… Hem birazcık memleketi anlatsa.
Bu dertten biz de muzdaribiz. Bu sebeple zaman zaman yukarıda bahsettiğimiz tarife uyan diyagramlar yayınlamak istiyoruz. Bugün, bu diyagramların ilkiyle, “Paramızı nelere harcıyoruz?” sorusunun cevabıyla serimize başlıyoruz.
Yorumlarınızı ve gelecekte hazırlamayı düşündüğümüz diyagramlarla ilgili tavsiyelerinizi bekliyoruz.
Ortalama bir Türk ailesi, gelirinin %24,5’ini gıda ve içeceklere, %11’ini ulaşıma, %6’sını giyim ve ayakkabıya, %6’sını ev eşyasına, %4,5’ini haberleşmeye, %2,5’ini sağlık giderlerine ve yine %2,5’ini eğitime harcıyor. Geriye kalan yüzdelik kısım, tablomuzda yer almıyor.
Eğitime giyim ve ayakkabıdan daha az para harcamamız gerçekten çok can sıkıcı. Bazen düşünüyorum. Biz bir yerde yanlış işler yapıyoruz. Ama cevabını bilmiyorum ne yazıkki…
maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde nerede olduğumuz hakkında fikir verebilir bence:)
off burada astronomi ile bilgi verilmesi gerekmezmi lütfen yardım edin 🙁
Grafik çok hoş nasıl yaptığınızı öğrenebilirmiyim?
@asacan; hazır bir para grafiğinin renklerini değiştirerek Adobe Photoshop programı ile hazırladık.
Beğenmenize sevindim.
El emeğiniz için teşekkürler…
Basit bir grafikle de geçiştirebilirdiniz. Çalışmalarınız, ziyaretçilerinize ve sitenize verdiğiniz değerin bir yansıması.