Elon Musk’ın Kolay Öğrenme Tekniği
Milyarder deha Elon Musk türüne az rastlanır bir şey yaptı ve her biri farklı alanlarda dört tane multi-milyar-dolarlık şirket kurdu. Ve görünen o ki durmaya hiç niyeti yok. Bunu nasıl yapıyor!? Diğer soyut faktörlerin arasında, onun başarısı kısmen öğrenme yaklaşımından gelir.
Elon Ne Yapardı?
Neyse ki, röportajlarda ve hatta bir Reddit AMA’da paylaştığı şeylere dayanarak, Musk’a daha çok benzemek hakkında bazı bilgilerimiz var. Elon Musk, 2015’te Reddit’te kendi öğrenme yaklaşımına dair şu altın öğüdü paylaşmıştır: “Bilgiyi semantik (anlamsal) bir ağaç olarak görmek çok önemlidir. Konunun temelleri dallardır ve detaylar yapraklardır. Bir konunun tüm detaylarını öğrenmeye başlamadan hemen önce, konunun temel prensiplerini öğrendiğinizden emin olun. Çünkü bu prensipleri öğrenmezseniz, detayları asacağınız bir yer bulamazsınız.”
Burada tarif ettiği şey “önce prensipler teorisi” olarak adlandırılır. Musk bir röpörtajında “Sanırım benzetmeden ziyade ilkelere dayanmak önemli.” demiştir. “Hayatımızda kullandığımız normal yöntem, benzetmelerden yararlanmaktır. […] Bunu yaparız, çünkü yaptığımız bir şeye veya diğer insanların yaptıkları şekle benzemektedir. [Önce Prensipler ile] öğrendiklerimizi en temel gerçeklere kadar ayıklar… ve sonra buradan benzetmeler ile geliştiririz.”
Hiçbir Şey Konu Dışı Değildir
Herhangi bir konunun temellerini öğrenmeyi amaçlamak, Musk’un öğrenme yönteminin ikinci bölümünü ortaya çıkarır: Öğrenmeyi aktarma. Bu kavram, öğrendiklerinizi bir alandan alıp başka bir alana uygulama eylemidir. Bu, trigonometride öğrendiğiniz üçgenle ilgili bir şeyi gerçek dünyadaki bir probleme- örneğin bilardo oynamak gibi-uygulanması anlamına gelebilir.Bu aynı zamanda Musk anlayışında, yazılım ve teknoloji hakkında öğrendiğiniz şeyleri alıp havacılık endüstrisinde bir çalışmaya koymak anlamına gelebilir.
Geleneksel sınırlar arasında bağlantı kurmak, Musk ve diğerlerini ayıran şeydir. UCLA’nın psikoloji profesörü ve analog muhakeme konusunda dünyanın önde gelen düşünürlerinden biri olan Keith Holyoak, insanların kendi becerilerini geliştirmeleri için kendilerine şu soruları sormalarını öneriyor: “Bu şey bana ne hatırlatıyor?” ve “Bana bu şeyi neden hatırlatıyor?”
Çokbilmişlik
Musk’un öğrenme aktarımını başarılı bir şekilde kullanması, başka bir kilit sözcük ortaya çıkarmaktadır: Uzman Genelci. Bunlar, geleneksel olan, küçük bir konuda dikine uzmanlaşma yerine, her şey hakkında çok şey bilen insanlardır. 99u’nun açıkladığı gibi, “Uzman Genelci”ler “öğrenme ve açıklık için bir iştah geliştirirler”, bu da onların “çoklu disiplinlerden fikirler çıkarma” ihtimallerini arttırır.
Eski bir deyiş olan “jack of all trades, master of none” (her işin ehli, hiçbir şeyin ustası) kesinlikle burada bahsi geçen durum değildir. Musk ve diğer “Uzman Genelci”ler tarafından kanıtlandığı üzere, tüm işlerin ehli olabilir ve yine de birkaçının ustası olabilirsiniz. Nasıl öğrenileceğini (“ağacın köklerinden başlayarak”) öğrenin ve edinmiş olduğunuz bilgiyi nerede ve ne zaman isterseniz uygulayın. Şüpheniz olduğunda, şunu sorun: Elon ne yapardı?