10 Hollywood terimi ve Anlamları
Hollywood filmlerinin sonunda akan cast’te değişik iş tanımlamalarının bulunduğunu hepimiz biliriz. Best Boy nedir mesela? Evin sevilen çocuğu mu? Ya “Boom operator”e ne demeli? Bomba düzeneklerini kendisi hazırlıyor olabilir mi sahiden? Aklınıza bu gibi sorular gelmiş olabilir dedik ve bu terimlerin anlamlarını öğrendik efendim. Ne derler, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp.
1. Boom Operator (Boom Operatörü)
Bu iş alanının ilk anda aklınıza gelenin aksine patlayıcılarla ilgisi yok. Boom Operatörü’nün görevi, ses kaydının istenildiği gibi yapılabilmesi için, mikrofonu sahneye uygun bir şekilde yerleştirmek. Hala kafanızda bir şey canlanmadı mı? Kameranın hemen gerisinde, elindeki uzun sopayı (fishpole) oyunculara doğru uzatan adamdan bahsediyoruz. Çubuğun önünde de aşağı doğru sarkan bir mikrofon olur. Kamera arkası görüntülerinde sık sık görüntüye girer. Hah işte o adam. Boom da, o sopanın daha özelleşmiş şekline deniyor.
2. Gaffer (Işık Şefi)
Gaffer, setteki elektrik departmanının başında yer alır. Ancak asıl görevi, sahnedeki ışıkları ve ışık ekipmanını kurmak ve konumlandırmaktır.
3. Grip
Grip’ler ne iş olsa yaparlar. İngiliz ve Amerikan ekollerinde farklı görevler yüklenseler de, temelde yaptıkları iş kamerayı yerleştirmek veya ışıklandırmaya yardımcı olmaktır. Yazımıza konu olan Hollywood’da, Grip, kameranın dolly veya crane gibi alışılmadık konumlarda yerleştirildiği durumlarda kamera departmanına yardımcı olur. Elektrik departmanına yardımcı olanları ise, sahne ışıklandırmasında çalışır, mesela ışıklara filtreler takarlar.
4. Key Grip
Key Grip, Grip takımının başında yer alır ve Işık Şefine yardım eder. Ekibini iyi tanır ve çalışmak için anlaştığı film veya yapımlara ekibiyle birlikte gider.
5. Best Boy
Cast’te görebileceğiniz en enteresan terimlerden biri “Best Boy”dur herhalde. Sette 2 çeşit Best Boy görev alır. “Best Boy Electric”, Işık şefinin sağ koludur. “Best Boy Grip” ise “Key Grip”in yardımcısı olarak görev yapar.
6. Foley Artist
Foley sanatçısı, post-prodüksiyon sırasında çekime eklenecek günlük sesleri (Kuş sesi, ortam sesi vs) üreten meslek grubuna verilen isimdir. “Artist kelimesini anladık da, Foley nereden geliyor?” diyenler olabilir. Foley kelimesi, bu mesleğin ilk uygulayıcılarından olan Jack Foley’den gelmektedir.
7. Greensman
Bu meslek grubu, adından da kolayca anlaşılabileceği gibi, sahneye yerleştirilecek “yeşillik”lerin seçilmesini ve yerleştirilmesini üstlenir.
8. Lead Man
Lead Man, setin yapım ve yıkımından sorumlu olan ekibin ve/veya set kostümcülerinin başında yer alır. Set dekoratöründen emir alır. Set kostümcüleri (Set Dressers), set öğelerini çekim için gerekli ekipmanların yerleştirilebileceği ve sahne devamlılığının sağlanabileceği şekilde tutma görevini üstlenirler.
9. Director of Photography (Görüntü Yönetmeni)
DP olarak da bilinen Görüntü Yönetmeni, kameranın pozisyonundan tutun da, ışığın geldiği açıya kadar bir sahneyi etkileyebilecek bir çok faktörü dikkate alarak düzenlemeler yapan kişidir. Yönetmen ile birlikte çalışır ve yönetmenin “görmek istediğini”, kameranın kaydedebilmesini sağlar. Televizyon yapımlarında Director of Photography ibaresine daha sık rastlanırken, sinema filmlerinde aynı ifade genellikle Cinematographer şeklinde kullanılır. Başarılı yönetmenler, genellikle görüntü yönetmenliğinde de başarılıdırlar ancak hemen her yönetmen çekimler esnasında işin bu tarafı için bir Görüntü Yönetmeni ile çalışmayı tercih eder.
10. The Second Assistant Camera (2nd AC)
Değişik çekim açıları arasındaki senkronizasyonun sağlanabilmesi için, her çekimin başında klaketi kullanan birisi vardır. İşte ona “2nd AC” diyorlar. Elbette üstlendiği tek görev klaketi kullanmak değil. Senaristle uyum içinde çalışarak, çekilen sahnelerin tam bir kaydını tutmak ve post prodüksiyon ekibiyle dirsek temasını bırakmamak, 2nd AC’nin görevi. Kamera departmanındaki hemen herkese yardımcı oldukları oluyor.
e önemli şeyler tabi.. 😛
ellerinize sağlık:)))