Haftayı Ok Metodu ile Planla

Kendini kandırma, Cuma günleri çok da fazla çalışmıyorsun. (Tabi bu söylediğimi sakın patronuna söyleme.) Belki de bu durum şu Cumanın gelişi hissindendir. Yani haftasonuna sayılı dakikalar kalmasının heyecanı veya iş haftasındaki planının üstesinden gelmiş olman. Seni anlayabiliyoruz. “Ok Metodu” yapmak isteyip de yapamadığın şeylerden duyduğun suçluluk duygusundan kurtulmana yardımcı olabilir. Kendine teşekkür edeceksin ve muhtemelen yöneticilerin de bundan yana olacaklar.

Büyük Başla!

İş, haftanı iş verimliliğinin en iyi olacağı şekilde planlamaya geldiğinde, Ok Metodu’ndan daha basit bir yöntem olamaz. İlk aşama; haftaya baştan yüklen. İşte bu! Ok metodundaki okun ucu haftana nüfuz etti bile, böylece işe Pazartesileri en yoğun yüklenerek başlarsın, işlerini ve yapılacaklar listeni planlarsın, dolayısıyla onlar da haftanın sonuna doğru yavaş yavaş azalırlar. Haftanın en ağır işini Pazartesi gününden bitirdiğin zaman, Cumaya kadar tabağında sadece bir kaç küçük iş kalmış olur. Peki ya işi baştan bitirmeyi başaramazsan? Sakin ol, Cuma günü vaktin var.

Bu metot; INC. için yazdığı makalesine takvim hileleri üzerine bu stratejiyi ekleyen, iş için dışarıdan tedarik alma platformu olan Leverage’ın kurucu ortağı Nicholas Sonnenberg tarafından ortaya atıldı. İşle dolu ok şeklini almış olan haftanın üstesinden gelmek için, şöyle diyordu; “Toplantılarımın büyük çoğunluğunu hafta başına planlarım, tercihen Pazartesi veya Salı. Yönetim kurulu toplantıları, haftalık kontrol toplantıları, finansal güncelleme toplantıları vb. , bunlar benim her hafta olan toplantılarım. Bu yüzden haftaya çok yoğun şekilde başlarım ve haftanın kalanı daha rahat geçer.” Sonnenberg’e göre; bu metodun 3 büyük faydası var:

1) Program esnekliği. Pazartesi ve muhtemelen Salı gününün işle dolacağını önceden biliyorsan, haftanın geri kalanında olası diğer yükümlülükler ve sorumluluklar için esneklik payı olduğunu biliyorsun.
2) Psikolojik tatmin ve gönül rahatlığı. Yapılacaklar listendekilerin üzerini çizmen ne kadar iyi hissettirir ? Haftayı gün içinde yapılacak ne kadar az şeyin olduğunu bilerek geçirmek ne kadar iyi hissettirir? Haftanın en büyük engellerinin arkanda kaldığını bilerek daha kolay uyursun mesela.
3) Seyahat planları yapmanın rahatlığı. Planlama yapmanın faydası gibi, Ok Metodu da Pazartesileri bir uçuş planlamaman gerektiğini sana söyler. Bu bağlamda; iş planını bozmadan, haftanın sonlarına doğru seyahat planlarını yaparken daha rahat olursun. Bonus olarak da; uçak bileti için daha az ödersin çünkü hafta ortası uçak fiyatları daha uygun oluyor.  😛

Ok Kurbağayı Yakalar

“Ok Metodu”; bahsettiğimiz bir kaç diğer üretkenlik tüyosunun aynı ana çıkarımını kapsar: Yapmak istemediğin şeyi en baştan yap. Mark Twain bunu “kurbağayı yemek” olarak adlandırıyor veya spesifik olarak “Sabah ilk yapıcağın şey canlı bir kurbağayı yemek olsun ki, günün devamında hiç bir şey daha kötü olmasın.” (İlgili Yazımız: Güne Kurbağayı Yiyerek Başlayın!)

Ok metodu haftanın kalan günleri boyunca uygulanabilir. Pazartesi günü en büyük kurbağayı ye, ya da en çok kurbağayı… Ki böylece Cuma saat 5’e kadar zamanını rahat geçir.

Kaynak: Curiosity

Sevebilirsin...