Kötü Bir Alışkanlık Nasıl Bırakılır?

Eğer kötü bir alışkanlıktan kurtulmaya çalışıyorsanız, her başaramadığınızda kendinize ceza vermek yerine, farklı ve zararsız bir şey belirleyip kendinizi onunla ödüllendirin. Alışkanlıklar; yaparken farkında bile olmadığımız, bilinçaltımızın derinlerindeki şeylerden kaynaklanır, bu bizim onunla başa çıkmamız bakımından oldukça kötüdür.

Business Insider, yakın geçmişte kötü bir alışkanlığı, alkolü, bırakmaya çalışan Yale psikologlarından John Bargh ile konuşmuştu. Tennessee’den New York’a, eve zamanında varabilmek ve böylece bir likör dükkanında soluğu alabilmek için yüksek hızda araba sürdükten sonra, Bargh bir değişime ihtiyacı olduğunu anlamıştı, fakat bununla nasıl başa çıkabileceği hakkında pek de fikri yoktu.

Biraz çabayla elbette tüm bu içki alışkanlığından kurtuldu, fakat başka bir şeye de başladı: Lolipop.

Ne zaman içki isteği çekse, hemen yerine bir lolipop aldı. Bunun ile; kendini içki isteği ile cezalandırmaktansa, bir parça şeker ile ödüllendirdi. Tabi böylece yeni bir alışkanlık da geliştirmiş oldu.

Pişmanlık veya korkudan köken alarak değiştirilen davranışlar genelde kalıcı olmazlar. Bargh bu lolipop alışkanlığını, alkol bağımlısı olup bunu şeker tutkusu ile değiştiren bir arkadaşından edinmişti. Dolayısıyla, içki alışkanlığını devam ettirmek yerine, ellerini ve ağzını lolipop ile meşgul etmeyi seçmiş oldu.

İçki içmek yerine, bu sefer de şeker alışkanlığı edinmiş olsa da, fikir akla yatkındı.

Southern California Universitesi’nden alışkanlık uzmanı Wendy Wood’un Business Insider’a verdiği mülakatta söylediği gibi; yeni bir alışkanlık kazanmak, bir kaç hafta ile 250 gün ve hatta daha fazla arasında sürebilir. Eğer içki içmek gibi bir alışkanlığı, sevdiğiniz başka bir şey ile değiştirirseniz; hedefinize ulaşmada kendi iradenize güvenmenize çok da gerek kalmaz, tam tersine bu yeni alışkanlık kendiliğinden kötü olanın yerini alır.

Bargh ve şekerini düşünecek olursak; fazla şeker yemek de içki içmek gibi bir alışkanlık olsa da, zamanla bıktı ve kolayca şeker alışkanlığını bıraktı. Üstelik bunu yaptığında, eski defterler yeniden açılmadı; içki alışkanlığı geri dönmedi.

Kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak dileğiyle! 🙂

Kaynak: Lifehacker

Sevebilirsin...