İkigai Nedir? Sizin İkigai’niz Ne?

Japonlara göre herkesin bir “ikigai”si vardır. İkigai, özünde “sabah kalkmak için bir sebep”tir. Hayattan zevk alma sebebi. Fransızca’daki Raison d’être (var olma sebebi) ifadesine benzer. Onu bulmak, kendinize yönelik derin ve çoğunlukla uzun bir araştırmayı gerektirir. Böyle bir arayış, kişinin ikigai’sini keşfetmesinin onun hayatına tatmin ve anlam getirdiğine dair kültürel inanç açısından önemlidir. Yaptığınız iş, hobiler, çocuk yetiştirmek ikigai’ye örnek gösterilebilir.

İkigai kelimesi, genellikle kişinin yaşamındaki değer kaynağını veya kişinin hayatını değerli kılan şeyleri belirtmek için kullanılır. Ek olarak, bireylere hayatlarının değerli olduğunu hissettiren zihinsel ve ruhsal koşullara atıfta bulunmak üzere kullanılır. İkigai, kişinin ekonomik durumu ya da toplumun mevcut durumu ile bağlantılı olmak zorunda değildir. Bir kişi içinde bulunduğu anda her şeyin olumsuz olduğunu düşünse bile, eğer zihninde bir hedefi varsa ikigai hissedebilir. Bize ikigai hissettiren davranışlar, yapmak zorunda olduğumuz eylemler değildir — doğal ve içimizden gelen eylemlerdir.

Son bir kaç yılının çoğunu ikigai’lerini bulmaları için onlarca girişimciye yardım ederek geçiren, aynı zamanda kendi ikigai’sini de araştıran bir kişi olarak, ben şimdi onun tam olarak nerede olduğunu görebiliyorum.

İkigai’niz, birbiriyle bağlantılı çemberlerin ortasında yer alıyor. Eğer bir alanda bu bağlantının eksikliğini yaşıyorsanız hayatınızın potansiyelini kaçırıyorsunuz demektir. Sadece bu da değil, mutlu bir yaşam sürme şansınızı kaçırıyorsunuz.

Bugünlerde, benim yataktan kalkma sebebim, toplumu ve eğitimi yeniden tasarlayan projeler üzerinde çalışmak. On yıllar boyunca yataktan çıkmak için bir sebep bulmaya çabalayan birisi için, bu derin anlamı bulmuş olmak ferahlatıcı bir değişiklik. Son yıllarda sağlığım ve refahım da kökten iyileşti. Bunun başlıca nedeni, yaptığım sağlıklı seçimler ya da uyguladığım diyetler değil, şimdi bir amaç için yaşıyorum ve aldığım diğer kararların tümü bu eksende şekilleniyor.

Mutlu bir hayatın sırrı, yarın harika bir hayatınız olacağı umuduyla yaşamak değildir. Bugün bir gayeyle yaşamaktır. Beni mutlu eden, bunun yalnızca bireysel seviyede mümkün olmakla kalmayıp, aynı zamanda bütün toplumlar tarafından da öğrenilebilmesidir.

Peki siz ikigai’nizi buldunuz mu?

– Sevdiğiniz,

– Dünyanın ihtiyacı olan,

– Başarılı olduğunuzu düşündüğünüz,

– Ve sonucunda para kazanabildiğiniz

bir şeyi yapıyor musunuz?

Daha sağlıklı bir hayat yaşamak için bugün nasıl yaşıyorsunuz?

Her zaman olduğu gibi, düşüncelerinizi, yorumlarınızı ve deneyimlerinizi duymak için sabırsızlanıyorum. Lütfen bunları aşağıdaki yorum bölümünde paylaşın.

Kaynak: theviewinside.me

Sevebilirsin...