Ders Kitabı Nasıl Hızlı Okunur?

Hem öğrenci, hem de eğitmen oldum ve şunu tam olarak anladım. Ders kitapları ruhsuz ve okunması zor… Fakat sizden beklendiği gibi bütün bölümleri okumanız için zamanınız yoksa, aslında ilk paragrafta takılıp kalmak yerine daha iyi bir çözüm var.

Stratejik göz gezdirmeden bahsediyoruz. Bu, bazı konularda diğerlerinden daha çok işe yarar, özellikle biyoloji gibi bilimler için muhteşem bir yöntem. Şimdi en yakınınızdaki ders kitabını alın ve okumaktan imtina ettiğiniz bölüme şöyle bir göz atın. Bu bölüm içinde, her birinin kendi başlığı olan daha küçük bölümler var mı? Peki ya tablo ve grafikler? Hepsinden önemlisi, bu bölümlerin neyle ilgili olduğunu açıklayan altyazıları olan illüstrasyon ve şablonlar?

Bir dahaki sefere, okumanız gereken konuları derse kadar bitiremeyecekseniz şunu deneyin: Okunacak bölümü açın, fakat normal boyutlu metinlerden hiçbirini okumayın. Onun yerine, konu başlıklarını okuyun, orada yer alan tabloların ne anlatmaya çalıştığını anlamaya çalışın ve bu büyük çok parçalı şablonların gerçekten anlamanız gereken tek şey olduğunu varsayın.

Yer yer metinden ipuçlarına ihtiyaç duyarsanız, okuyun (Bu bölüm başlıkları, size doğru noktayı bulmanızda yardımcı olur. Ayrıca ihtiyacınız olan şeye ulaşmanıza yardımcı olması için her paragrafın ilk satırını okumayı deneyin). Bunu yapmayı bitirdiğinizde –hadi ona “göz gezdirmenin gücü” gibi heyecan verici bir isim verin- kitaptaki o kahrolası bölümün neyle ilgili olduğunu anlamanızı sağlayacak büyük resim ortaya çıkacak.

Bu hile yapmak sayılır mı? Hayır. Çünkü eğer çalışkan bir öğrenciyseniz, daha sonra geriye dönüp asıl metni okuyabilirsiniz ve önemli kısımların ne olduğunu daha önce gördüğünüzden, sonradan okumak daha iyi anlamanızı sağlayacak.

Şayet çalışkan bir öğrenci değilseniz; ders esnasında, kitabın kapağını bile açmamış olan sınıf arkadaşlarınızdan daha iyi bir durumda olacağınız kesin. Bir eğitmen olarak, cevabının tamamı bölümün sonlarındaki bir alt başlıkta yer alan bir sınav sorusunu kaç kez sorduğumu biliyor musunuz? Birçok kez! Ve bunu kaç kişinin yanlış yaptığını bilseydiniz şaşırırdınız.

En azından bundan sonra onlardan biri olmayacaksınız.

Kaynak: Lifehacker

Sevebilirsin...