Afet Çantanız Hazır mı?

Yeni yeni paranoyak olduğumu düşünmesem de yeni yeni hazırlandım diyebilirim.  Şanslıyız ki, internet tam anlamıyla her türlü korkunç senaryoyu canlı olarak hayal edebilen insanlar için online alışveriş ve işbirliği imkanı sunuyor. Ben de kendimi hemencecik eşim ve iki küçük çocuğumla iki hafta boyunca bir apartman dairesinde gıda, su, ısınma veya tıbbi müdahale imkanı olmadan kaldığımızda veya şehirden hızlıca kaçmamız gereken bir durumda neye ihtiyacımız olacağına dair düşünceler içerisinde buldum. Hatta bunu devam ettirdim ve bir felaket anında sağlık ve güvenlik için asgari miktarda gerekli olduğunu düşündüğüm şeyleri satın aldım. Aşağıda acil durum setimde veya “kaçış çantalarımızda” veya her ikisinde de bulunan şeylerden bahsedeceğim.

Su. 2010’daki kar fırtınasından sonra, birkaç litre damıtılmış su depolamıştım fakat sonunda sızıntı yaptılar ve – mağlubiyeti hemen kabullenen biri olarak – onları hiç yenilemedim. Google bu iş için sert taraflı, yeniden doldurulabilen kapların kullanılabileceğini söylüyor.  Sıkışık bir dairede yaşadığımızdan, ben de çok fazla yer kaplamayan su tuğlalarından istifledim. FEMA (Federal Acil Durum Yönetim Kurumu), 3 gün için, NYC ise bir hafta için kişi başına yaklaşık 4 litre su gerektiğini söylüyor.  Ben ise elimden geldiğince çok tuğlanın üzerini kumaşla örterek bir kahve masası haline getirmekten yanayım.

Yiyecek. Ev için konserve ürünler ve kaçış çantaları için de enerji besinleri.  Dört kişi için iki haftalık konserve ürün, mutfağımda bir dolabın tamamını dolduruyor. Bu yüzden orası artık acil durum için ayırdığım bir bölüm oldu. Elveda, patlamış mısır makinesi ve mikser.  Sizler daha kaygısız zamanlara aitsiniz.

Bir düdük. Yani, enkaz altında kalacağımı düşünmüyorum fakat yine de, kim düşünmüştür ki?

İlk yardım ve tuvalet malzemeleri seti. Şehrin dışına yürüyüşün gerektiği durumlar için özellikle plaster ve moleskinler. Set güneş kremi, Advil, çocuklar için Tylenol, Imodium, Claritin, diş macunu ve diş fırçası içeriyor.

Maskeler. Toz ve yıkıntı içeren her çeşit felaket için.

Bulunduğunuz şehrin ve çevrenizdeki diğer şehirlerin kağıttan bir haritası. Yön bulma yeteneğim felakettir, Allah muhafaza West Virginia’daki aileme yürüyerek gitmem gerekse hangi yoldan gideceğim konusunda belli belirsiz bir fikrim bile olmaz.

Bütün önemli bilgilerimizin fermuarlı kapta yedekleri. Bu aynı zamanda teröristler banka sistemine girdiğinde, banka memurunu orada gerçekten bir hesabınızın olduğuna inandırmak zorunda kaldığınızda da işe yarayabilir.

Bir maket bıçağı. Bir tane Leatherman. Kendisinden kaçış çantamda da var ve oynaması acayip zevkli. Keşke ikinci bir tanem daha olsaydı.  Eğer maket bıçağı istemiyorsanız hiç olmazsa yiyeceklerinizin yanında bir tane konserve açacağınız olsun.

İzole bant. Bunun nedenini bilmiyorum ama birçok felaket tellalı bunu öneriyor.  Ayrıca ucuz da. O zaman neden olmasın?

Termal battaniyeler. Eğer elektrikler kesilirse, ısınamayız. Eğer kışın bir yere yürüyorsak, ısınamayız.

Ucuz yağmurluklar. Eğer şehrin dışına yürüyeceksek, kuru kalmaya çalışmak isterim.

Telefonlarınızı ve yedek bataryalarınızı şarj edebileceğiniz bir el radyosu.

Bir el feneri, ve daha çok el feneri. Her el feneri aldığımda, çocuklar gece maskaralıklarında kullanmak için bir kenara depoluyorlar. Dolayısıyla şuan bulamadığım dokuz veya on tane el fenerim var.

Bir lamba ve bir de o “milyarlarca saat yanan” mumlardan.

Yukarıdaki her şey için fermuarlı kapta bataryalar.

Çikolatalar. Bir alanı sığınak olarak kullandığımız durumlarda, biraz ikrama ihtiyaç duyacağız. Maalesef ben o ikramları aldığım gibi yedim. Biraz daha aldım, onları da yedim falan filan.  Umarım felaket beni evde gerçekten çikolata bulundurduğum, uygun bir vakitte yakalar.

5 sırt çantası; çantaları Good Will’den aldım çünkü ben eli sıkı bir paranoyağım. Bunlar bizim kaçış çantalarımız. Ailedeki herkes için bir tane, ve iş yerinde de bir tane bulundurması için eşime iki tane.  İş yerindeki çantasına da ayrıca bir tane battaniye, “milyarlarca saat yanan” mumlardan ve iş yerinde uyuması gerekirse diye bir tane de çizgi roman koydum.  Neşeli bir şey olmalıydı çünkü eğer iş yerinde uyuyorsa, biliyorum ki kafayı yiyecek.  Başta “Yol” kitabını* koymayı düşünmüştüm ama sonra bunun acımasızca olduğuna karar verdim.

Su arıtma tabletleri, bir kutu kokusuz çamaşır suyu ve damlalık. Ayrıca biraz abartı gibi gelebilir fakat eğer şişe suyumuz biterse, iğrenç bakterili suyu yudumlamak istemem.

Fermuarlı kapta kibritler.

Küçük banknotlarda nakit para.

Bir rulo tuvalet kağıdı, kadınlar için hijyen ürünleri, ıslak mendil ve el dezanfektanı. Paranoyak hanımefendiler her durumda taze kalmak ister.


*Kitap bir felakette sağ kalmaya çalışan bir baba ve oğlunu anlatıyor.

Kaynak: Lifehacker

Sevebilirsin...