Sıradan Bir İnsan Olmaktan Nasıl Kurtulurum?

Şu ana kadar hiç yanlış bir şey yapmamış olmanız, doğru bir şey yaptığınız anlamına gelmez. Sıradan bir insan olmaktan kurtulmanız için bu yeterli değil.

Bir ayırıcı noktanız, özgünlüğünüz, sizi herkesten farklı yapan biraz fazladan bir şeyleriniz olmalı.

1. Daha ilginç birisi olmak için 10X kuralını kullanın.

10X kuralı istediğiniz şeye hayal edebileceğinizden çok daha fazla miktarlarda sahip olacağınızı garanti eden bir şeydir.

Eğer daha ilginç birisi olmak istiyorsanız, farklı düşünmeniz, bitmek bilmeyen bir bağlılığa hazır olmanız ve gerekli olduğunu düşündüğünüzün 10 katı kadar faaliyette bulunmanız gerekir. Zaten bu da daha fazla faaliyeti beraberinde getirecektir.

İşte daha ilginç birisi olmak için gereken 10X hedeflerinden bir kaç örnek:

– 10 fikir, 10 yer ve 10 görüş keşfedin.

Yankı odası* çemberi bütün sıkıcı insanların takıldığı yerdir.

– Keşfettiklerinizi 10 kişi ile paylaşın.

Bunu yaparken cömert davranın, sonuçta herkes sizinle birlikte keşfe çıkmadı. Maceralarınızı sizinle birlikte yaşamış gibi hissetmelerine izin verin.

– 10 yeni şey yapın. Herhangi bir şey olabilir.

Bir şeyler yaptığınız sürece ne yaptığınızın önemi yok. Ama eğer merak ediyorsanız; bir köşede oturup sızlanmak “bir şeyler” yapmaktan sayılmaz.

– Doğuştan sahip olduğunuz 10 değişik yönünüzü tespit edin ve benimseyin.

Hiç kimse sıradan değildir. Herkesin kendine has değişik yönleri ve sezgileri vardır. Bu şeyleri saklamayın, onlar sizi ilginç kılan şeyler.

– 10 mesele üzerine düşünün

Eğer hiç bir şey umrunuzda olmazsa, siz de hiç kimsenin umurunda olmazsınız.

2. Hedefinizi belirlerken bu yanlışlardan kaçının

– Düşük ve yeteri kadar doğru motivasyon sağlamayacak hedefler belirlemek

– Hedefe ulaşmak için gerekli faaliyetleri, kaynakları, harcanacak para ve enerjiyi hafife almak

– Rekabete çok fazla zaman harcamak ve alana hakim olmakla yeterince ilgilenmemek

– Arzu ettiğiniz hedefe gerçekten ulaşmak için aşmanız gereken zorlu süreçleri hafife almak

10X Kuralı’nın odak noktası şudur: İstediğiniz şeyler olduklarından 10 kez emin olduğunuz hedefler belirlemek ve o hedeflere ulaşmak için yapmanız gerekenleri sandığınızdan 10 kat fazla yapmak.

“Meslektaşlarınızın/komşunuzun/aile üyelerinizin yaptıkları” yerine “sizin için en iyi olanı” yapmak zorundasınız çünkü onlar gibi ortalama birisi olmak istemiyorsunuz.

3. Hedefinizin yeterince yüksek olduğundan emin olun

10X hedefler belirlemediğinizde — ve bu yüzden 10X seviyelerini uygulamakta başarısız olduğunuzda — çevredeki plansız değişikliklerden kolaylıkla etkilenebilir hale gelirsiniz.  Eğer kendinizi kendi faaliyetlerinizle — alanınıza yön verme hedefiyle — meşgul etseydiniz, bu tür değişikliklerden muhtemelen etkilenmemiş olacaktınız.

Çevrenize baktığınızda, genellikle vasatın altı hedefler belirleme eğilimindeki insanları görmeniz mümkün. Vasatın altı demek ortalama bir insan olmak demek ve ortalama bir insan olmak sizi ilginç birisi yapmayacaktır.

Hayatınıza tekrardan bir bakın. Muhtemelen genelde hep çok düşük hedefler belirlediniz ve onlara ulaştığınızda hayal kırıklığına uğradınız, sonra da istediğiniz şeyi hala elde etmemiş olduğunuza şaşırdınız, öyle değil mi?

4. 10X olmaya hazır mısınız?

Odak noktanız kendi üzerinize inşa edeceğiniz ilginç birisi olmaya yönelik olmalı. Bu da uzun vadelidir ve sadece bir kez olmaz.

Daha ilginç birisi olmaya olan arzunuz ileride gerçekleştireceğiniz bir şeyiniz olduğu anlamına gelir. Şuana kadar ne kadarına ulaşmış olduğunuz fark etmez. Hayatta olduğunuz sürece, kendi hedef ve hayallerinizi gerçekleştirmek üzere yaşayacaksınız.

Sonuç olarak, 10X Kuralı hayal edebileceğinizden 10 kat daha ilginç olmak için neler düşünüp yapacağınızla alakalı. İyi şanslar!

 

*Yankı odası etkisi: Kapalı bir grubun başka hiçbir muhalif ses olmadan sadece benzer fikirleri konuşmasına ve o fikirlerin etrafında bulunan sınırlı alanda kalmasına denir.

(Editör: Akın Kanlı)

Kaynak: Kyrie Gan (Quora)

Sevebilirsin...