Diş Macunu İyi Bakterileri Yok Ediyor!

Diş Macunu İyi Bakterileri Yok Ediyor!

Yeni araştırmalar gösteriyor ki, el sabunlarından tutun da oyuncaklara hatta diş macunu gibi bir çok tüketici ürününde antimikrobiyal koruyucular bulunuyor ve bu maddeler midemizdeki iyi huylu bakteri türlerini yok ediyor.

Sağlık açısından sonuçları kesin olmasa da, midemizdeki mikrobiyomların fonksiyonlarını yitirmesi diyabet, kalp hastalıkları, artrit ve beslenme yetersizliği gibi bir çok hastalığa yol açabiliyor.

PLOS ONE dergisinde yayınlanan çalışma, bu antimikrobik bileşimin insan biyolojisine ve sağlığa etkilerini araştırmak için uygun bir deney modeli olan sazangiller familyasından zebra balığı üzerinde gerçekleştirildi.

Triclosan antibakteriyel özellik içeren bir madde. Bu madde 1970’lerde hastane içi kullanım amaçlı fırçalarda antibakteriyel özelliği için kullanılıyordu. Günümüzde ise şampuanların, deodorantların, diş macunlarının, ağız temizleme sularının, mutfak aletlerinin, kesme tahtalarının, oyuncakların, yatakların, çorapların ve çöp poşetlerinin içeriğinde yaygın olarak bulunuyor.

Yine hastane ekipmanları için kullanılmaya da devam ediyor ve insan derisinden kolayca emilebiliyor.

Bahsettiğimiz çalışmada, araştırmacılar Triclosan’ın laboratuvar hayvanlarının mikrobiyom çeşitliliğinde hem de bileşenlerinde hızlı değişikliklere yol açtığını ispatladılar.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Oregon State Üniversitesi’nde görev yapan ve araştırmanın liderliğini üstlenen Christopher Gaulke, “Elbette antibakteriyel maddelere ihtiyaç duyulan durumlar olabilir.” diyor. Ama uyarısını da ekliyor:

“Ancak, bilim adamları bağırsak bakterilerinin yok edilmesinin; kalp ve damarlara ilişkin, metabolik, otobağışıklıkla ilgili ve nörolojik etkilere yol açabileceğini ve antibakteriyel maddelerin aşırı kullanımının inkar edilemez bir gerçek olduğunu gösterdiler.”

Kaynak: Social News.

Sevebilirsin...