Sevdiğiniz Endişeli mi?

Sevdiğiniz Endişeli mi?

Hepimiz, hayatımızın bir döneminde endişeye kapılırız. Bu dönemi nasıl geçireceğimizi bilemez, problemlerimizi içimizde yenmeye çalışırız. Sevdiklerimiz endişeli ve üzüntülü bir dönem geçirmeye başladıklarında; onlara sabırlı, istekli bir tutum sergileyerek yanlarında olduğumuzu gösterirsek, bu dönemi daha kolay atlatmalarına yardımcı olabiliriz. Bu, her zaman çok kolay değildir. Ama yine de denemeye değer.

Sevdiğiniz birisi endişeli bir dönem geçiriyorsa, şu 11 şeyi mutlaka hatırlamalısınız:

1) Endişeli Bir İnsan Değil

Bir insanın endişe yaşıyor olması, endişeli bir insan olduğu anlamına gelmiyor. Endişeli bir insan olarak tanımlanabilmek için, endişenin bir hayat tarzı veya bir düşünce biçimi halini laması gerekir. Bunu ayırt edebilmek her zaman çok kolay olmaz. Ama şöyle düşünün: Her zaman böyle miydi? Cevabınız hayırsa, yine eski haline dönmesinin önünde hiç bir engel yok.

2) Endişeli Olarak Tanımlanması Gerekmiyor – Yardım Edin

Eğer sevdiğimiz kişinin endişelerinin gerisini görmeyi başarabilirsek, değişmelerine yardımcı olabiliriz. Sıklıkla, çevremizdekilere negatif yönlerini gösterdiğimizde, gelişmelerini sınırlandırırız. Hakkındaki fikirlerimiz, yanında değilken bile iletişimimizi etkiler ve bir araya geldiğimizde yaşayacaklarımıza hakim olur. Bu yüzden, ona bakarken, pozitif yönlerini öne almaya alışmalısınız.

3) Endişelerini Kontrol Altına Alabilir

Endişe güçlü olduğunda, insanın hayatını kontrol altına alır. Zihnini ve bedenini kuşatır. Ancak, düşünce gücümüzü geliştirdikçe, endişelerimizden sıyrılma kabiliyetine de kavuşuruz. Arkadaşı olarak, zihnini pozitif yöne yöneltmesine yardımcı olabilirsiniz.

4) Endişelerini Yenebilir ama Zaman Gerekir

Hepimiz farklıyız. Sabır ve açık yüreklilik gösterebilirsek, sevdiğimiz insan yeterli desteği gördüğünü düşünür ve zamanla düzeleceğine inanır. Düzelmesi gerektiğini düşündüğünüz zaman değil, düzelmesi gereken zaman geldiğinde düzelecektir. Bunu kabullenmelisiniz.

5) Destek Görürse, Endişeliyken Bile Mutlu Olabilir

Endişe, zayıflatan ve soyutlayan bir şeydir. Ancak yeterli desteği gören insan, endişeli olduğu dönemlerde bile hayattan keyif alabilir. Sevdikleriyle vakit geçirmesi, hayatta endişe kaynağından başka şeyler de olduğunu ve her şeye rağmen mutlu olabileceğini hissetmesini sağlar.

6) Herkesin Geçtiği Bir Dönemden Geçiyor

Hepimiz, belli bir düzeyde endişeliyiz. Stres düzeyinin yükselmesi olarak tanımlanabilecek endişe mefhumu, insanlarda çoğunlukla sessiz sedasız kendini gösterir. Tıpkı bu yazıyı okurken yaşadığınız gibi. Stres yaşamak konusunda yalnız değiliz. Yardım eli uzatmak ve bunu hatırlatmak, zihindeki endişeyi azaltır. Hayata bakış açısı zenginleştikçe, endişeler de dağılır.

7) Bir Daha Hiç Endişe Yaşamayabilir

Gelecekte, sevdiğimiz kişi bu tarz düşüncelerden tamamen uzaklaşabilir. Eğer siz bu potansiyeli onda görürseniz, o da kendinde görmeye başlayacaktır. Endişeyi fiziksel bir semptom olarak görürsek, daha öğretici olabilir ve duygusal olarak daha az işin içine gireriz. Kendinize sorun — Bu ne? Neden kaynaklanıyor? Azaltmak için ne yapabilirim?

8) Sizin Tavsiyelerinize İhtiyacı Olmayabilir veya İhtiyaç Duymayabilir

Sevdiğinizin endişe yaşadığını gördüğünüzde, elbette iyi niyetle, ona yardımcı olmaya çalışırsınız. Ancak bazen o insan kendine vakit ayırmak ve konuşmamak istiyor olabilir. Bu durumda, yardım edeceğim derken, iyileşmesinin önüne geçmek tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Şefkatli davranmayı başarabilirseniz; neyi, nasıl ve ne zaman söyleyeceğinizi daha doğru belirleyebilirsiniz.

9) Yanında Olmanızı İster

Çoğunlukla, yapmanız gereken tek şey, yanında olmaktır. ama bazen en zoru da budur. Birlikte çok uzun zaman geçirmeniz gerekmez. Sadece, bir arada olduğunuzda, gerçekten orada olduğunuza emin olun. Bedeniniz yanındayken, aklınız bir başka yerde olmasın.

10) Egzersizden ve Sağlıklı Beslenmekten Fayda Görebilir

Endişe zihnimizde. Düzenli olarak egzersiz yapmak, bedenimizdeki ve zihnimizdeki negatifliği ve stresi atmamızı sağlar. Üzerine bir de sağlıklı beslenme şekline geçebilirsek, kendimiz ve dünyamız hakkında daha iyi düşünmeye başlayabiliriz. Bunu sevdiğiniz insana da hatırlatın.

11) Adım Adım Anı Yaşamayı Öğrenerek, Gelecek Endişelerinden Kurtulabilir

Endişe, zihnimiz geleceğe takılıp kaldığında ortaya çıkar. “Ya şöyle olursa…”, “Ya böyle olursa…” kuruntuları beynimizi yer bitirir. anı yaşamayı öğrenmek, endişemizi azaltmanın en kolay yoludur. Sevdiğiniz kişiye, endişe duyduğu şeylerin hiçbir zaman gerçekleşmeyebileceğini, korkularının yersiz çıkacağına inandığınızı söyleyin.

Kaynak: Lifehack

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...