Evden Çalışmayla İlgili Yanlış Algılar

Evden Çalışmayla İlgili Yanlış Algılar

İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, evden çalışan insan sayısında ciddi bir artış yaşandı. İş ilanlarında “evden çalışabilir” benzeri ifadelere rastlamak artık sıradanlaştı. Sadece ABD’de bile yaklaşık 16 milyon insanın haftada en az bir gün evden çalıştığı tahmin ediliyor. Üstelik kendi home officelerinde çalışan sayısı da azımsanamayacak kadar çok.

İsterseniz bu yazımızda, evden çalışma ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlara yer verelim.

“Evden mi çalışıyorsun? İşlerini nasıl halledebiliyorsun?”

Evden çalışan insanlar ofiste çalışan insanlardan daha çok çalışırlar çünkü ev ve iş arasında zaman kayıpları yoktur. Dolayısıyla iş saatleri çoğu çalışanın “kişisel” zaman dediği zamanlar üzerine dağılır. Televizyon, bulaşık gibi dikkat dağıtıcı şeyler de işlerini kolaylaştırmaz, çünkü evden çalışan insanlar gelirlerinin sadece ve sadece tek bir şeye bağlı olduğunu bilirler: Üretkenlikleri.

Bunun gibi, bütün gün evde pijamalarıyla oturmazlar. Böyle insanların bütün gün evde kalarak ne kadar şanslı olduğundan bahsetmemek ne kadar elinizde olmasa da, günde en az 12 saat çalıştıklarını unutmayın. Tabii ki kendi işinde çalışanlar belli bir saate uymak zorunda değiller fakat fazladan saatleri çalışarak değerlendirirler. Çoğu serbest çalışan insanın (evden telefonla çalışanlar da dahil), çoğu tam zaman çalışanların sahip olduğu sağlık sigortası veya özel sigortası olmuyor, dolayısıyla bir kaç saatlik fazladan çalışma bazı birikimlerin sağa sola saklanabileceği manasına gelebilir.

“Madem evdesin, sana bir uğrayayım diye düşündüm…”

Evden çalışan bir insana şöyle bir geçerken uğramak, çalıştıkları için hiç hoş değildir. Birinin ofisine lakırdı etmek için durup dururken uğramayız ve aynı durum serbest çalışan için de geçerli. Çat kapı uğradığınızda sizin için zaman ayıracağını düşünerek bir arkadaşınızı veya akrabınızı özlediğiniz için ziyaret etmek ne kadar cazip olsa da kendinize şunu sorun eğer standart bir ofiste çalışsaydı aynı şekilde ziyaret eder miydiniz? Cevabınız hayır ise, böyle yapmayın.

Biri evlerine ziyarete geldiğinde, bu evden çalışanların hoşuna gider, kibarca karşılarlar ve biraz sosyalleşmeye zaman ayırırlar. Fakat bu bütün iş gününü bir kenara atmak zorunda kalmalarına sebep olur. Lütfen saygılı olun.

“Evden çalıştığını biliyorum, dolayısıyla şu işi bu gece/bu haftasonu/şimdi halledebilir misin?”

Evden çalışan insanlar ofiste çalışanlar kadar iş arasına ihtiyaç duyarlar -günde 12 saat çalışma durumunu da hesaba katarsak belki daha da fazla- fakat kişi telefon üzerinden iş yaptığı için çoğu insan her zaman müsait olduklarını düşünür. Müşterinin hayatını “kolaylaştırmak” için hafta sonu çalışıp çalışmadıklarının sorulduğunu sayısız serbest çalışandan duydum ve müşteriler serbest çalışanların masaya zincirli olduklarını düşündüklerinden mesajlar/epostalar sıklıkla günün her saatinde gönderilir.

Bir çarşamba gecesi saat 2’de bir müşterimden sabah işe gitmeden önce inceleyebilmeleri için bir parçayı düzenleyip saat 6’ya yetiştirmemi isteyen bir mesaj aldım. Uyuduğumu ve 7:30’a kadar kalkma niyetim olmadığını anlatınca, anlamadılar: Ne de olsa evden çalışıyordum? Niye yapamayacaktım ki?

“Wow, çok boş zamanın vardır senin! Hadi ____’e gidelim.”

Ah, hayır. Evden çalışıyor olmam, takvimimin esnek olduğu anlamına gelmiyor. Sıklıkla katılmak gereken online toplantılar, vaktinde yetiştirilmesi gereken işler vs oluyor. Hoppalık etmek evden çalışırken ofis ortamında çalışmaktan daha çok yapılabilir değil. Tabi, bazen gezintiye çıkmak için iş kaydırılabilir, fakat bunlar da önceden iyice planlanmalı, aklına estiği gibi olmaz. Eğer kendi işinde çalışan bir arkadaşınızdan gün ortasında bir şey istediyseniz ve sizi geri çevirdiyse, lütfen onları bu işi yapmaya zorlamayın.

Kaynak: Lana Winter-Hébert, Lifehack

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...