Googlelanamaz

Googlelanamaz
Google, marka hakları için bir kelimeyi engellemeye çalışmış. Görünüşte basit bir haber; ancak iletişim, pazarlama ve dil ile ilgili önemli dersler çıkarabiliriz.

Her yıl Aralık ayında, İsveç Dil Konseyi, dile yeni katılan kelimelerin bir listesini yayınlıyor. 2012 yılının listesinde, “ogooglebar” kelimesi de yer alıyor, ki “googlelanamaz” anlamına geliyor.

Ancak Google, isminin bir tescilli marka olduğunu ve izinsiz olarak kullanılamayacağını savunarak, geçtiğimiz günlerde açıklanan listeye itiraz etti.

İsveç Dil Konseyi yöneticisi Ann Cederberg, “Google’ın başlatmaya çalıştığı bu uzun süreci kovalayacak vakte ve eğilime” sahip olmadığını söyleyerek, kelimenin listeden kaldırılmasına karar verdi.

Ancak Google’ın bu hareketi, bir anlamda Streisand Etkisi‘ni [1] uyandırdı. Şu sıralar internette “ogooglebar” kelimesinin kullanımı yaygınlaşmaya başladı bile.

Ann Cederberg, konuyla ilgili şunları söylüyor:

“Google bir şeyi unuttu: Dil gelişimi, marka korumasını önemsemez. Hiç bir birey dile karar veremez. İleride her kim ogooglebar kelimesini googlelasa, Google’ın değiştirmeye çalıştığı, listeden çıkarılmasına rağmen online kalacak olan bu kelimeyi bulmakla kalmayacak, Google’ın bu kelimeyi engellemeye çalıştığının duyulmasının ardından internette yapılan yorumları da bulacak. İnternet böyle işler.”

Üzerine söz eklemeye gerek var mı?

1 Streisand Etkisi: Bir parça bilgiyi saklamaya veya kaldırmaya çalışmanın, o bilgiyi daha geniş kitlelere duyurmak gibi istenmeyen bir sonucu vardır.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...