Windows’u ne zaman kurdum?

Windows’u ne zaman kurdum?

Windows'u ne zaman kurdum?Windows’un en büyük sıkıntılarından birisi, zaman geçtikçe “ağırlaşıyor” olmasıdır. İlk kurulduğunda 20’lik delikanlı gibi seken Windows’un, çok kısa bir sürede ihtiyarlaması, istenen performanstan uzaklaşması can sıkar.

Bu sebeple Windows kullanıcıları için “makinelerini formatlamak” veya, daha doğru bir tabirle, Windows’u yeniden kurmak alışılagelmiş bir iştir.

Peki, aynı gün yaptığınız bir başka şey sebebiyle Windows’u kurduğunuz günü hatırlamanız gerekti mi hiç? Kurulumun üzerinden bir kaç gün geçtiyse, hatırlamak kolaydır.

Ancak bir süre geçtikten sonra kurulum tarihi hafızanızdan silinir gider.

Birden aklınıza gelir: “Şu program, Windows’un kurulduğu tarihi de gösteriyordu!”

Evet. Bazı programlar, bu bilgiyi de gösterirler.

Ancak, en azından bu konuda, onlara ihtiyacınız yok. Windows’un kendi özelliklerini kullanarak da bu tarihi bulabilirsiniz. İşin doğrusu, bahsettiğiniz programlar da böyle yapıyorlar.

Yapmanız gereken, Windows’un meşhur Komut Satırı’nı (System32 içindeki cmd.exe dosyasıdır genelde) çalıştırmak. Komut Satırı’nı, Başlat >  Çalıştır… > cmd > Enter kombinasyonu ile açabilirsiniz.

Daha sonra, açılan pencereye systeminfo yazıp, Enter’a basmanız gerekiyor.

Ekrana uzun bir liste yazılacak. Bu listede, BIOS bilgisinden, makinenizde kurulu olan işletim sistemine; saat diliminizden işlemcinize kadar bir çok bilgi yer alıyor.

Listede yer alan “İlk Yükleme Tarihi” satırı, bizim ihtiyacımız olan bilgiyi içeriyor: Windows’u kurduğumuz tarihi!

İşte bu kadar…

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...