Smooth Scroll: Sayfalarınız yumuşak kaysın…

Smooth Scroll: Sayfalarınız yumuşak kaysın…

Hemen hepimiz sayfalarımızda Javascript kullanmayı seviyoruz. Sayfaları yüklerken, sayfaları yüklemeden sunucuya bilgi gönderirken, sayfalara esneklik kazandırırken, etkileşimli arayüzler oluştururken elimizin altındaki en büyük yardımcı Javacript oluyor. İnternette pek çok ücretsiz script var, herkes arzusuna uygun kodu elde edebiliyor.

Evet, Javascript kullanmanın pek çok faydası var ama; hemen her site, kullandığı Javascript miktarını sınırlandırmaya bakıyor. Neden mi? Çünkü sayfalarda yer alan her öğenin sayfanın yüklenme süresini arttıracağı biliniyor ve bir noktada Javascript kullanmanın zararı, faydasını aşıyor. Hele büyük çaplı Javascript kodları tek başlarına sayfaları şişirmeye yetebiliyorlar.

Neticede hemen her sitede bir kaç Javascript kodu yer alıyor, siteyi hazırlayanlar bağırlarına taş basıyor, fazlasını eklemekten kaçınıyorlar.

Bugün tanıtmak istediğimiz df Smooth Scroll bu noktada diğer Javascript kodlarından öne çıkıyor. Sayfalara eklenebilecek bir bağlantıyla sayfanın bir yerine yumuşak bir geçişle inilebilmesini sağlayan bu kullanışlı script, sadece 1024 byte tutuyor. Düz hesapla 1 kilobayt.

df Smooth Scroll, düşük dosya boyutu, uygulamasının kolay olması, çapraz tarayıcı desteği ve kaynak dosyasını içermesi sebebiyle akranlarından ayrılıyor.

“Kaynak dosyasını içermesi mi? Javascript kodu zaten elimize geçmiyor mu?” diyebilirsiniz. Haklısınız, normal bir Javascript kodunu görebilmek için ayrıca bir kaynak dosyasına ihtiyacımız olmuyor. Ancak üreticisi, kodu 1 kb’a sınırlandırabilmek için paketlemiş ve bu dosyaya da smooth.pack.js ismini vermiş. Bu Javascript dosyasındaki kodlar sıkıştırılmış halde.

Dosyada eval fonksiyonunun kullanıldığını görenlerin canı sıkılabilir. Gerçekten de bazı zararlı kod parçaları da eval fonksiyonuyla sıkıştırılarak gelebiliyor ve web sitelerinden bilgi çalabiliyorlar.

Ancak Scriptle beraber gelen yaklaşık 3 kilobaytlık smooth-src-comments.js dosyası kodların açılmış halini gösteriyor. İşte bu dosya, yukarıda bahsettiğimiz kaynak dosya oluyor.

Script’in Demo’sunu görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Script’i kullanmayı düşünürseniz, buradan indirebilirsiniz.

Deziner Folio tarafından üretilen script, kullanıma sunulduğu 8 Ağustos’tan bugüne kadar 30,000 kerenin üzerinde indirilmiş.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. mustafa dedi ki:

    Bunu yapmak jquery ile birkaç satırlık iş. Jquery kullanan için bu script bir bookmark kıymetinde değil 🙂