Ehliyet alırken bilinmesi gerekenler

Ehliyet alırken bilinmesi gerekenler
Geçenlerde B sınıfı ehliyet alan bir arkadaşımız, ehliyet alacaklara faydalı olabileceğini düşündüğü bazı ipuçlarını sıraladı. Ehliyet alınırken yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler genellikle kulaktan dolma olduğu için, 20 maddeden oluşan bu ipucu yazısını yayınlamayı uygun görüyoruz. Hala direksiyon sınavında polislerin not verdiğini düşünüyorsanız, çevrenizi yanlış bilgilendirmeye devam etmemeniz için bu yazıyı okumanız yararlı olabilir.

1) Ehliyet alabilmek için bir test imtihanından (Tam adı Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı) ve bir uygulama (direksiyon) imtihanından geçmeniz gerekiyor. Test imtihanını geçemeyenler, direksiyon imtihanına giremiyorlar.

2) İmtihana girebilmek için mutlaka bir sürücü kursuna kayıt yaptırmanız gerekiyor. Sınav giriş belgesi sürücü kurslarında onaylanıyor.

3) Sürücü kursları, değişik zamanlarda değişik ücretler istiyorlar. İlk girişte, test imtihanı için belgenizi alırken ve direksiyon imtihanı öncesi belgenizi alırken ayrı ayrı ücretler isteyebiliyorlar. Üstelik genellikle ehliyet almanın toplamda ne kadar ücrete mal olacağını en başta söylememeyi tercih ediyor, o anda ne vermeniz gerektiğini söyleyerek konuyu saptırabiliyorlar.

4) Test imtihanının Milli Eğitim Bakanlığı yapıyor. İmtihana bir kaç gün kala, imtihana gireceğiniz okulun adını ve imtihana gireceğiniz saati MEB sınav sayfasındaki MTSAS Uygulama Takvimi bağlantısından öğrenebiliyorsunuz.

5) B sınıfı için test imtihanı 120 sorudan oluşuyor. Her sorunun 4 cevap şıkkı var ve yanlış cevap, doğru cevabı götürmüyor. İmtihan süresi 150 dakika. Kaba hesapla bir soruya 1,25 dakika süre düşüyor ancak imtihan kolaylıkla çok daha önce bitirilebiliyor.

6) Test imtihanı 3 ayrı dersten (İlk Yardım Bilgisi, Trafik ve Çevre Bilgisi ve Motor ve Araç Tekniği) oluşuyor. Bu derslerin her birinden 70 puan ve üzerinde alanlar, imtihanı geçmiş sayılıyor ve direksiyon imtihanına girmeye hak kazanıyorlar. Derslerin kaç tanesinden kalındıysa, daha sonra o derslerden tekrar girilebiliyor. Ancak her imtihana girişte ayrıca sınav ücreti yatırmak gerekiyor.

7) Test imtihanında sıklıkla Motor ve Araç Tekniği’nden ve Trafik ve Çevre Bilgisi’nden kalınıyor. Özellikle Motor ve Araç Tekniği günlük hayatta çok sık karşılaşılan bilgiler içermediğinden, imtihan öncesi mutlaka biraz kitap karıştırmak gerekiyor. Ancak çok detaya inmeye gerek yok, genelde çok detaya inen sorular sorulmuyor.

8 ) MTSAS kılavuzunda, sınavın 11:00’da yapılacağı belirtiliyor ve en geç 10:30’da sınav yerinde bulunulması isteniyor. Ancak bu sadece bir ön uyarı; okul kapıları bile 10:30 civarında açılıyor, 11’e kadar gelmenin bir sakıncası olmuyor.

9) Yine MTSAS kılavuzunda, imtihana gelirken adayların yanlarında fotoğraflı ve mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurmaları isteniyor. İfadenin “2 adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem” kısmına takılan pek çok kişi klasik kurşun kalemleri de yanlarında getirseler de, uçlu kalemle sınava girilebiliyor.

10) İmtihana nüfus cüzdanı ile gitmek çok önemli. Kimlik yerine sayılan belgeler, imtihana girişte kullanılamıyor.

11) İmtihan süresinin 150 dakika olduğunu söylemiştik. İmtihandan en erken 45 dakikada çıkılabiliyor. Adayların yarısından çoğu, 45 dakikanın bitiminde imtihandan çıkıyorlar. Gerçekten de 120 soru 45-50 dakikada cevaplandırılabiliyor.

12) Geçmiş 4-5 yılın bütün imtihanları, değişik ehliyet sınıfları ve kitapçık grupları da dahil olmak üzere bu web adresinde yayınlanıyor. İmtihan öncesinde önceki dönemlere ait 2-3 imtihanı çözmek, testin mantığını kavramada faydalı olabiliyor.

13) İmtihan sonuçları 2 hafta civarında bir sürede açıklanıyor. Sonuçlar açıklandıktan bir hafta sonra da direksiyon imtihanı yapılıyor.

14) Direksiyon imtihanı, sürücü kursunun bulunduğu bölgeye göre belirleniyor. Genellikle düz bir yolda dönüşler yaptırılıyor. Yol trafiğe kapalı olmuyor ve imtihan günü aynı yerde pek çok sürücü kursunun aracı bulunuyor. Bu sebeple ciddi anlamda trafik olabiliyor.

15) Direksiyon imtihanı öncesinde sürücü adayına, sınava giriş belgesi ve imtihanda araçta bulunarak not verecek kişilerin (2 öğretmen ve kursunuzun sürücü eğiticisi) doldurması için birer sayfa veriliyor. Araca binince kimlik kontrolü yapılıyor, bu sebeple adayın yanında mutlaka nüfus cüzdanını bulundurması gerekiyor.

16) Öğretmenler ve eğitici 100 puan üzerinden adaya puan veriyorlar. Bunların ortalamasına göre adayın geçip geçmediği belirleniyor.

17) Öğretmenlerin ve eğiticinin dolduracağı kağıtlarda, hangi hata için kaç puan kırılacağı yer alıyor. 20-25 değişik maddenin bazıları, imtihanda karşınıza çıkması çok da muhtemel olmayan durumlardan oluşuyor. Bu sebeple, gergin olmayan bir sürücü adayı, kaba bir hesaplamayla, pek çok hata yapsa bile 40-45 puan alabiliyor. “Gergin olmayan” diyoruz, çünkü not kağıtlarında yer alan en ciddi puan kırma sebeplerinden biri “aşırı gergin ve heyecanlı olmak” ve 10 puanın gitmesine sebep oluyor. “Direksiyon hakimiyetini sağlayamamak” ve “vites değiştirirken dikkatin dağılması da” 10 puan götürüyorlar. Diğer hatalar genelde 5’er veya 2’şer puan kırılmasına yol açıyor.

18) İmtihan sabahı sürücü kursları, sürücü adaylarını otobüslerle imtihan yerine götürüyorlar. Ancak bu noktada tam olarak saat kaçta otobüsün kalkacağını ve ne zaman imtihanın başlayacağını iyice öğrenmekte fayda var. Çünkü sınav giriş belgelerinde imtihan saati 9:00 olarak gözükmesine rağmen 12:30 civarında başlayabiliyor. Bu da imtihan için ortalama 5 saat harcamanıza yol açabiliyor. İmkanınız varsa başka bir araçla daha sonra imtihan yerine gidebilirsiniz.

19) Direksiyon imtihanının sonuçları, imtihanın bitiminden 2-3 saat sonra sürücü kurslarından öğrenilebiliyor.

20) Direksiyon imtihanını da geçmiş olmanız, ehliyetinizi hemen alabileceğiniz anlamına gelmiyor. Önce imtihan sonuçlarınız MEB’e gönderilerek onaylatılıyor, ardından belgelerinizle Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne müracaat etmeniz gerekiyor. Nereden baksanız 2-3 hafta da bu şekilde geçebiliyor.

Sevebilirsin...

16 Yanıt

  1. emre dedi ki:

    Merhab bişey sorucm.Bu ilk yardım,Motor bilgisi ve trafik derslerinde kaçlardan kalınıyor.Bilgilendirirseniz sevinirim.

  2. ada dedi ki:

    her dersten 70 üstü almalısın

  3. kenan dedi ki:

    motordan 85 trafkten 70 ılk yardımdan 57 aldım bu sonuc neyı ıfade eder bılgı verırsenız sevınırm tesekkurler

  4. ea dedi ki:

    Kenan, ilk yardımdan kalmışsın. Bir sonraki sefer sadece ondan girmen gerekecek diye biliyorum

  5. bülent yıldız dedi ki:

    ben bülent motordan kç soru bilirsem gece bilirim

  6. Gamze dedi ki:

    dreksiyon sınavı için saat 11 de gelin dediler fakat herhangi bir belge vermediler
    sınav günümü verilcek acaba ? şimdiden gdp almam mı gerek?

    cvp verirseniz sevinirim 🙂

  7. emooo x) dedi ki:

    her seyi tam yaptım b + a2 ehliyeti alcam ve dosya elımde ama param olmadığından trefiqe qidemiorum ehliyetimi almaya… duyduqum kadarıyla 1 yıl içinde alınması lazımmış yoksa hakını kaybediyormuşsun bu bılgı doğru mudur acaba ?…

  8. metin dedi ki:

    bende direksiyon sınavından başarıyla geçtim.

  9. uğur dedi ki:

    slm herkeze sertifikayı aldık tan sonra nereye müracat ediyoruz

  10. ebru dedi ki:

    slm
    arkadaslar ben ehliyet dosyamı agustos gibi aldımm fakat daha kart haline getirmedimm sadece Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne müracaat etmemiz yeterli oluyomu cvp larınız için şimdiden tsk ederimm..

  11. mirali dedi ki:

    hocam şimdi ben direksiyonu falan geçtim milliegitimden dosyamın onayı geldikten sonra neler yapmam lazım ve kaç gün sürer

  12. tnr dedi ki:

    sertifikayı aldığımız şehir ile ehliyeti alacağımız şehir aynı olmak zorunda mı yoksa ikisini farklı şehirlerden alsak sorun olurmu?

  13. cem dedi ki:

    DİREKSYON SINAVI için kurstan bir BELGE ALMAMIZA gerek var mı? yoksa sadece nüfus cüzdanı yeterli olur mu?

    • victory dedi ki:

      Kurs yetkilileri de zaten direksiyon sınavına geliyorlar ve genellikle gereken evraklar onlarda oluyor. Sizin nüfus cüzdanı ile gitmeniz yeterli oluyor. Ama yine de devam ettiğiniz kursu arayıp sormanız yerinde olur.

  14. Seda Avci dedi ki:

    Kurs ve sınav ücretleri dışında başka bir ücret ödemek gerekiyor mu?
    Teşekkürler.

  15. umut dedi ki:

    Slm arkadaşlar ben sinava 5 dakika geç kaldım almadilar haksızlık kimin??