Orta Yaşlılar için Egzersiz

Orta yaşlara gelen, formdan düştüğünü düşünenler de kalplerini koruyabilirler!

Yakın zamanda yayınlanan bir araştırmanın yazarları diyor ki; 50’lerinde ve 60’ların başında olan insanlar, ne kadar uzun süredir hareketsiz bir yaşam sürmüş olsalar bile, düzenli ve doğru bir aerobik egzersiz programı ile on yıl ve hatta daha da genç olan birinin kalp sağlığına kavuşabilirler.

Araştırmacılar; birkaç günü yüksek doz aerobik olmak üzere haftanın 4 veya 5 günü egzersiz yapan “orta yaş tembellerinde”  2 yıl sonra kalp kaslarının sertleşmesine dair dikkate değer bir düşüş görüldüğünü keşfetti. “Daha esnek bir kalp demek yaş aldıkça kalp yetmezliği riski daha az demekdir” diye açıklıyor baş araştırmacı Dr. Benjamin Levine. Levine diyor ki; “Bunun kalp esnekliğini ve doğru çalışmasını ne kadar iyi geliştirdiğini gördüğümde çok şaşırdım.” Orta yaşta daha sağlıklı bir kalbe sahip olmanın sırrı, hayatının doğru zamanında yapılan doğru dozdaki egzersizde saklı.

Orta yaşın sonlarındaki hareketsiz yaşam tarzı, kalp kaslarının büzüşüp sertleşmesine sebep olup kalp yetmezliği riskini arttırması ile biliniyor. Bir insan ne kadar yaş almış olursa olsun, bu riski azaltmak için bir şeyler yapabileceği ise pek dikkat çekilmeyen bir nokta.

“Daha önceki araştırmalar gösterdi ki; kadın ve erkekler 70’ine bastığında sıkı egzersiz kalp sağlıklarını geliştirmek için bir etki etmeyecektir”, diyor Levine. Bu araştırmalar ayrıca şunu da ortaya çıkardı; haftada yalnızca bir kaç kez egzersiz yapan biri, kalp açısından çok az miktarda fayda kazanır.

Genç yaşta yüksek dozda egzersizin yardımcı olup olmayacağını görmek için Levine ve iş arkadaşları, 45 ve 64 yaş arasında 61 sağlıklı ama düşük enerjili hareketsiz hayat tarzına sıkışmış kişi seçti. Bu gönüllüler iki farklı gruba ayrıldılar. Bir grup iki yıl boyunca haftada 4-5 gün egzersiz yaparken, diğer grup düzenli yoga, denge egzersizi ve ağırlık kaldırma hareketleri yaptılar. Levine, araştırmacıların sakatlanmalarını önlemek için egzersiz grubu hareketlerini ilk bir kaç ay için hafiflettiğini söyledi, ama katılımcılar zamanla düzenli idman setlerini yapmaya başladılar. Hocaları ayrıca iki dinlenme günü ekledi. Katılımcıların motivasyonlarını ve ilgilerini korumaları için birçok farklı egzersiz aleti kullanmaları ve açık hava egzersizleri yapmaları teşvik edildiğini söyledi Levine. Araştırmacılar, iki yıl sonra egzersiz grubunun, düzenli aerobik egzersiz yapmayan kontrol grubuna göre oldukça genç kalplere sahip olduklarını keşfetti.  “Doz haftada 4-5 gün, hassas dönem ise orta yaşlar.” diyor araştırmacı. “Belli ki şimdi hareketsiz yaşlanmanın etkilerini tersine döndürebiliriz.” 

Bu program özellikle, elit atletlerinki gibi bir idman programına kendilerini adamak için zamanı veya meyili olmayan orta yaştaki insanların uyabileceği şekilde oluşturulmuştur, diyor Levine.

Egzersiz yapmak dişlerini fırçalamak ya da duş almak hatta kıyafetlerini değiştirmek gibi kişisel hijyeninin bir parçası olmalı. Onu günlük hayatın bir parçası haline getirmeyi başarmak lazım.

Araştırmayla ilgili, “İnsanlar bunu oturdukları yerden kalkıp da başarabileceklerini düşünemiyorlar, ama bu kesinlikle mümkün.”, diyor New York’taki NYU Langone Sağlık Merkezi’nden Goldberg.

“U.S. National Institutes of Health” tarafından finanse edilen araştırma, 8 Ocakta Circulation dergisinde yayınlandı.

Kaynak: HealthDay

Sevebilirsin...