“Uzmanlar”a Karşı “Uzman Genelci”ler

“Her şeyin ehli, hiçbir şeyin ustası” deyimini bir dakikalığına unutun.

Yerine şunu düşünün.

Gelecek, iktisattan mühendisliğe ve aradaki her şeye kadar uzanan farklı disiplinler karşısında çok geniş bilgiye ve büyük bilgi derinliğine sahip bireylere aittir.

Geçmişte uzmanlık sahibi olmak önemliydi. Ancak bir konu, niş veya endüstri konusunda çok derin bilgi sahibi olan bu kişiler için yolun sonu göründü. Bunun yerini yenilikçi ve bilirkişi olan “Expert Generalist” (Uzman Genelciler) aldı.

Benim favorim, tüm zamanların “Uzman Genelci“si Warren Buffett’ın sağ kolu olan ve onun tarafından “Batı sahili filozofu” olarak adlandırılan Charlie Munger‘dir.

Hadi Uzman Genelci‘yi biraz tanıyalım.

Uzman Genelci‘nin başarısının anahtarı 3 temel kriterdir: Yeni olasılıklara açıklık, bir konunun köküne kadar inebilme ve hepsini bir araya getirebilme kapasitesi.

Yeni olasılıklara açıklık temasıyla başlayalım. Bu özünde, dünyaya farklı bir açıdan bakabilmeye ve beraberinde gelen sonsuz ihtimalleri keşfetmeye açık olmayı barındırıyor.

Biri yeni olasılıklara kapı açabildikten sonra, onları daha detaylı bir şekilde inceleyebilir ve “NEDEN” diye sorarak köklerine inebilir.

Neden; keşif ve hakikat yolculuğunda sorulabilecek en önemli soru. Bir meselenin özünü anlayabilmeyi sağlar ve sürecin “Sentez” adı verilen en önemli aşamasına ulaşmaya yol açar.

Farklı yapıtlardan parçalar ödünç almaya, ilginç sanat çalışmaları yapmaya olanak sağladığından, bulmacanın tüm parçalarını bir araya getirebilmek hayati önem taşır.

Yeni ekonomi, Uzman Genelciler için bir oyun alanı olacak. Uzmanlar, rollerini yapay zekaya kaptırma riskiyle her dakika daha fazla yüzleşirken, Uzman Genelciler kargaşa içinde görünen sanat eseri parçalarını anlamlı bir bütün haline getirmeyi başarabilecekler çünkü.

Günün sonunda, aynaya iyi bir bakış atmalı ve sormalısınız.

“Bir uzman mıyım, yoksa Uzman Genelci miyim?” Bu sorunun cevabı bazı ciddi sonuçları içeriyor…

Kaynak: Mark Ghiasy

Sevebilirsin...