İyi Uykunun 4 Şartı

Sağlıklı kalmanın yolunun, dengeli beslenme ve bol bol egzersizle desteklenen iyi bir uykudan geçtiğini herkes bilir. Peki ya iyi bir gece uykusu tam olarak nasıl olur? National Sleep Foundation  2017’de Sleep Health bülteninde yeni tavsiyeler yayınlayana kadar bunun medikal anlamda bir tanımı yoktu.

Bir Uykuyu ”İyi” Yapan Nedir?

Uykuyu kötü yapan şeyleri herkes bilir. Çok fazla horlamak, bir o tarafa bir bu tarafa dönmek ve belki uyur-yer bile olmak olabilir ( Yargılamıyoruz).

Ancak onu iyi yapan şey, uyku araştırmacıları arasında bir tartışma konusu olmuştur. National Sleep Foundation uykuyu iyi yapan  nedir sorusuna cevap vermek için bir uzmanlar paneli topladı. Panel katılımcıları uyku kalitesi üzerinde 300’e yakın çalışmayı bir araya getirdiler ve daha sonra bulduklarını birbirleriyle tartışıp incelediler. Sonunda kaliteli uykunun göstergesi olduğunu düşündükleri kriterler üzerinde oylama yaptılar.

İnsanlık var olduğundan beri uyuyor. Peki bu kriterlerin oluşturulabilmesi neden şimdi oldu? Çünkü bültene göre, insanların kendi uyku kalitesini belirleyebildiği bir döneme gelmiş bulunuyoruz. Aktivite izleyicileri ve diğer araç gereçler, ne kadar süre uyuduğunuzu, ne kadar horladığınız, ne kadar döndüğünüz ve gece boyunca ne kadar uyandığınız gibi diğer süreçler ile birlikte sorunsuz bir şekilde takip ediyor. Araştırmacılar, insanlara bu verilerin ne anlama geldiğini gerçekten bilmeleri için bir yol vermek istediler.

İyi Uykunun 4 Kriteri

Daha fazla uzatmadan, işte panelde belirlenen kriterler:

1- Uykuya dalman 30 dakikadan uzun sürmemeli.

2- Bir kereden fazla uyanmamalısın.

3- Gece uyandığında 20dakikadan daha fazla süre uyanık kalmamalısın.

4- Uykunun %85’ini yatakta geçirmelisin.

Peki ya sizin uykunuz bu kriterlere uymuyorsa?  The Mayo Clinic daha iyi bir gece uykusuna gidebilmek için bir kaç yol tavsiyesinde bulundu. Buna göre, her gece aynı zamanda yatağa giderseniz ve uyumaya gitmeden önce aynı şeyleri yaparsanız bedeninize uyku düzenine girmesi için yardımcı olmuş olursunuz. Ayrıca diyet, egzersiz, stres ve hatta yatak odanız bile bunu etkileyebilicek faktörlerden olabilir. Eğer yine de uykuyla başınız beladaysa, doktorunuzla konuşsanız iyi olabilir.

Kaynak: Curiosity

Busra Ayaz

#Uludağ Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi #Edebiyat #Şiir #Felsefe

Sevebilirsin...