Star Wars Mahkeme Salonunda

Star Wars Mahkeme Salonunda

Hukuki jargonu vatandaş için daha anlaşılır hale getirmek zordur. Bazı açık fikirli hakimler, farklı düşünüp popüler kültürü kullanarak amaçlarına ulaşmayı başarabiliyorlar. Star Wars: Gücün Uyanışı bu kadar adından söz ettirmişken, mahkeme salonlarına da ulaşması pek de şaşırılacak bir şey değil.

Jedi’nin Akıl Oyunları

Bir doktorun yüzlerce asılsız reçete yazdığı iddiası ile reçete suiistimaliyle suçlandığı bir davada, hakim Star Wars bilgisini bilirkişi kanıtları kararına itiraz olarak dahil etti. Mahkeme, savunmayı savcılık şahidinin son on yılda yayınlanmış makalelerinin bir listesini istemek gibi çeşitli aldatma taktikleri kullanarak oyaladı. Bu durum, adeta Obi-Wan Kenobi’nin “Bunlar senin aradığın droidler (Star Wars’taki düşük zekalı robotlar) değil.” sözünün yasal bir benzeri gibiydi. (Star Wars Episode IV: A New Hope)

California’daki Moore Adalet Yüksek Mahkemesi, bir boşanma ve çocuğun velayeti davası süresince tarafların malvarlıklarını saklamak için “dolaplar çevirmesini”, Karanlık Taraf’ın davranışlarına benzetmekten kaçınmadı:

Bu dava Darth Vader ve Borg arasında yaşanan bir anlaşmazlıkta karar vermek gibi. Ya da klasik mecaz olarak ifade etmek gerekirse, Scylla ve Charybdis arasında 1. Burada uygulanacak bir adalet yoktur. Taraflar, boşanma ve çocuğun velayeti davası süresince malvarlıklarını saklamak için dolap çevirmişlerdir. Davalılar malvarlıklarını gizlemişler, davacı ise malları geri almak için dava açmıştır. İki taraf da karşı tarafın dürüst olmadığını ifade etmekte, yargısal süreç ve kamu idaresinin öneminden dem vurmaktadır. İki tarafın durumu da düşünüldüğünde, dayanaklarının gülünç olduğu görülmektedir.

Güç İçinde Kargaşa

İş hukukunda, uzun süre maaşların ödenmemesi ve yemek haklarının ihlal edilmesiyle ilgili bir konu yargı sisteminin çarkları arasında karmaşık bir yol kat etti. Hakim, yargılama sürecini, “Star Wars bar sahnesine benziyor, bu davanın geçmişi tam bir karmaşa.” diyerek tanımladı.

Son olarak, eğer mahkemede Star Wars referansları kullanılacaksa, bunu hakimlere bırakmak daha yerinde olacaktır. “Neden?” derseniz, polisin sorgu sırasına aldığı kişilerle ilgili, bir avukatla hakim arasında geçen şu diyalogu örnek gösterebiliriz:


“Avukat: Bu kişilerin aynı Afroamerikan kökenine sahip olmaları dışında, bu insanlar Star Wars’da geçen Mos Isleys Space Port’takiler gibiler.
Hakim: Üzgünüm. Filmi izlemedim, dolayısıyla neden bahsettiğiniz hakkında bir fikrim yok.
Avukat: Pekala, bu İngiliz bir hakimin Rolling Stones referansı için “Rolling ne” demesine benziyor, sayın hakim. Buradaki tek eksiğimiz Harlem Globetrotters (New York’ta kurulmuş basketbolu komedi ve şovla birleştiren bir takım) ve Yedi Cüceler.
Hakim: Başka bir deyişle bu iş ortadaydı. Uçlarda değil.
Avukat: Ben öyle düşünmüyorum.”

Görüldüğü gibi Star Wars’tan alıntı yapmak işleri daha kolay veya karmaşık hale getirebiliyor.

Kaynak: lawyerist.com

1: Scylla ve Charybdis Arasında: “İki kötüden birini seçmek zorunda kalmak” anlamına gelen Yunanca bir deyim.

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...