Şu anda Ay’dan Dünya nasıl gözüküyor?

Şu anda Ay’dan Dünya nasıl gözüküyor?
Uzay merakı gitgide artıyor. Yeni nesiller dedelerinin Ay’a ilk giden adamı, Neil Armstrong’u seyrederken hissettiği tutku ve heyecandan belki de daha fazlasını hissediyor. İnternetten astronotluk üzerine aramalar yapıyor, sorular soruyorlar. Hepsi birgün gelip de Ay’a gidebilmeyi, uzaydan Dünya’yı seyredebilmeyi arzuluyor.

Elbette herkesin gitmesi pek mümkün değil. Ama buna rağmen orada astronotlar tarafından çekilen fotoğraflara ulaşılabilir, hattâ internet üzerinden uzay istasyonu simulasyonları bile bulabilirsiniz.

Şimdi sizinle paylaşacağımız internet adresi de size Dünya’daki evinizde otururken Dünya’nın Ay’dan nasıl göründüğünü gösteriyor. Gerçek zamanlı olarak, sanki orada sabit bir teleskop sürekli size görüntü aktarıyormuş gibi. Tek eksik bulutların olmaması. Bulutların anlık hareketlerini de gösteren uygulamaya uluşmak için daha önceki bir yazımıza bakabilirsiniz.

Peki ama böyle bir şeye neden ihtiyaç duyulmuş? Tek amacı meraklı kesmi cezbedip ziyarıtçi toplamak mı? Bu teknolojinin amacı açık. Ay-Dünya-Ay iletişimi (ya da Ay yansıması) denilen radyo dalgalarının ayın yüzeyinden yansıtılmak suretiyle gerçekleştirilen ilitişim şeklini sağlamada Dünya üzerindeki en az iki istasyonun Ay’ı görmesi gerekiyor. Bu teknoloji sayesinde görüş alanında olan istasyonlar tespit edilip otomatik olarak iletişim o istasyonlar vasıtasıyla sağlanmaya başlıyor. Böylelikle iletişim kesinti olmadan sürdürülebiliyor.

Bu sitede yer alan Dünya resmi, anlık olarak üretiliyor. Resmi “sağ tık > Resmi farklı kaydet” yoluyla kaydetmek mümkün. Sayfadayken F5 tuşuna basarak sayfayı yenileyip değişimi görebilir o andaki konumu görebilirsiniz.

Dünya’nın Ay’dan şu an nasıl göründüğünü görmek için tıklayın!

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...