Beykın postalar

Bacn Mails… Yabancı bir ünlü zannedilmesin diye başlıktaki şekliyle Türkçe’ye çevirecek olursak, “Beykın Postalar”. Adını açıkçası ilk defa bugün duyduğum, sizin de muhtemelen daha önce duymadığınız, ancak hepimizin muzdarip olduğu o şey:

“Mail kutularınıza, daha önce abone olduğunuz web sitelerinden gelen, asla okumadığınız postalar.”

İsterseniz bu kavramı biraz daha yakından inceleyelim.

Haftanın her günü, hatta bazen her gün birden çok defa mail kutunuza gelen bu mailler; üye olduğunuz bir web sitesinde bir anlık dalgınlığınız sonucunda “onay işaretini” kaldırmadığınız bir seçenek sayesinde veya can sıkıcı bir web sitesinin, her üyesine mail yollama huyunun bir sonucu olarak karşınıza çıkıyorlar.

İşte, spam mailler gibi illegal olmayan, ancak neredeyse onlar kadar can sıkan bu postalara “Bacn” (Beykın) deniliyor. Spamler gibi illegal kabul edilmediklerinden, mail sağlayıcılarının spam filtrelerinden de ellerini kollarını sallaya sallaya geçebiliyorlar.

Bu nokta çok önemli. Çünkü spam filtrelerindeki son gelişmeler sayesinde, artık spamlerin %99’u, filtreler tarafından yakalanabiliyor. Bu yüzden mail kutularımıza düşen maillerin bugün için ancak %5’inin spam olduğu kabul ediliyor.

Bununla beraber mail kutularımıza düşen Bacn maillerin oranı neredeyse %70.

Peki bu yüksek oranın sebebi ne? Neden firmalar bu şekilde reklam yapmayı, giderek artan bir oranda tercih ediyorlar?

Çünkü Bacn mail, ucuz reklam anlamına geliyor. Böyle bir mailin maliyetinin 1 cent’in yüzde biri kadar olduğu hesaplanıyor. Ancak bu kadar ucuza mal olan bir reklam şeklinin geri dönüşü çok yüksek: Reklam çalışmalarında kullanılan her 1 dolar için, 43,52 dolarlık geri dönüş (ROI) elde edilebiliyor.

Bu karlı reklam şekli, iştahları fazlasıyla kabarttığı için, firmalar bir müşteriye yolladıkları mail sayısını da arttırıyorlar. 2010 yılında, bir firmanın müşterilerine 1 yılda yolladığı Bacn maillerin sayısı 151‘e ulaştı. Bu sayı, önceki yıla göre %14 artış anlamına geliyor.

2010 yılında bir günde gönderilen toplam Bacn mail sayısı 27.397.260.274 olmuş. Bu sayı, dünya üzerindeki insan sayısının, tam 4 katı!

Peki Bacn maillerden yakamızı kurtarmak kolay değil mi?

Aslında kolay. Çünkü bu mailleri yollayan firmalar, hepimizin tanıdığı, güvenilir bulduğu web siteleri. Ancak her birinin mail kutularımıza gönderdiği mailleri kesmeleri için gereken işlemleri yapmamız, site başına yaklaşık 1 dakika sürüyor.

Bu yüzden, her seferinde işimizin acele olduğunu düşünerek veya bir gün bu maillerin işimize yarayacağını umarak, onları silmekle yetiniyoruz.

Siliyoruz, tekrar gönderiyorlar.

Siliyoruz, bir daha gönderiyorlar.

Biz sıkılıp, aboneliklerimizi iptal etmediğimiz sürece, sıkılıp rahatsızlık vermeyi bırakacak gibi de görünmüyorlar.

Ne dersiniz? Her şeye rağmen, Bacn mailler, posta kutularımızda yer almayı hak ediyorlar mı?

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. checka dedi ki:

    ben de “beykın”lardan müzdarip birisiyim. mail adresimde 1200’ü aşkın mail duruyor ve inatla bir daha e-posta almak istemiyorum diyemiyorum, garip..

  2. Miraç dedi ki:

    Evet aynı mailler bana da bayağı geliyor fakat bir gün çıkarım vaktim yok şimdi diye silip geçiyorum.
    İsminin “Bacn” olduğunu sizin sayenizde öğrendim.