Sınıfta Bilgisayar Kullanılmamalı!

Sınıfta Bilgisayar Kullanılmamalı!

Geçtiğimiz 15 yılda, eğitimciler ders salonlarındaki bilgisayarların tehlikelerini kapsamlı bir şekilde tartıştı.

Bütün bu karışıklıkta göze çarpan şey, bunca tartışmaya rağmen şimdiye kadar sınıflarda bilgisayar kullanımının öğrenmeyi nasıl etkilediği ile ilgili gerçek bir araştırmanın yapılmamış olmamasıydı.

West Point’in ekonomistleri sayesinde geniş çaplı yeni bir araştırma ile bu konuya ilişkin bir yanıt var neyse ki. Geçtiğimiz yıl, popüler ekonomi kursunda Askeri Okullardaki rastgele seçilmiş bazı bölümlerde bilgisayar yasaklandı. Bölümlerden üçte biri ders boyunca not almak için tablet ya da bilgisayar kullanabildi, üçte biri sadece sınıftaki materyallere bakmak için tabletleri kullanabildi ve üçte birine herhangi bir teknoloji kullanımı yasaklandı.

Beklendiği şekliyle, bilgisayar kullanımına izin verilen öğrenciler final sınavında %80 oranında daha kötü puan aldı. İlginç olan bundan en çok zarar görenlerin zeki öğrenciler olması idi.

Zeki olarak kabul edilebilecek, ACT (American College Testing) puanı yüksek öğrenciler arasında, bilgisayar kullanan bölümdekiler, hiç teknoloji kullanmayan akranlarına göre kayda değer olarak daha kötü performans sergiledi. Aksine, düşük ACT skorlu öğrenciler arasında belirgin bir fark yoktu. Laptop kullanmasına izin verilenler de, verilmeyenler kadar başarılı oldu.

Bu sonuçlar biraz tuhaf, en zeki öğrencilerin bilgisayarlarını ihtiyatlı kullanmasını bekleyebilirdik. Bunun yerine onlar teknolojinin en büyük kurbanları oldular. Belki burada kibir rol oynamış olabilir. Zeki öğrenciler çoklu görevlerdeki yeteneklerini gözlerinde büyütmüş olabilirler. Ya da en iyi öğrenciler, sınıfta dikkatlerini derse verebilselerdi, büyük başarılar elde edebileceklerdi.

Geçtiğimiz yıl SAT’ın (Scholastic Aptitude Test) matematik bölümündeki ortalama puanı 800 üzerinden 511 idi. Araştırma sonuçlarını SAT puanlarına vuracak olursak, bilgisayar kullanan grup ve kullanmayan grup arasındaki farkın, SAT matematik bölümünde 511 ve 491 almak kadar farklı olduğunu görüyoruz. Bu fark, bu lisede SAT için özel öğretmen tutan liselilerin bekledikleri yükseliş kadar.

Araştırmacılar sadece tablet kullanan gruptakilerin, bilgisayar kullananlar kadar kötü sonuç almalarına ayrıca şaşırdılar. Öğrencilerin tabletlerinde email kontrol etmelerine veya oyun oynamalarına izin verilmemesine rağmen, teknoloji yine de öğrenmelerini etkiliyor gibi görünüyordu.

West Point’in çalışması, öğrencilik günleri gerilerde kalmış olanlar için bile dersler içeriyor. Özetle, multitasking işe yaramıyor.

Toplantılarda yanlarına laptop alan insanlara dikkat edin… Sadece “Not almak” istediklerini söyleseler de…

Muhtemelen sizi dinlemiyor olacaklar.

Kaynak: Washington Post

Sevebilirsin...