Kediler Nasıl Görür?

Kediler Nasıl Görür?
Wi-Fi’ı Görebilseydik yazısından hatırlayacağınız sanatçı Nickolay Lamm, kedilerin görme kabiliyetleri ile ilgili bilgileri kullanarak (ve yine bilim insanlarına danışarak) bazı fotoğrafları onların gözüyle yeniden düzenlemiş. Fotoğraflar, şu veriler göz önüne alınarak hazırlanmış:
  • Kedilerin görme alanı, insanlar gibi 180 derece değil, 200 derece.
  • Periferal görme alanı, insanlarda her iki tarafta 20‘şer derece. Kedilerde ise 30‘ar derece. Bu alanlar fotoğraflarda buğuyla temsil edilmiş.
  • Kediler düşük ışıkta insanlara göre 6-8 kat daha iyi görebiliyorlar.
  • İnsanlar 30-60 metre uzaklıktaki cisimleri keskin ve net görebilirlerken, kediler ancak 6 metre uzaktakileri net görebiliyorlar.
  • Kedilerin dikromat oldukları sanılıyor (Köpekler gibi). 450-454 nm ve 550-561 nmde daha hassaslar (mavi-mor ve yeşil-sarı alanları).

  • Retinalarımızda, özellikle de fovea kısmında kedilerinkinden daha çok koni hücresi var. Bu sebeple gündüz vakti çok detaylı ve renkli bir görüş şekline sahibiz. Köpek ve kedilerde ise daha fazla çomak hücresi var. Bu da onların düşük ışıkta daha iyi görmelerine sebep oluyor. Onlar fovea bölgesine sahip değiller. Çomak hücreleri fazla olduğu için, yenileme hızları daha fazla. Aniden yön değiştirebilen küçük hedefleri takip ederken, bu özellik fazlasıyla işlerine yarıyor. Ancak daha az renk tonu ve daha düşük çözünürlükte görüyorlar.
  • İşin enteresanı, insan gözü, kedilerin fark edebildiğinden 10 kat daha yavaş hareket eden cisimleri dahi fark edebiliyor.

Yeterince kafanız karıştıysa, fotoğraflara buyurun (Büyütmek için üstüne tıklayın):

Kediler Nasıl Görür? - 1

Kediler Nasıl Görür? - 1

Kediler Nasıl Görür? - 1

Kediler Nasıl Görür? - 1

Kediler Nasıl Görür? - 1

Kediler Nasıl Görür? - 1

Kediler Nasıl Görür? - 1

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...