Çiftçi Karıncaları Koruyan Asker Karıncalar

Çiftçi Karıncaları Koruyan Asker Karıncalar

İnsanoğlu kendileri için savaşan paralı askerler tutarak ordularını güçlendirme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Şimdilerde, Copenhagen Üniversitesi‘nden Rachelle Adams bazı karıncaların da aynısını yaptığını keşfetti.

Bazı karıncalar kendi kalelerini daha büyük ve korkutucu silahlara sahip olan özel askerlerle savunurlar, fakat diğerleri düzgün bir orduya bile sahip değillerdir. Mesela Sericomyrmex karıncaları mantar çiftçisidirler. Onlar yuvalarına bitki parçalarını götürüp , bunu mantarları beslemek için kullanırlar ki sonrasında afiyetle yiyebilsinler. Kendilerini savunmaktan aciz bu karıncalar, işgalciler ve korsanlar için birer basit hedeftirler ki bu durum aslında onların neden kendileri için savaşacak karıncalara bağımlı olduklarını göstermektedir.

Megalomyrmex symmetochus adlı başka bir karınca türü kraliçe ve isçileriyle beraber Sericomyrmex kolonileri içinde kendi türünü oluşturur. Bu misafirler çiftçi yuvalarının %80’inde bulunurlar ve ilk bakışta parazit gibi görünürler. Çiftçi karıncaların onca gayretle yetiştirdiği mantarları yerler hem de oluşmalarına hiçbir katkıda bulunmadan. Daha da kötüsü, bazı çiftçilerin larvalarını yerler ve genç kraliçelerinin kanatlarını koparırlar ki; gidip kendi kolonilerini kurmak yerine bahçe işlerine katkıda bulunsunlar.

Fakat Megalomyrmex symmetochus türü, sadece belesçi bir parazit olarak düşünülmemeli. Bazı durumlarda çiftçilerin kurtuluşu da olabilirler.

Çiftçi Karıncaları Koruyan Asker Karıncalar
Asker karınca M. symmetochus (sağ üst), mantar bahçesini işgalci bir Gnamptogenysten (alt) savunuyor. (Fotoğraf: Anders Illum)

Sericomyrmex yuvaları, “6 bacaklı korsan” olarak bilinen Gnamptogenys hartmanı tarafından sıkça saldırıya uğrar. Çiftçi kolonilere saldırıp, onları yuvalarından kovarlar, böylece yuvalarının ve bahçelerinin kontrolünü ele geçirip geride kalan larvaları da yerler.

Özel askerleri ve sokma güçleri olmadığı için çiftçi karıncaların, bu işgalcilere karşı yapabileceği pek fazla şeyleri yoktur. Çiftçilerin güçlü çeneleri çok sert bir ısırık almalarını sağlayabilir, ancak bu kadar yakın bir alanda kendilerini ısırma ve ısırılma riskleri vardır. Saldırı anında ölü taklidi yapmaları ya da kaçmaları olasıdır, eğer yuvalarında M. symmetochus kolonisi yaşamıyorsa.

Rachelle Adams ve bilim adamları yaptıkları deneyde, bir grup işgalciyi, M.symmetochus’larca yönetilen, bir Sericomyrmex yuvasına bırakmış. Onları şaşırtan bir şekilde, çiftçiler saklanırken asker karıncalar dışarıya çıkıp, işgalcilerle yüzleşmiş.

Çiftçilere göre çok daha güçlü ve silahlı olan M.symmetochuslar, işgalcileri zehirli iğneleri ve kimyasal silahlarıyla imha edebiliyor.

Barış zamanında çiftçilere zararları dokunabilen bu paralı askerler, bir tehdit durumunda paha biçilmez faydalar sağlıyorlar.

Aşağıdaki videoda mantarlarda yaşayan karıncaları koruyan asker karıncalar görülüyor:

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. volstok dedi ki:

    emeğinize sağlık