Kraliçe’nin 3. Dünya Savaşı Konuşması

Kraliçe’nin 3. Dünya Savaşı Konuşması

1983 yılında ABD Başkanı Reagen, Sovyetler’i “şeytan imparatorluğu” olarak nitelendirmiş ve uzaya kuracakları bir balistik füze kalkanından söz etmişti. Sovyetler ise ABD’yi, bütün dünyayı ele geçirmeyi amaçlayan emperyal bir süper güç olarak tanımlayarak karşılık vermişti.

Felaket senaryoları gerçek olsaydı, bu söz düellosunun yerini kısa sürede önce kimyasal silahlar, ardından da nükleer silahlar alacak, dünya tam manasıyla “dehşet” ile yüzleşecekti. Bu yüzleşmenin adı da herhalde “3. Dünya Savaşı” olurdu.

Neyse ki böyle olmadı. Ancak pek kimseler bilmese de Kraliçe’nin “her ihtimale karşı” hazırlanmış bir ulusa sesleniş konuşması vardı. Taslağı Britanya hükumeti tarafından hazırlanan konuşma metni, Britanyalıları bir arada kalmaya ve nükleer savaş “çılgınlığının” karşısında kararlılıkla durmaya çağırıyordu.

Hazırlanmasının ardından 30 yıl geçtiği için kamuya açılan dokümanlara göre; konuşma metni, savaş senaryolarından biri için 1983 yılında hazırlanmıştı.

Bir nevi simülasyon olsa da, Kraliçe’nin ulusa sesleniş konuşması 4 Mart 1983 öğleninde yayınlanıyormuş gibi hazırlanmıştı:

“Şimdi, bu savaş çılgınlığı bir kere daha dünyaya yayılıyor ve cesur ülkemiz yine büyük zorlukların karşısında ayakta kalabilmek için hazırlanmak zorunda. […]

Bir an bile bu ciddi ve korkunç görevin bir gün bana düşeceğini düşünmemiştim. […]

Ancak bizleri hangi tehlikeler beklerse beklesin, yine bu üzücü yüzyıl içinde iki defa özgürlüğümüzü korumamızı sağlayan özelliklerimiz, bir kere daha gücümüz olacaktır. […]

Aileler bir arada ve dik durursa, yalnız ve korunmasız yaşayanlara barınak sağlarsa, ülkemizin hayatta kalma direnci kırılamaz. […]

Yeni düşmanı def etmek için birlikte çabalarken, hepimiz ülkemiz ve nerede olurlarsa olsunlar iyi adamlar için dua edelim.[…]

Konuşmanın acıklı olması sizi yanıltmasın. Hazırlanan savaş senaryosunda, Sovyetler İngiltere’ye kimyasal silahla saldırma gafletinde bulunuyor, NATO ise sınırlı bir nükleer saldırı ile Sovyetleri barış antlaşmasına zorluyordu.

Ne sanmıştınız yahu? İngiltere’nin, “özgürlüğünü korumaya” devam edemeyeceğini mi?

Konuşma metninin tamamı – tabi ki – BBC’de

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...