ABD Aya Atom Bombası Atmayı Planlamıştı

ABD Aya Atom Bombası Atmayı Planlamıştı

Aya atom bombası atmanın fikri bile size saçma gelebilir. “Hangi insan evladı bunu düşünebilir ve neden düşünebilir?” diye sorabilirsiniz. Ancak Sovyetler Birliği cafcaflı uzay çalışmalarıyla uzay yarışını kazanıyor gibi görünmeye başladığında, ABD’nin moral desteğine ihtiyacı oldu ve bir şey planladılar.

Planladıkları şeyin ne olduğu hakkında bir fikriniz var mı?

“Çok gizli” olarak işaretlenen bu projenin adı “Ayla İlgili Araştırma Uçuşları” veya diğer ismiyle “Proje A119”du. 1950lerin sonunda ABD Hava Kuvvetleri tarafından hazırlanan bu projede bir çok bilim adamı görev almıştı. Proje yöneticilerinden biri olan fizikçi Leonard Reiffel‘a göre bir kıtalararası balistik füzeyle ayı vurmak kolay sayılabilecek bir işti.

Proje 2 millik bir sapma ihtimalini hesaplayarak hazırlanmıştı. Bu sapmanın miktarı oldukça önemliydi, çünkü ABD Hava Kuvvetleri patlamanın dünyadan net bir şekilde görülebilmesini arzu ediyordu. Plana göre, füze ayın görünen kısmının tam köşesine çarparak patlayacaktı. Hatta Carl Sagan, düşük yer çekiminde toz bulutunun nasıl yayılacağını hesaplamakla görevlendirilmişti.

Neyse ki Aya atom bombası atılmasının insanlar üzerinde çok da istenecek bir etki oluşturmayacağını akıl edebilen birileri çıktı da, proje o yıllarda rafa kaldırıldı.

A119 Projesi‘ne ait detaylar, onyıllarca gizli kaldı. 1990’larda Keay Davidson isimli araştırmacının, Sagan’ın biyografisi üzerinde çalışırken, Sagan’ın Berkeley’e başvurusunda projeyle ilgili detayları açıklamış olduğunu fark etmesiyle projeye ait bilgiler de ortaya çıkmış oldu.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. Arif dedi ki:

    Zaten tepkim ilk paragrafta kalın bı sekilde yazılmış. Fazla söze gerek yokk

  2. Mann dedi ki:

    Her şeyi kendilrinin sanan bir zihniyetin projesi iste. Sasirmadim