Garfield hakkında bilinmeyen 10 bilgi

Garfield hakkında bilinmeyen 10 bilgi

GarfieldGarfield yıllardan beri sevilerek takip edilen, çizgi filmlere ve animasyon filmlerine konu edilen bir karikatür karakteri olagelmiştir. Bu meşhur karakter, üç gün önce 31 yaşına girdi. Bu vesileyle onun hakkında bilinmeyen bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

1. Garfield ismini dolaylı yoldan, ABD başkanı James A. Garfield’dan aldı. Aslında, Eski GarfieldGarfield bu ismi Jim Davis’in dedesi James Garfield Davis’ten aldı. O da ismini ABD başkanından aldığı için ismin kaynağı ABD başkanı olmuş oldu. Söylenene göre Garfield sadece ismini değil birçok karakteristik özelliğini de Jim’in dedesinden aldı, cimrilik huyu gibi.

2. Neden kedi? Çünkü Jim Davis, köpekli karikatürlerle büyüdü (Snoopy, Marmaduke, Belvedere…). Bunların hiçbirinde kedi yoktu. Oysa Jim, bir çiftlikte 25 kediyle birlikte büyüdüğünden, onların ne kadar karikatüristik hayvanlar olduklarını iyi biliyordu. Garfield, serinin başlarında Jon Arbuckle isimli bir karikatüristin yanında takılan bir karakterdi. Sonraları bütün şovu ele geçirdi.

3. Garfield’ın lazanya sevgisi baştan beri vardı. Garfield bir italyan restoranında dünyaya geldi. 2 kilo 280 gram çekiyordu. Sahibi onu yanında tutmak istiyordu ama o turuncu top o kadar çok yiyordu ki; müşterilere servis yapılacak yemek kalmıyordu. Bu yüzden, bir evcil hayvan dükkanına satıldı. Jon Arbuckle da burada sahneye girdi.

4. Sanılanın aksine Garfield her bulduğunu yiyen bir kedi değildir. Greyfurt, kuru üzüm, meyveli kek ve çoğu sebzeyi sevmez, salyangozdan nefret eder.

5. Garfield, Jon ve Odie; Hindistan’ın Müncie şehrinde yaşıyorlar. Jim Davis - Garfield karakterinin çizeriBu konu hep merak konusu olmuştu. Ama yap-bozun büyük bir kısmı bir Garfield çizgi filminde Jon’un Hindistan plakalı bir araba sürerken görülmeyle tamamlanmış oldu. 1987’de “Garfield Hollywood’a Gidiyor” özel bölümünde, bizdeki Türkiye yıldızını arıyor tarzı bir yarışmaya katılan ekip, “Müncie, Hindistan’dan” şeklinde anons edilmişti. Bu son derece doğaldı. Çünkü Jim Davis o zaman da Müncie’de yaşıyordu. Müncie ayrıca, Jim’in şirketi olan ve Garfield’ın lisans ve çiziminin telif işlerini hâlletmek üzere kurulan Paws Inc.(A.Ş.)’in merkezi.

6. Odie ismi ilk olarak bir reklamda ortaya çıktı, “Köyün aptalı Odie” karakteriyle. Jim, Garfield’ı çizmeye başladığında Garfield’ın stres topu Spot isimli bir köpekti. Jim daha sonra çizimlerini tecrubeli karikatürist Mort Walker’a gösterdi. Mort da kendi karikatürlerinde de Spot isimli bir karakterin olduğunu söyledi. Bunun üzerine Jim Spot’tan vazgeçti ve Odie isminde karar kıldı.

7. Jim’in akrabalarının ismini taşıyan tek karakter Garfield değil. Jon’un taşralı kardeşi Doc Boy da ismini Jim’in kardeşi Dave ‘Doc’ Davis’ten almış.

8. Garfield’ı baştan beri takip edenler, Lyman isminde bir karakter hatırlayacaktır. Jon’un oda arkadaşı ve Odie’nin eski sahibiydi. Ama neden sonra hiçbir sebep gösterilmeden çizimden çıkarıldı. Sonraları Jim, Lyman’ın Jon’un fikirlerini etkileme görevi olduğunu ve Garfield gitgide insanlaştığı için ona ihtiyaç kalmadığını açıkladı.

Gnorm Gnat9. Garfield’dan önce Gnorm vardı. Sadece Hindistan’da Pendleton gazetesinde yayınlanan Gnorm Gnat, Jim Davis’in ilk çizimiydi. Böceklerin komik olduğunu düşünüyor ve onları çizmeyi seviyordu. Ancak karikatürlerini satacağı sendika: “Çiziminde iş var, ama böcekler… Kimse böceklerle ilgilenmez.” diyince Jim de, Gnorm Gnat serisini, aniden ortaya çıkan dev bir ayakkabının zavallı Gnorm’u ezmesiyle sonlandırdı. (Bu seride ayrıca tavşan dişli bir böcek vardı. Adı da Lyman’dı. Tanıdık geldi mi?)

10. Jon Arbuckle ile çizerinin doğum günü aynı gün. 28 Temmuz 1945 doğumlu olan Jim Davis, Jon karakteri içinde 1950 yılının aynı gününü doğum günü olarak belirlemiş. Sizce de Jon, 60’ına dayanmış biri için fazla genç göstermiyor mu?

Garfield karikatürü

Garfield karikatürü

Garfield karikatürü

_________
Bu yazı mentalfloss‘taki Happy Birthday, Garfield! isimli yazıdan tercüme edilmiştir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

3 Yanıt

  1. efe dedi ki:

    garfiel dı ,doğduğumdan beri bilirim bu güne kadar en çok sevdiğim, çizgi film karakteridir …

  2. melo dedi ki:

    bu yazıyı çok beğendim yazıları bulduğunuz adresi yazarsanız çok daha memnun olurum ayrıca belitmek isterim bu konu benim ilgimi çekiyor ancak daha göstrişli olsa daha çok ilgimi çeker

  3. leyla dedi ki:

    çok güzel benim ödevim vardı çok yardımcı oldu teşekkürler