Tembel Hayvanlar Hakkında Şaşırtıcı 5 Bilgi
Tembel hayvanlar, Orta ve Güney Amerika’da yaşayan bir hayvan türüdür. Sıradan bir güne başlarken, Tembel Hayvanların hayatlarını nasıl geçirdikleriyle ilgili bir şeyler öğreneceğinizi düşünmemiş olabilirsiniz. Ama biz ne güne duruyoruz? İşte Tembel Hayvanlar hakkında şaşırtıcı 5 bilgi…
5. 50 feetlik düşüşlerden kurtulabilirler, ama yavaşça!
Tembel hayvanların ağaçlara tutunurken bazen ellerini ve ayaklarını karıştırmasından dolayı ağaçtan düşüp, ağırkanlılığından dolayı kendilerini kurtaramadan orada öldüğü hakkında yaygın ve yanlış bir algı vardır. Bu doğru değil, fakat doğru olsaydı bile büyük olasılıkla tembel hayvanlar bu yanlış bilgiden dolayı nasıl olsa en ufak bir rahatsızlık bile duymazlardı.
Hadi açıklığa kavuşturalım; Tembel Hayvanların ağaçtan düşmediklerini söylemiyoruz (neticede her hayvan hata yapabilir). Bizim söylediğimiz; onların her ne kadar yavaş da olsa yaralanmalardan kurulmalarını sağlayacak oldukça dikkat çekici yenilenme yetilerine sahip oldukları. Tembel Hayvanlar, ünlerine rağmen son derece kuvvetli hayvanlardır ve ağacın en tepesinden düşmelerine rağmen yaralanmadan hayatta kalabilirler. Bahsettiğimiz şey, saatte 128 km hız ile aşağıya düşmek! Son derece rahat olan Tembel Hayvanlarımız tabii ki bunu bile hiç bir tepki vermeden karşılarlar.
4. Mükemmel yüzüş yetenekleri ile karada olduklarından daha hızlılar!
İsimlerinin anlamını tam olarak taşıyan bu pasaklı ve uyuşuk Tembel Hayvanlarımız; bir günde işsiz bir ev kedisinden çok daha fazla saatlerini uykuda geçirmeleriyle tanınırlar. Aslında bu pek doğru sayılmaz, (konuya henüz hakim olmayanlar için söylüyorum) çünkü bir araştırma; Tembel Hayvanların bizim bir günde uykuda geçirdiğimiz saat sayısından sadece bir saat civarı daha fazla uyuduklarını ve Tembel Hayvanların suda iken şaşırtıcı bir şekilde atik olduklarını gösteriyor.
Özellikle, çoğu Tembel Hayvan karada olduğundan farkedilir bir şekilde suda iken daha hızlıdır ve o kadar usta yüzücülerdir ki ağaçtan suya bombalama dalış yapmak için bilerek düştükleri bile gözlemlenmiştir.
Tembel Hayvanların kilometrelerce yiyecek ve dişi partner arayışı için yüzdükleri bilinmektedir; göze çarpan çapkın bir Tembel Hayvanın ruh eşini bulmak için okyanusta oldukça uzun mesafe yüzdüğü gözlemlenmiştir.
3. Kötü hijyeni kamuflaj olarak kullanırlar
Birçok hayvanın aksine Tembel Hayvanların kendi bakımlarını yapma eğilimleri yoktur. Hatta oldukça pis olan bu türdeki bazı hayvanların tam olarak yeşile dönmesine sebep olan tüylerinin tamamını kaplayan yosun ve küf onların kendine has bir temizlik anlayışının olduğunu gösterir. Kendilerine has olan bahsettiğimiz bu temizlik anlayışı; Tembel Hayvanın doğa ile bütün görünüp göze çarpmamasına sebep olup onun lehine planlanmış bir taktikmiş gibi görünür, çünkü tüylerindeki küfün ve yosunun bu yeşil lekeleri onlara doğal kamuflaj havasını verir.
Özellikle üç parmaklı Tembel Hayvanlar bu yosun kaplamasına daha yatkındırlar; bu da iki organizma arasında mükemmel bir bütünlük ortaya çıkarır. Aslında Tembel Hayvanların bazı türleri yosun kamuflajına o kadar yatkındır ki türün anneleri kendi bebeklerinin bununla kaplanmasına bile bile izin verirler ki böylelikle ağaç tepeleri ve çalılar ile daha bütünleşmiş bir görüntüye sahip olsunlar. Aksi halde diğer hayvanlar, bebek Tembel Hayvanın tuhaf bir yeşil parçası üzerinde havada asılı kaldığını düşünebilirlerdi.
2. Üşümez ve kilo almazlar!
Tembel Hayvanların metabolizmaları o kadar yavaş ve kuvvetlidir ki; yedikleri besinleri neredeyse tamamen sindirirler. Ayrıca; istedikleri zaman metabolizmalarının işleyişini değiştirebildikleri, istedikleri zaman onu yavaşlatıp yarım saat boyunca nefes almadan durabildikleri görünüyor. Bu da onları usta bir yüzücü yapan diğer bir etkendir.
Bu kadar yavaş çalışan bir metabolizmaya sahip olmakla birlikte, günde bir kaç yaprak yiyip, tuvaletlerini ise sadece haftada bir kez yaparlar; bu da vücut ısılarını korumak için de çabalamıyorlar demektir. Birçoğunun kalın tüylerinin olması (Kutuplardaki hayvanların tüyleri gibi), ve yaşadıkları yağmur ormanının nadiren soğuması gibi sebeplerle, çoğu zaman kendilerini oldukça sıcak tutabiliyorlar.
Yavaş metabolizmalarının diğer bir sonucu olarak asla kilo almazlar, vücudunda tek yağ depolanan yerleri ise ayaklarıdır. Bunun anlamı, Tembel Hayvanlarımızın sadece tombul ayak bileklerine sahip olmamaya dikkat etmek zorunda kalıyor olmalarıdır.
1. Su içmeye ihtiyaç duymazlar
Az önce bahsedilen harika metabolizmalarının sonucu olarak, tüm ihtiyaçları olan suyu yapraklardaki damlaları yalayarak aldıkları için su içme ihtiyacında bulunmazlar. Bu su içemezler demek değil, buldukları herhangi bir su birikintisinden su içebilirler. Sadece su içme ihtiyaçları yoktur.
Tam şu anda Tembel Hayvanların günde sadece bir avuç yaprak yiyip doyarak geçirebilmelerini kıskananlar varsa, bilmeleri gereken bir şey daha var; eğer midelerindeki yenilen yemeğin bakteriler tarafından parçalanmasına izin vermeyecek kadar vücutları soğuk kalırsa, teknik olarak yemek dolu mideleri ile açlıktan ölürler. Yani; bu oldukça ileri düzeydeki ve hatta biz insanlarınkinden bir çok yönden daha üstün olan metabolizmaları , aslında sanıldığı kadarda mükemmel değildir. Artık kıskançlığı bırakabilirsiniz. 😊
Beliiiiz, harika bir yazı olmuş.. Çok ilginç bilgilere sahip oldum. Devamını dört gözle bekliyorum.
Teşekkür ederim Okan 🙂
Ne degisik bir metabolizma ….