Kaytarmak da Üretkenliği Arttırabilir

Stresli mi hissediyorsunuz? Yorgun musunuz? İşten kaytarmak yanlış gelebilir; ancak nörologlara göre, “kafa izni yapmak” uzun süreçte daha üretken olmanızla da sonuçlanabiliyor. 

Dr. Tara Swart’ın Fast Company’ye açıkladığı gibi, çalışma sürenizden biraz kısmak beyninize iyi gelebilir. Swart, üretken olabilmek için kanın, beynin bütün kısımlarında akması gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde beyine, düşünebilmek ve odaklanabilmek için gerekli olan yeterli glikoz ve oksijen taşınmaz. Ama eğer işteyken çok stresliyseniz ya da haksızlığa uğruyorsanız, beyin kanı üst merkezlerden alıp “hayatta kalma modu” denilen duruma geçer. Bu durumda yeterli denilebilecek seviyede çalışabilirsiniz ancak üretkenliğiniz çok azalır ve diğer insanlarla çalışmak için daha isteksiz hissedersiniz.

Swart’a göre, üst merkezlere (beynin yönetici fonksiyonlarının olduğu yere) uygun miktarda kan akışı olmazsa duygularınızı düzenleme yetinizi kaybeder, önyargılarınızı bastıramaz, yaptığınız işler arasında hızlı geçiş yapamaz, karışık problemleri hızlı çözemez ve üretkenliğinizi kaybdersiniz. Videoda, Swart beyninizi vücudunuzun CEO’suna benzetiyor:

“…eğer CEO’nuzun nasıl düşündüğünü bilirseniz (değerlerinin ne olduğunu, ya da nasıl çalışmayı sevdikleri gibi) onlara çalışabileceği en iyi alanı verebilirsiniz. Bu beyninizde de tam olarak böyledir. Nasıl çalıştığını ne kadar çok bilirseniz, o kadar çok yararlanabilirsiniz.”

Dolayısıyla Swart size, gerçekten stresli hissettiğinizde ya da iş yerinizde bireyler arası bir probleminiz olduğunda biraz kendinize vakit ayırmanızı öneriyor. Kendinizi iyi hissetmediğinizi söyleyin ve çok sık kullanılmayan “akıl sağlığı günleri” denilen günlerden birini alın. Geri döndüğünüzde, daha üretken olacak ve iş arkadaşlarınıza karşı daha fazla samimiyet hissedeceksiniz. Sonuç olarak, evet, her neyse, bugün çalışmayacağım (sakın editörlerime söylemeyin) ve ihtiyacınız varsa, umarım bunu siz de yapabilirsiniz.

Kaynak: Lifehacker

Sevebilirsin...