Para Kazanacaklara 5 Tavsiye
Babam beni üniversitede Finans okumaya yönelttiğinde, bu yolun beni nereye götüreceği konusunda en ufak bir fikrim bile yoktu. Portfolyo yönetimi gibi bir iş yapmasam da, finans gazetecisi, konuşmacı, yazar ve podcast sunucusu olarak sürdürdüğüm kariyerim boyunca, inanılmaz tecrübeler edindim. Yolculuğum boyunca edindiğim tecrübelerden bazıları, finansal anlamda çok başarılı olmama sebep oldu.
İşte mutlaka uygulamaya geçirmeniz gereken bu hayat dersleri:
Hak ettiğini değil, pazarlık ettiğini alırsın.
Para kazanmak ve daha fazla para biriktirebilmek için, bu cümlenin çok büyük önemi var. Bu konuda sıkça paylaştığım hikayelerden biri, 2006 yılında maaşımı ikiye katlamama sebep olan hareketim. Ünlü bir finans web sitesi için kıdemli video muhabiri pozisyonuna başvurmuştum.
O zamanlar, TV’de haber yapımcısı olarak çalışıyordum, zaman zaman da muhabir olarak kamera karşısına geçiyordum. Bu işten yıllık 45.000 $ kadar kazanıyordum. Ne kadar çılgınca görünürse görünsün, yeni işimde bunun iki katından fazlasını istedim. Tam olarak 100.000 $.
Karşımdaki yönetici, 85.000 $ teklif etti (ki bu muhteşem bir zam sayılırdı!). Ama cevabım netti: “Şimdi 90.000 $’da anlaşsak, ben de sizi altı ay rahatsız etmesem nasıl olur?” Aldığım cevabı merak ediyorsunuz değil mi? “Anlaştık. Aramıza hoş geldin!”
Kimse paranı senin kadar düşünmez.
Muhasebeciniz de. Hatta aileniz de. Bunun sebebi bütün dünyanın size düşman olması değil. Herkesin sizi yenmeye çalışması da değil. Bunun sebebi, paranın kişisel bir şey oluşu. Paranızın çevresinde gelişen acı ve tatlı şeyler, sadece sizi ilgilendiriyor. Kaybedilen veya kazanılan para sizin. Bu da sorumluluğu tamamen size yüklüyor.
Sorular sor. Saçma da olsa.
Meraklı olun. Her şeyi bilmediğinizi ve bilemeyeceğinizi unutmayın ve daima cevaplar arayın.
Çevremde yatırımlarımı, vergilerimi ve taşınmazlarımı yönetebilmem için harika tavsiyeler veren çok sayıda kabiliyetli insan var. Ama her zaman doğru cevapları vereceklerine asla güvenmem. Hatta, onların bana doğru cevaplar verebilmelerinin, benim doğru sorular sormama bağlı olduğuna inanırım. “Bu neden böyle”, “Niye şunu yapamıyoruz?”, “Bir şekilde daha fazla para kazanabilir miyiz?”
Önce sıkıcı işleri hallet.
Eşim ve ben, her maaş dönemimizde, önce temel yükümlülüklerimizi hallettiğimizden emin oluruz. Bu işler pek de keyifli değildir, ama temeli sağlam atmadan geri kalan işlere para ayırmak mümkün değil.
Aslında, emeklilik hesabı, çocukların okul masrafları için açtığımız hesap, sigorta ve faturalar gibi işleri aybaşında hallettiğimizde, geri kalan paramızı istediğimiz gibi harcayabileceğimizden emin oluruz.
Önemli işleri yap. Gerisini devret.
“Milyon dolarlar kazanmış, ama zaman gerektiren işlerinin çoğunu başkalarına devretmemiş birisini bulmak imkansızdır.” New York Times çoksatan listesinde 1. Sıraya yükselen The Four Hour Workweek kitabının yazarı Tim Ferriss, röportajımızda böyle söylemişti.
Finansal olarak başarılı olabilmek için, parayı yönetebilmek kadar, zamanı yönetebilmek de önemlidir. Mutlaka sizin yapmanız gereken işler her zaman olacak. Ancak geriye kalan işleri, zamana ve zemine göre dış kaynaklardan yararlanarak halledebilirseniz, işlerinizi yapacak daha çok zaman kazanabilirsiniz. Parayla zaman satın almak, tam da bu demek oluyor.